Η Κίνα κατακρίνει Αμερική και Sony Pictures για το The Interview

…και συμφωνούμε απόλυτα μαζί τους. Διότι μπορεί “η χακιά” να ήταν “κακό πράμα”, αλλά κανείς δεν είπε πως και η ίδια η ταινία στο επίκεντρο του χαμού είναι άξια σεβασμού και θα έπρεπε να τη βάλουμε σε βάθρο. Τσου.

James Franco

Σε άρθρο που αναρτήθηκε στην The Global Times, εφημερίδα που εκδίδεται στην Κίνα από το Κομμουνιστικό Κόμμα – που βρίσκεται και στην εξουσία, παρουσιάζεται η επίσημη στάση της Κίνας όσον αφορά στο The Interview της Sony… Και, όλως περιέργως, συμφωνούμε με όσα λέει!

Quote:

…κάθε πολιτισμένος κόσμος αντιτίθεται σε επιθέσεις από hackers ή τρομοκρατικές απειλές. Όμως μια ταινία όπως το The Interview, που σπάει πλάκα με τον ηγέτη ενός αντίπαλου των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι κάτι για το οποίο θα άξιζε να είναι περήφανο το Hollywood ή η κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως και αν βλέπει η κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών τη Βόρεια Κορέα και τον Kim Jong-un, ο Kim παραμένει ο ηγέτης της χώρας. Η βάναυση γελοιοποίηση του Kim είναι μόνο ένα αποτέλεσμα απερίσκεπτης πολιτιστικής υπεροψίας.

Η κοινωνία της Αμερικής βρίσκεται στο ανώτερο στρώμα του παγκόσμιου ανταγωνισμού για τον πολιτισμό. Θα έπρεπε να επιδεικνύει κάποιους καλούς τρόπους αντί να συμπεριφέρεται τόσο επιθετικά. Τα μέλη της ελίτ της Αμερικής δεν θα έπρεπε μόνο να μιλάνε σαν κύριοι, αλλά και να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο.

Και όντως, δεν έχει άδικο σε αυτά που λέει, αφού η Αμερική πάντα συμπεριφέρεται ως “υπεράνω”, με μία χαρακτηριστική δόση ενοχλητικής υπεροψίας. Επειδή “την παίρνει”.

native-american-pride-hawkΗ ταινία, ως ταινία, δεν ήταν ανάγκη να είναι τόσο άμεση και προκλητική. Ναι, πρέπει να προστατεύεται η ελευθερία του λόγου, αλλά, ταυτόχρονα, θα πρέπει καθένας να σέβεται και τον διπλανό του. Οι Rogen και Franco δεν ήταν οι πρώτοι που θέλησαν να διακωμωδήσουν έναν ηγέτη, και όσο και αν τους συμπαθούμε, πριν από αυτούς το ίδιο είχαν επιχειρήσει πολύ μεγαλύτερα ονόματα, πολύ πιο ταλαντούχοι άνθρωποι. Βλέπε Charlie Chaplin, Mel Brooks, Monty Python.

Monty_Pythons_Life_of_Brian-Stan-Loretta.jpg

Ειδικά οι τελευταίοι δημιούργησαν μια από τις πιο προκλητικές κωμωδίες στην ιστορία του κινηματογράφου, “δουλεύοντας” όχι απλά έναν ηγέτη, μία χώρα, αλλά μια ολόκληρη θρησκεία με εκατομμύρια πιστών στον πλανήτη. Ο πρωταγωνιστής τους δεν λεγόταν “Ιησούς”. Λεγόταν Brian. Και η σάτιρα των κακώς κειμένων της θρησκείας ήταν πανέξυπνη, εστιάζοντας στον πραγματικό αδύναμο κρίκο της, τον ίδιο τον άνθρωπο.

Η κωμωδία των Rogen και Franco μπορεί να είναι αστεία, δεν το γνωρίζουμε, αφού όπως και ο περισσότερος πληθυσμός του πλανήτη ούτε εμείς την έχουμε δει (ακόμη). Δεν παύει, όμως, αφού έχει ήδη γίνει πλήρως γνωστό το σενάριο της, να αποτελεί μια ξεκάθαρη προσωπική επίθεση, μια γελοιοποίηση ενός υπαρκτού προσώπου με σκοπό να γελάσουν όλοι οι υπόλοιποι μαζί του.

Ακριβώς όπως έκανε ο νταής του σχολείου, δηλαδή.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.