Τι είναι το Cloud; Ο καλύτερος ορισμός!

Χαζεύοντας στο Quora έπεσα στον μοναδικό, τον απόλυτο, τον, πραγματικά, απλούστερο στο να το καταλάβεις μα 100% ορθό εναλλακτικό όρο για την έννοια του Cloud. Θέλεις να μάθεις “τι είναι το Cloud” σε τέσσερις λέξεις;

“Ο υπολογιστής κάποιου άλλου”. Αυτό είναι!

Cloud_Computing_-_004.jpg

Και θεωρώ πως όφειλα να το αναρτήσω και εδώ διότι πρόσφατα είχα τηλεφωνική συζήτηση με φίλο που θεωρώ σχετικά “προχωρημένο” σε θέματα τεχνολογίας, που όμως όταν η συζήτηση γύρισε “στο cloud” επέμενε πως “τα αρχεία που βρίσκονται στο cloud” δεν βρίσκονται ΟΎΤΕ στον υπολογιστή του ΟΎΤΕ στους υπολογιστές των παρόχων των υπηρεσιών που χρησιμοποιεί. Στην ερώτηση μου “και αν πέσει το ρεύμα, ρε συ, ΚΑΙ στο σπίτι σου, ΚΑΙ στα γραφεία της εταιρείας από όπου π.χ. τραβάς κάποια αρχεία, ΠΟΥ θα βρίσκονται τα αρχεία;”, ΚΑΙ η δική του ερώτηση ήταν το… γενικό και απροσδιόριστο “στο Cloud”!

Fail_002.jpgΠαιδάκια, “Cloud” ονομάζεται ΤΟ INTERNET. Και το Internet ΔΕΝ είναι ένα αόρατο νέφος που αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας. Internet αποκαλείται ένα ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, δηλαδή, “υπολογιστές που ενώνονται μεταξύ τους είτε με καλώδια είτε με ασύρματες μεθόδους επικοινωνίας”, ανταλάζοντας μεταξύ τους δεδομένα.

Ο όρος “cloud” φαίνεται πιο ταιριαστός στην εποχή μας, όπου οι περισσότεροι προτιμούν ασύρματες και όχι ενσύρματες μεθόδους δικτύωσης. Αφού δεν βλέπουν καλώδιο π.χ. ανάμεσα στο PlayStation 4 και το router τους, και το router και το laptop τους, ΠΩΣ “επικοινωνεί” το PC με το PlayStation 4; “Αφού δεν υπάρχει καλώδιο, γίνεται μέσω του μαγικού Cloud” φαίνεται να πιστεύουν οι περισσότεροι. NOPE!

Ας το δούμε σε μικρότερη κλίμακα, για να γίνει πιο κατανοητό.

Τι είναι του ιντερνέτ;

Δεν θα αναλωθούμε με την ιστορία του internet, με αναφορές στις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί και τα λοιπά. Θα εστιάσουμε στον βασικό νόημα της υπόθεσης.

doom.jpg

Πες πως θέλεις να παίξεις ένα διπλό παιχνίδι με τον φίλο σου τον Μπάμπη, με εσένα να παίζεις στον δικό σου υπολογιστή και τον Μπάμπη να παίζει στον δικό του. Τι κάνετε; Τους “συνδέετε”, ώστε να μπορούν “να μιλάνε μεταξύ τους”. Έτσι, όταν εσύ κάνει μία κίνηση στο παιχνίδι, στον δικό σου υπολογιστή, αυτός θα “την στέλνει” στον υπολογιστή του Μπάμπη, ώστε να ξέρει τι έγινε και να μπορεί να ανταποκριθεί. Αντίστροφα, το ίδιο κάνει και ο δικός του υπολογιστής προς τον δικό σου.

Αυτή η σύνδεση στο παρελθόν γινόταν μόνο ενσύρματά, αλλά τώρα πια υπάρχουν τεχνολογίες, όπως το Wi-Fi, που επιτρέπουν και την ασύρματη επικοινωνία των υπολογιστών.

Σκέψου, τώρα, πως έρχεται ένας τρίτος φίλος στη παρέα. Και μετά ένας τέταρτος. Και μετά ένας πέμπτος, έκτος, δέκατος.

The A TeamΌσο αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών, τόσο αυξάνεται και η πολυπλοκότητα του δικτύου που τους ενώνει. Όταν π.χ. φτάνουν τους εκατό, η κατάσταση έχει γίνει τόσο… μπάχαλο ώστε δεν μπορείτε πια να παίξετε με την ησυχία σας με τον φίλο σου τον Μπάμπη, αφού άλλοι 98 χρήστες προσπαθούν να στριμωχτούν και να παίξουν μαζί σας στο ίδιο δωμάτιο.

Τότε έρχεται η ώρα για αυτό που οι φίλοι μας οι αμερικάνοι λένε “compartmentalization”, “τμηματοποίηση”, για… να μπει τάξη στο χάος. Και είναι, απλά, το ότι, όπως μάθαμε και σαν παιδάκια στο δημοτικό, όταν είμαστε πολλοί, καλό είναι να χωριζόμαστε σε ομάδες για να μπορούμε να οργανωθούμε.

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε!

Linksys WRT54G v2 routerΑντί να προσπαθούμε να στριμωχτούμε 100 άτομα σε ένα δωμάτιο για να παίξουμε ολοι μαζί ένα παιχνίδι με τους υπολογιστές μας, κάτι που δεν θα ήταν εύκολο πρακτικά εκτός αν το δωμάτιο μας ήταν το… Mall, αποφασίζουμε να χωριστούμε δέκα στο σπίτι του ενός, δέκα στο σπίτι του άλλου, και να τραβήξουμε καλώδια ανάμεσα στα σπίτια μας.

Οι υπολογιστές σε κάθε σπίτι συνεχίζουν να “ενώνονται μεταξύ τους”, μα για πρακτικούς λόγους και για ευκολία χρήσης, ανάμεσα τους χώνεται ένα router που οργανώνει την μεταξύ τους επικοινωνία.

Έτσι, αντί να έχει ο Μπάμπης ένα καλώδιο που φεύγει από τον δικό του υπολογιστή και έρχεται στον δικό σου, ένα άλλο, δεύτερο καλώδιο, να φεύγει από τον δικό του υπολογιστή και να πηγαίνει στον υπολογιστή κάποιου άλλου, ένα τρίτο, ένα τέταρτο, ένα… μπάχαλο δέκα καλωδίων προς τους δέκα άλλους χρήστες που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο – όπου, θυμίζουμε, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει σε κάθε υπολογιστή, με τον καθέναν να έχει δέκα καλώδια να φεύγουν προς όλους τους υπόλοιπους υπολογιστές, φεύγει ΕΝΑ καλώδιο από κάθε υπολογιστή, το οποίο συνδέεται στο τοπικό router.

Datacenter_ethernet_cables.jpgΤο router, το καλώδιο και η κάρτα δικτύου του κάθε υπολογιστή αναλαμβάνουν την αμφίδρομη επικοινωνία του με τους υπόλοιπους.

Το router εκτελεί τον ίδιο ρόλο με τον συντονιστή μιας συζήτησης σε τηλεοπτικό σταθμό, κανονίζοντας το ποιός από τους δέκα υπολογιστές θέλει να “μιλήσει” σε καθέναν από τους υπόλοιπους, βάζοντας τους σε “σειρά”, χωρίζοντας τους σε υπο-ομάδες κ.λπ.

Στην πράξη, όμως, είναι η λύση για να μην χρειάζεται να έχει καθένας από αυτούς ένα ξεχωριστό καλώδιο για κάθε άλλο. Μπορεί με ένα μόνο καλώδιο να επικοινωνεί με όλους.

Είπαμε όμως πως είμαστε περισσότεροι από εκατό, και μέχρι τώρα μιλήσαμε μόνο για δέκα. Όπως είχαμε αναφέρει, για να αποφευχθεί ο… τοπικός χαμός και οι καταστάσεις “κολεγιακής αδελφότητας εις τας αμερικάς”, οι υπόλοιποι ενενήντα είναι χωρισμένοι σε διαφορετικές ομάδες, συγκεντρωμένοι σε διαφορετικά σπίτια – άλλοι δέκα στο σπίτι του Κώστα, πέντε στο σπίτι του Ευθύμη, εικοσιτρείς στη βίλα του Λάμπρου.

Πέντε στο σπίτι του ενός, δέκα στο σπίτι του άλλου, δεκαπέντε στο σπίτι ενός τρίτου, όλοι μαζί, αρθροισμένοι, εκατό-και-βάλε νοματαίοι.

FRITZ!Box Fon WLAN 7270Η ύπαρξη των routers και η δυνατότητα τους να συγχρονίζουν την επικοινωνία ανάμεσα σε ομάδες υπολογιστών σημαίνει πως δεν χρειάζεται κάθε υπολογιστής από το σπίτι του ενός να ενώνεται με όοοολους τους υπολογιστές από τα σπίτια των άλλων. Αρκεί να ενωθούν τα routers που χρησιμοποιούνται σε κάθε σπίτι, ώστε οι δέκα υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο router που ενός σπιτιού να επικοινωνούν με τους δέκα υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο router ενός άλλου σπιτιού.

Πολλαπλασιάστε το παραπάνω δίκτυο με… τον πληθυσμό των χρηστών του πλανήτη, αντικαταστήστε την όποια “βίλα του Λάμπρου” με το πανάκριβο “απαγγελματικό” router που “σηκώνει” μέχρι και 23 χρήστες με… τον τοπικό πάροχο σας και, για δες, “αυτό είναι το Internet”!

IT Crowd - The Internet

Ναι, τόσο απλά!

Κάτσε, και το Cloud;

Εκεί που παίζεις, λοιπόν, στο όμορφο δικτυάκι που λέγαμε, που έχετε στήσει με τους φίλους σου – και τυγχάνει, πια, να λέγεται “δε ίντερ-νετ”, ο Μπάμπης αποφασίζει να σου στείλει και ένα βίντεο που έγραψε στην τελευταία συναυλία που πήγε. Δυστυχώς, λίγο πριν την αντιγραφή, βλέπεις πως δεν έχεις αρκετό χώρο στο δίσκο σου για να το αντιγράψεις.

  • Ο Μπάμπης σου λέει πως “πρέπει να φύγει γιατί έχει μια δουλειά”, και θα πάρει το laptop του μαζί του – το χρειάζεται.
  • Εσύ θέλεις το video, μα… που να το σώσεις;

Η λύση έρχεται με τη μορφή του υπολογιστή του Μιχάλη.

Cloud_Computing_-_001.jpg

Ο Μιχάλης λέει πως δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει σήμερα, και έτσι θα καθίσει μαζί σας να παίζει. Έχει αρκετό χώρο στον υπολογιστή του, αφού πρόσφατα αναβάθμισε τον δίσκο του, και με την ευκαιρία του ότι βρίσκεται κοντά σας, σας λέει “δεν το ρίχνετε στον δικό μου δίσκο, αφού εδώ βρίσκομαι και ο υπολογιστής θα είναι ανοιχτός μέχρι να φύγω, και το παίρνετε όταν σας βολεύει;”.

Καλωσορίσατε στην… “αποθήκευση στο Cloud”. Αυτό είναι – τίποτα παραπάνω: το ότι αντί να αποθηκεύουμε κάποια αρχεία αποκλειστικά στον δικό μας υπολογιστή, τα αφήνουμε στους δίσκους κάποιου άλλου, στον οποίο έχουμε δικτυακή πρόσβαση.

Cloud_Computing_-_006.jpgΌταν λέμε, για παράδειγμα, πως “έχουμε κάποια αρχεία στο Dropbox”, ουσιαστικά τα έχουμε αποθηκευμένα στους σκληρούς δίσκους της υπηρεσίας, και έχουμε πρόσβαση σε αυτά μέσω του ειδικού λογισμικού που χρησιμοποιεί.

Αν, λοιπόν, συμβεί μία μαζική καταστροφή, κάνει επίθεση ο Γκοτζίλα, πέσει το ρεύμα σε όλους μας, ΠΟΥ θα είναι τα αρχεία;

Οι αδαείς θα επαναλάβουν “στου cloud”. Εσύ, τώρα πια, ξέρεις πως στην πραγματικότητα θα βρίσκονται “στο δίσκο του Μιχάλη”. Που, επειδή είδε πως όλο και περισσότεροι ήθελαν να χρησιμοποιούν τον δίσκο του για να αποθηκεύουν αρχεία, αναγνώρισε μία μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία και το έκανε επιχείρηση, ονομάζοντας την Dropbox. Ή Google Drive. Ή γουατέβερ.

Cloud-Space

Και επειδή το “σου νοικιάζω το δίσκο μου” ακουγόταν πολύ… μπανάλ, αλλά και παλιομοδίτικο, παραπέμποντας στην αρχαία εποχή όπου η ανταλλαγή αρχείων γινόταν από δυο φίλους σε ένα σπίτι που συνέδεαν τα πισιά τους με ένα καλώδιο για να παίξουν και αντάλλαζαν και κανένα παιχνίδι “με το χέρι”, ο Μιχάλης ονομάζει την υπηρεσία που παρέχει “αποθήκευση στο cloud”.

Ακούγεται πιο σύγχρονο, πιο “γενικό”, αλλά και πιο ταιριαστό αφού η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να επικοινωνούμε ως επι το πλείστον ασύρματα, και τα smartphones που έχουμε στο τσεπάκι μας δεν χρειάζονται… μπαλαντέζες για την μεταξύ τους επικοινωνία.

Αυτό είναι το Cloud, λοιπόν, για όποιον δεν ήθελε να πιστέψει εξαρχής τον απλό μα περιεκτικότατο ορισμό…

Quote:

Ο υπολογιστής κάποιου άλλου

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.