Ο Firefox αντικαθιστά την Google με τη Yahoo

Η μαμά του αγαπημένου Firefox, Mozilla, έκλεισε συμφωνία με την Yahoo! ώστε να παρουσιάζει ως προκαθορισμένη μηχανή αναζήτησης την δική της, μετακινώντας την πρόταση της Google στην δεύτερη θέση.

Firefox_Hello_004

Η Google Search ήταν (σχεδόν;) πάντα η προκαθορισμένη μηχανή αναζήτησης στον δημοφιλή browser Firefox, από τις πρώτες κιόλας εκδόσεις του, εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα, αυτό αλλάζει, αφού η Mozilla έκλεισε συμφωνία με την Yahoo! ώστε να χρησιμοποιεί την δική της μηχανή αναζήτησης ως βασική, ως προκαθορισμένη στον browser της.

Και δεν μιλάμε για κάτι που θα κρατήσει για λίγο, για μία προσωρινή διαφήμιση, αλλά για μία συμφωνία που, από ότι λέγεται, έχει διάρκεια τουλάχιστον πέντε ετών. Με άλλα λόγια, βάσει αυτής της συμφωνίας, (τουλάχιστον) για τα επόμενα πέντε χρόνια, η default μηχανή αναζήτησης του Firefox θα είναι η Yahoo! Search και όχι η Google Search.

Σύμφωνα με την Mozilla, δεν υπήρξε κάποιο… καυγαδάκι με την Google. Απλά, φέτος έτυχε να λήγουν οι συμφωνίες που είχε όσον αφορά στο ποια μηχανή αναζήτησης θα παρουσιάζει πρώτη – κάτι που της φέρνει το μεγαλύτερο ποσό των συνολικών εσόδων της. Έτσι, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να επανεκτίμηση τις προτάσεις που είχε, ανάμεσα στις οποίες θεωρήθηκε πιο συμφέρουσα αυτή της Yahoo!.

Yahoo-logo_1.jpg

Προφανώς το παραπάνω δεν σημαίνει πως αν δεν θέλει κανείς να χρησιμοποιεί την μηχανή αναζήτησης της Yahoo! αλλά αυτή της Google, που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα, δεν θα μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: θα αρκεί να αλλάξει την προεπιλεγμένη μηχανή σε αυτήν που προτιμά ο ίδιος. Όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα, άσχετα αν κανείς δεν την αλλάζει διότι οι περισσότεροι προτιμούμε την “ήδη επιλεγμένη” πρόταση της Google.

note

Η Mozilla παρουσιάζει ούτως ή άλλως μέσα από τον Firefox διαφορετικές μηχανές αναζήτησης ως προεπιλεγμένες ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται ο χρήστης. Στην περίπτωση της Ρωσίας η προεπιλεγμένη λύση θα είναι η εκεί δημοφιλής Yandex, στην Κίνα θα παραμείνει η Baidu, ενώ η παραπάνω είδηση αφορά θεωρητικά μόνο την αγορά της Αμερικής. Πρακτικά, όμως, μέχρι σήμερα ο Firefox συνήθως παρουσίαζε σε όλες τις υπόλοιπες αγορές – εκτός από τις δύο προαναφερθείσες – την ίδια μηχανή αναζήτησης που παρουσιάζει και εις τας Αμερικάς, οπότε μάλλον… η μπάλα παίρνει σβάρνα και εμάς.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.