Μια βασική διαφορά Google – Apple κατά Steve Jobs και Larry Page

Δυο από τα μεγαλύτερα μυαλά στο χώρο της τεχνολογίας, που τύχαιναν και ηγέτες στις δυο μεγαλύτερες ανταγωνίστριες εταιρείες, συμφωνούν απόλυτα στο… ποια είναι η βασική τους διαφορά.

google_005.jpg

Όπως είπε ο Larry Page, συνδημιουργός της Google, σε συνέντευξη του στους Financial Times, σε παλαιότερη συνομιλία του με τον Steve Jobs, ο τότε ηγέτης της Apple του είχε πει πως “κάνει πολλά”.

Εννοούσε, φυσικά, όπως εξήγησε και ο Page, πως η Google ασχολείται με πάρα-πάρα πολλά πράγματα και πως, κατά τον Steve Jobs, αυτό ήταν λάθος. Ήταν κάτι που “της αποσπούσε την προσοχή από τα πράγματα στα οποία είναι πιο δυνατή” και στα οποία θα έπρεπε να εστιάσει την προσοχή της, αφού… ξεφορτωνόταν “τις μετριότητες” που “την κρατούσαν κάτω”.

Larry Page

Ο Larry Page αναγνωρίζει πως, όντως, ισχύει κάτι τέτοιο, μα, από την άλλη, πιστεύει πως με τόσο “διαθέσιμο” κόσμο και… απόθεμα χρημάτων, “θα ήταν λάθος να μην ασχολούνται με όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα μπορούν”. Διότι στόχος τους είναι (εντάξει, “και καλά”) “να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων”, και όχι απλά “να έχουν έσοδα”.

Ναι, θα μπορούσαν, όπως η Apple, να εστιάσουν την προσοχή τους σε λίγα προϊόντα και υπηρεσίες, να τα (τις) τελειοποιήσουν αντί να αρκούνται σε ημίμετρα και να τα κυκλοφορήσουν, οσάν νέα iPhones, γυαλιστερά και κορδωτά στα καταστήματα. Τότε, όμως, δεν θα στερούσαν κάποια από τα υπόλοιπα, “από τα μέτρια”, από κόσμο που μπορεί να τα χρειαζόταν;

Steve_Jobs.png.jpg

Αυτό είναι, υποτίθεται, το σκεπτικό της Google κατά τον κύριο Larry Page. Δεν τα φτιάχνει όσα φτιάχνει για τον εαυτούλη της η Google, ούτε για να έχει έσοδα. Για το δικό μας καλό τα φτιάχνει, και μας τα δίνει τσάμπα, ελεύθερα και απλόχερα για να τα χαιρόμαστε, στον αιώνα τον άπαντα.

Ody's thoughts

Σαν το Google Wave, ένα πράγμα. Ή τον Google Reader. Ή το Google Notebook. Άντε μην τα πάρω στην κράνα τώρα και αρχίσω να κατεβάζω καντήλια για τις “φιλανθρωπίες” τους. Δε πα να δείτε μπάς και έχετε ξεχάσει καμιά στάμπα “beta” σε καμιά από τις υπολειτουργικές υπηρεσίες σας λέω εγώ; Άειντε, γιατί έχω ορεξούλες για κράξιμο σήμερα. Ακούς εκεί…

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.