Έχεις dual core CPU; Ατύχησες!

Το Far Cry 4 αρνείται να τρέξει σε διπύρηνο επεξεργαστή, δείγμα της τάσης που θα επικρατήσει από ‘δω και πέρα

Update

Κυκλοφορεί στα interwebs ένα ανεπίσημο patch, με το οποίο μπορεί κανείς να τρέξει το παιχνίδι σε dual core επεξεργαστές. Όπως επισημαίνεται, αν ο υπολογιστής ανατιναχτεί ή δαιμόνια αρχίζουν να αναβλύζουν από το case, η ευθύνη είναι του χρήστη. Επίσης λέγεται ότι υπάρχει περίπτωση να αποβληθεί ο χρήστης από το multiplayer, αν ανιχνευτεί το ανεπίσημο launcher. Ούτως ή άλλως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν την τύχη τους στο σχετικό thread του Reddit, όπου θα βρουν και το link.

Pentium G3258

Παρότι δεν το έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια, διάφορα άρθρα, αλλά και αναφορές gamers στα διάφορα fora, αναφέρουν ότι το Far Cry 4, το τελευταίο κεφάλαιο στην… εποποιΐα των FPS της Ubisoft, αρνείται να τρέξει σε συστήματα με διπύρηνους επεξεργαστές της Intel χωρίς hyper-threading.
Τέτοιοι επεξεργαστές, όπως ο Pentium G3528 είναι πολύ δημοφιλείς σε όσους έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό και δε θέλουν, ή δε μπορούν να ξοδέψουν όλο τους το χαρτζηλίκι, ή το υστέρημα, στην κατασκευή ενός ακριβού gaming PC. Ειδικά ο Pentium G3528 έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, γιατί στην τιμή των €60, μισή από εκείνη του φτηνότερου Core i3, είναι ξεκλείδωτος και προσφέρει τρομερό περιθώριο για overclocking.

Τα μοντέρνα παιγνίδια που εμφανίζονται σιγά-σιγά, όπως το Far Cry 4, το Dragon Age: Inquisition, το Assassin’s Creed Unity, είτε δεν τρέχουν καθόλου σε διπύρηνο επεξεργαστή, ή τρέχουν μεν, οι δε επιδόσεις τους είναι αποκαρδιωτικές σε τέτοια, οικονομικά συστήματα. Ακόμη και σε Core i3 με 4 λογικά threads, η κατάσταση δε βελτιώνεται ιδιαίτερα. Χαρακτηριστικά, για το τελευταίο Dragon Age, οι ελάχιστες απαιτήσεις, όσον αφορά τον επεξεργαστή, είναι, είτε ένας Core i5-750, ή ένας AMD Phenom II X4 955.

Αυτό, εκ πρώτης απόψεως ευνοεί την AMD, η οποία σε λογικό κόστος προσφέρει πραγματικά τετραπύρηνους επεξεργαστές, ειδικά με τη σειρά FX (νομίζω ότι ο FX-6300 είναι το καλύτερο “value for money”). Αλλά, σε βάθος χρόνου, μάλλον θα αναγκαστεί κανείς να καταφύγει σε έναν ακριβότερο Core i5, λόγω της πολύ καλύτερης απόδοσης ανά πυρήνα.

Galacticus's thoughts

Πρέπει και να αλλάξει λιγάκι και η πολιτική των εταιρειών, ειδικά της Intel, η οποία οφείλει να μειώσει το κόστος των Core i5 και να ξεκλειδώσει περισσότερα μοντέλα για overclocking. Οι απαιτήσεις των games αυξάνονται, αλλά οι τιμές των CPUs παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.