Tablet με έμφαση στο multitasking από την Jolla

Η Jolla προσπαθεί να συγκεντρώσει μέσα από Kickstarter $380.000 με στόχο τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης ενός tablet που “θα κάνει multitasking καλύτερα από όλους τους άλλους”.

jolla_tablet_002

Ναι, αυτή ακριβώς είναι η διαφορά που θα έχει σε σχέση με όλες τις άλλες προτάσεις το δεν-έχω-όνομα-ακόμη tablet της Jolla: θα κάνει καλύτερο multitasking.

Τώρα, για το πως θα γίνεται αυτό, θα σας γελάσουμε, αφού αυτό που βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο δεν είναι δα και τόσο επαναστατικό:

Δηλαδή, ok, “όλες οι ενεργές εφαρμογές θα είναι ορατές ταυτόχρονα σε μία οθόνη”. Και καλά. Τι γίνεται αν οι εφαρμογές είναι τόσες πολλές ώστε να πρέπει να μικρύνουν τα thumbnails τους τόσο πολύ ώστε να μην είναι πρακτικό να συμβεί κάτι τέτοιο; Προφανώς θα μικραίνουν μέχρι ένα κάποιο άλφα μέγεθος, και από εκεί και έπειτα θα “ξεχύνονται” έξω από την οθόνη, αναγκάζοντάς σε να καταφύγεις και πάλι στο κλασικό scrolling πως τα πάνω, κάτω, αριστερά ή δεξιά. Και τι άλλαξε; Το ότι θα παρουσιάζονται στοιχισμένα τα thumbnails αντί για την τυπική κάθετη λίστα του Android;

Πού είναι, τουλάχιστον στο βιντεάκι, η “επαναστατική προσέγγιση στο multitasking”; Στο ότι θα υποστηρίζονται gestures κατά τη χρήση των εφαρμογών; Γιατί, δεν υποστηρίζονται στις τωρινές εκδόσεις του Android, των Windows και του iOS; Και αν επιβάλλονται από την υποβόσκουσα πλατφόρμα που έχει πλάσει η Jolla για τις συσκευές της, τι γίνεται αν αντικρούουν αυτές που έχει ορίσει ο δημιουργός μιας εφαρμογής;

Κατά τα άλλα, και πέρα από το… ξίνισμα μου με αυτή τη λεπτομέρεια, το ίδιο το tablet είναι μια χαρά μηχανάκι, αν και όχι και το καλύτερο της κατηγορίας του. Διαθέτει οθόνη 7,9 ιντσών με ανάλυση 2048 x 1536, τετραπύρηνο επεξεργαστή από την Intel, 2GBs μνήμης και 32GBs χώρου αποθήκευσης. Παρά αυτά τα, αντικειμενικά πολύ καλά χαρακτηριστικά του, 1000 άτομα που θα το ενισχύσουν μέσα από το Kickstarter θα μπορέσουν να το αποκτήσουν μόνο με $189 και οι αμέσως επόμενοι χίλιοι με $199, ενώ μάλλον και το τελικό κόστος του όταν κυκλοφορήσει θα είναι αρκετά προσιτό.

Και αυτό διότι, σοφά, η Jolla δεν προσπάθησε να το κάνει το λεπτότερο, πιο ντιζαϊνάτο πιο μουράτο tablet του πλανήτη, χρησιμοποιώντας τα πιο ακριβά και πιο λεπτά υλικά, μα απλά το καλύτερο σε χρήση – αυτός είναι ο τελικός της στόχος. Και δεν έχει και άδικο, αφού τα gadgets δεν (πρέπει να) είναι αντικείμενα που τα παίρνεις για να… τα χαϊδεύεις, άσχετα αν προσπαθούν να μας τα πλασάρουν ως αντικείμενα-φετίχ οι κατασκευαστές του, μα ως λύσεις που σε βοηθούν στην εργασία σου ή στο… να ξεδώσεις λιγάκι. Σημασία έχει, δηλαδή, περισσότερο το “τι κάνουν” και το “πώς το κάνουν“, και όχι το “πως φαίνονται όταν το κάνουν”.

Το θετικότερο με την πρόταση της Jolla είναι το πόσο (τουλάχιστον, ισχυρίζεται πως) βρίσκεται κοντά στον απλό κόσμο, στους πιθανούς χρήστες της συσκευής, ακούγοντας τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους, προσπαθώντας να λύσει τα δικά τους προβλήματα και να καλύψει τις ανάγκες τους με αυτήν. Βοηθά στη συνολική εικόνα και το open source λειτουργικό της, Shellfish, που όμως θα είναι συμβατό και με εφαρμογές του Android.

Για να γίνει πραγματικότητα, το tablet της Jolla σου ζητά να το βοηθήσεις να φτάσει τον τελικό στόχο του, τις συγκέντρωσης $380.000 που απαιτούνται για την παραγωγή του. Διότι, μη έχοντας και κάποια μεγάλη εταιρεία για “πλάτες”, το Jolla tablet δεν είναι απλά “for the people” αλλά και… “by the people”. Αν σου αρέσει ως πρόταση, και… σου περισσεύουν κοντά €200, θα το βρείς εδώ.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.