Το πουκάμισο της οργής

Ζούμε στον αιώνα της Επιστήμης, ή σε νέο Μεσαίωνα;
Αυτές τις μέρες, όλος ο κόσμος μαθαίνει για το σπουδαίο επιστημονικό επίτευγμα της πρώτης προσεδάφισης εξερευνητικού σκάφους στην επιφάνεια ενός κομήτη. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, με την επωνυμία «Ροζέτα», ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και μόλις πριν από λίγες μέρες το διαστημόπλοιο κατάφερε να προσεγγίσει τον κομήτη και να προσεδαφιστεί.

Φανταστείτε, αυτή η διαστημοσυσκευή ταξίδευε επί 10 χρόνια στο μεσοπλανητικό διάστημα και κατάφερε να προσεδαφιστεί με επιτυχία στην ανώμαλη και συνεχώς περιστρεφόμενη επιφάνεια ενός σώματος με βαρύτητα εκατοντάδες χιλιάδες φορές μικρότερη από εκείνη της Γης. Είναι σα να επιχειρείς να σουτάρεις μια μπάλα του μπάσκετ για να βάλεις καλάθι σε μια μπασκέτα στη Σελήνη! Για τέτοιο επίπεδο τεχνολογίας και επιστημονικής αρτιότητας μιλάμε.

Για τους εκατοντάδες επιστήμονες και τεχνικούς που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, η συγκεκριμένη εξερευνητική αποστολή αποτελεί το μεγαλύτερο σταθμό της καριέρας τους και, ενδεχομένως, τη μεγαλύτερη επιτυχία της σταδιοδρομίας τους. Για να μην επεκταθούμε στην έμπνευση και το όραμα που μπορεί να μεταδώσουν τέτοιες λαμπρές επιστημονικές επιτυχίες στα παιδιά, ωθώντας τα να ακολουθήσουν και αυτά στο μονοπάτι της επιστημονικής έρευνας και την αποκρυπτογράφηση κι άλλων μυστικών του Σύμπαντος.

Όλα αυτά όμως αμαυρώθηκαν από ένα… πουκάμισο! Ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην αποστολή, είχε την, ατυχή, όπως αποδείχθηκε, έμπνευση, να φορέσει ένα φανταχτερό πουκάμισο που απεικόνιζε, με καρτουνίστικο τρόπο, σέξι γυναίκες. Ιδού το αμαρτωλό υποκάμισο:

shirt-shame

Στη θέα του βέβηλου και σεξιστικού ενδύματος, σε χρόνο μηδέν, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά και ο επιστήμονας μετατράπηκε σε πτυελοδοχείο των απανταχού φεμινιστριών και όλων όσων ένιωσαν προσβεβλημένοι από την απαράδεκτη αισθητική της ενδυματολογικής προτίμησης του επιστήμονα. Μια θυελλώδης και ασυμβίβαστη Ιερά Εξέταση όρμησε να καταδικάσει τον επιστήμονα με τις βαριές κατηγορίες του σεξισμού, μισογυνισμού και αντρικού σωβινισμού, αναγκάζοντάς τον να ζητήσει συγγνώμη κλαίγοντας σε επόμενη συνέντευξη τύπου της ESA.

Δεν έχει σημασία αν το πουκάμισο ήταν δώρο μιας γυναίκας συναδέλφου του επιστήμονα. Δεν έχει σημασία αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο να εκφράζει τη χαρά του, εκκεντρικό ίσως θα μπορούσε να πει κανείς. Έχει αυτό το δικαίωμα. Να εκφράσει τη χαρά του. Μάλιστα ο άνθρωπος έχει κάνει και τατουάζ στο πόδι, για να δείξει πόσο προσηλωμένος είναι στη δουλειά και την επιστήμη του και πόσο πεπεισμένος ήταν για την επιτυχία της αποστολής! Τίποτε δεν έχει σημασία: ούτε η δουλειά, ούτε ο μόχθος, ούτε η επιστήμη, παρά μόνο η έξαλλη αγανάκτηση της θεωρούμενης προσβολής της γυναικείας υπόστασης. Και το λυπηρό είναι ότι πολλές γυναίκες επιστήμονες έσπευσαν και αυτές να καταδικάσουν και να κάψουν στην πυρά του Twitter και του Facebook, το συνάδελφό τους.

note

Τώρα, από ‘δω και κάτω θα προσπαθήσω να εντοπίσω την πηγή τέτοιων συμπεριφορών σε συγκεκριμένο ιδεολογικό και κοινωνικό χώρο, όσοι απεχθάνονται τέτοιες αναλύσεις, ας σταματήσουν εδώ την ανάγνωση.

Άρθρα επί άρθρων κατέκλυσαν την μπλογκόσφαιρα, κραυγάζοντας για την εύρεση ενός αδιάσειστου πειστηρίου ότι η επιστημονική κοινότητα είναι διαποτισμένη από σεξισμό και έχθρα προς τις γυναίκες, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είναι ένας Γολγοθάς για μια γυναίκα να διευσδύσει και πολύ περισσότερο, να επιτύχει, σε μια καριέρα θετικού επιστήμονα, εν μέσω μιας ανδροκρατούμενης κοινότητας. Ευτυχώς δε λείπει και ο νηφάλιος αντίλογος.

Όσοι έχουν έστω και μια στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα, αντιλαμβάνονται το στρουθοκαμηλισμό, την απίστευτη υποκρισία και το τυφλό και άδικο μένος που διακρίνει όλες αυτές τις φαρισαϊκές κραυγές αγανάκτησης. Αυτό το κύμα παραλογισμού και υστερίας που βλέπει, με την παραμικρή αφορμή, παντού υπόννοιες μισογυνισμού, σεξισμού, ρατσισμού, συγκεκαλυμένων απειλών για σεξουαλική προσβολή και ενίσχυση σεξιστικών στερεοτυπικών αντιλήψεων, είναι η επικρατούσα ατμόσφαιρα, τα τελευταία χρόνια, στις «ανεπτυγμένες» δυτικές κοινωνίες, περισσότερο στις αγγλοσαξωνικές χώρες, ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, αλλά και στις σκανδιναβικές χώρες, κυρίως στη Σουηδία, ενώ εξαπλώνεται και με γοργούς ρυθμούς στην κεντρική Ευρώπη, διαχεόμενη από τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ένα νέο κύμα νεοφεμινισμού σαρώνει τα κοινωνικά δίκτυα και εξαπλώνεται σε όλους τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς κλάδους, σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας και σε κάθε δραστηριότητα. Τίποτε δε μένει όρθιο, τίποτε δε μένει ανεπηρέαστο. Και ίσως το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η αναστάτωση και η πολεμική που επικρατεί αυτόν τον καιρό στη βιομηχανία και την κοινότητα των videogames, γνωστή με το hashtag του Twitter #GamerGate. Πρόκειται για ένα μεγάλο κεφάλαιο, που ενέχει πολλούς πρωταγωνιστές και μια σχετικά πολύπλοκη προϊστορία και εξέλιξη, η οποία μάλλον χρήζει ξεχωριστού άρθρου.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει ξεφύγει και έχει εκτροχιαστεί από κάθε έννοια προοδευτικότητας και πλέον χρησιμοποιεί προπαγανδιστικά μέσα, φασιστική νοοτροπία για να εμποτίσει με έντονα υποκειμενικό και εντελώς υποβολιμαίο, εξτρεμιστικό και έντονα ιδεολογικό περιεχόμενο, όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι πηγή διάδοσης αυτής της οπτικής είναι γυναίκες (σε μεγαλύτερο ποσοστό) που εργάζονται σε θέσεις δημοσίων σχέσεων, δημοσιογραφίας και γενικά επικοινωνιακών μέσων – άλλωστε η διαφήμιση και οι δημόσιες σχέσεις είναι η συστημική χρήση προπαγάνδας, όχι μόνο για την προώθηση ενός προϊόντος, αλλά και για τη μετάλλαξη της αλήθειας και το μετασχηματισμό της σε αφηγήσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα ιδεολογικά, πολιτικά και οικονομικά κίνητρα, όχι την αλήθεια ή το πραγματικό συμφέρον των ανθρώπων.

Page 1 of 212
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.