Ομαλά σαν… βούτυρο βιντεάκια στα 60 fps στο YouTube

web
Tags: , ,

Ομαλά σαν… βούτυρο βιντεάκια στα 60 fps στο YouTube

60fps_002

Τώρα, αν σου πω ότι προσωπικά κατάλαβα γιατί ασχολούμαστε και πάλι με αυτό το ζήτημα, τη στιγμή που το είχαμε αναφέρει πριν από τόσο καιρό, θα σε γελάσω. Και όμως, δεν είναι λίγα τα sites που αναφέρουν ότι το YouTube απέκτησε δυνατότητα προβολής βίντεο που τρέχουν με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από αυτά που φιλοξενούσε μέχρι σήμερα, δηλαδή στα 60 αντί για 30 καρέ το δευτερόλεπτο.

Για την ακρίβεια, είχαμε μιλήσει για αυτό βλέποντας κάποια trailers παιχνιδιών, που ήταν και τα πρώτα που είχαν εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα. Η διαφορά “επι 2” στο framerate τους έκανε τα βίντεο του YouTube να μοιάζουν όπως η δράση που βλέπει κανείς στην ίδια την οθόνη του καθώς παίζει, κάνοντας τα να μοιάζουν πολύ πιο ζωντανά.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως τα μάτια μας έχουν συνηθίσει να βλέπουν βίντεο που τρέχει σε ρυθμούς από 24 μέχρι 30 καρέ το δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα να μας φαίνεται περίεργο οτιδήποτε διαφορετικό. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση του The Hobbit, της πρώτης ταινίας που γυρίστηκε (και προβλήθηκε σε αίθουσες που υποστήριζαν τη δυνατότητα) στα 60fps, οι θεατές του οποίου είπαν πως αυτή η “σπέσιαλ έκδοση” τους έμοιαζε ψεύτικη.

Έτσι, το πιθανότερο είναι πως τα περισσότερα βίντεο που θα δούμε να εμφανίζονται στο YouTube σε αυτό το ρυθμό θα είναι trailers και gameplay videos από παιχνίδια και όχι οτιδήποτε “με πραγματικούς ηθοποιούς”.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.