Πανικός στα ιντερνέτς με την νέα τρύπα ασφαλείας… Poodle. Ναι, σαν τα σκυλάκια.

Τρεις ερευνητές της Google εντόπισαν ένα πρόβλημα στην τεχνολογία κρυπτογράφησης SSL που μεταφράζεται σαν “μεγάλη τρύπα σε όοοολο το Internet”.

hacking_002.jpg

Για να μην σε κουράζουμε, το πρόβλημα που εντόπισαν είναι μεν σοβαρό, αλλά όχι από την άποψη “ωμαγκόοοντ, έρχεται η Πυρηνική Αποκάλυψη Τώρα”, αλλά περισσότερο από την οπτική “ωχ, ρε αδερφέ, κοίτα τι μας έτυχε, μανίκι τώρα να μπαλώσεις τέτοια τρύπα – παίζει και να πάρει χρόνια”. Και μάλλον με αυτό γίναμε απόλυτα κατανοητοί σχετικά με το ποια έννοια της φράσης “μεγάλυ τρύπα” αφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση.

ssl_001.jpgΒλέπετε, η τεχνολογία SSL, στην οποία και εντοπίστηκε το πρόβλημα, είναι τόσο διαδεδομένη ώστε μοιάζει να βρίσκεται… σχεδόν παντού. Στους browsers, σε servers, ακόμη και σε κώδικα στα ίδια τα Windows και το Linux (και το Mac OS X και…και…και…). Από άποψη επικινδυνότητας, ναι, δεν είναι ότι καλύτερο, αφού επιτρέπει σε κακόβουλους χρήστες να κλέψουν προσωπικά στοιχεία των χρηστών “βάζοντας χέρι” στα cookies των browsers τους. Ή κάτι τέτοιο. Αφού, όμως, μέχρι αυτά συνήθως μεσολαβούν και αρκετά άλλα επίπεδα ασφάλειας, το πρόβλημα μάλλον δεν θα οδηγήσει σε μαζικές κλοπές εκατομμυρίων κωδικό. Αλλού είναι το… άγχος της υπόθεσης.

Google, Microsoft, Mozilla και άλλοι (η Apple λάμπει δια της απουσίας της) έχουν ήδη αναφέρει πως στα άμεσα μελλοντικά τους σχέδια είναι η διακοπή υποστήριξης της μεθόδου κρυπτογράφησης SSL 3.0, της οποίας και συμβουλεύουν την ολοκληρωτική απενεργοποίηση στα προϊόντα τους, αφού αποτελεί πια καθαρά “τρύπα” και όχι “πρόσθετη ασφάλεια”.

Φανταστείτε, λοιπόν, αν ζούμε σε έναν κόσμο όπου ακόμη και η ίδια Microsoft προσπαθεί να πείσει τον μέσο χρήστη να σταματήσει να χρησιμοποιεί μια… απαρχαιωμένη εκδοχή του internet explorer, πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι να αναβαθμιστούν όλα τα κομμάτια του λογισμικού που επηρεάζονται από το πρόβλημα. Πως λέμε “χρόνια”, ένα πράγμα.

Καλή μας τύχη.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.