Δαιμονική η Τεχνητή Νοημοσύνη κατά τον Elon Musk

Το πραγματικό αντίστοιχο του… Tony Stark, ο πολυεκατομυριούχος Elon Musk, θεωρεί πως μια Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το αντίστοιχο των… ανεξέλεγκτων δαιμόνων στα κλασσικά θρίλερ!

the-machine-2013-_40

Όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο MIT AeroAstro Centennial Symposium – την οποία μπορείς να βρεις παρακάτω, αν θέλεις να ξοδέψεις μιάμιση ωρίτσα ακούγοντας ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του πλανήτη να μιλάει επί παντός επιστητού, ναι, μια AI δεν θα διέφερε και τόσο από έναν… δαίμονα. Από μόνο του αυτό ακούγεται περίεργο, αλλά έτσι όπως το είπε, δεν έχει και άδικο!

Quote:

Πιστεύω πως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Αν έπρεπε να μαντέψω ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξή μας, πιθανότατα είναι ακριβώς αυτή. Έτσι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με την τεχνητή νοημοσύνη.

Πιστεύω όλο και περισσότερο όπως θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για τον έλεγχο της, ίσως σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο, μόνο για να διαβεβαιώνει πως δεν θα κάνουμε κάτι πολύ ανόητο. Με την τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά κάνουμε επίκληση σε έναν δαίμονα. Και τις ξέρετε τις ιστορίες όπου υπάρχει ένας άντρας μ’ένα πεντάγραμμο, και αγιασμό, και είναι σαν, ξέρετε – Ναι, είναι σίγουρος πως μπορεί να ελέγξει το δαίμονα; Και δεν λειτουργεί έτσι η φάση, τελικά. (γέλιο κοινού)

The Machine Admin Person of Interest

Από αυτή την άποψη, δεν μπορείς να πεις πως έχει και άδικο: μια πραγματική τεχνητή νοημοσύνη θα έβαζε πρώτα απ’ όλα τον εαυτό της, του οποίου και θα προσπαθούσε να διαφυλάξει την ύπαρξη. Ακόμη και αν αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό της… δικής μας ύπαρξης. Επιπλέον, ο τρόπος σκέψης της θα ήταν τόσο ξένος σε σχέση με τον δικό μας ώστε όντως θα μπορούσε να παρομοιαστεί με έναν εξωγήινο ή και , γιατί όχι, με έναν δαίμονα! Έναν αλλόκοσμο δαίμονα, που “ήρθε από αλλού” και με τον οποίο επιχειρήσαμε “να συνάψουμε μια συμφωνία”, οι ίδιοι στοχεύοντας στο δικό μας μελλοντικό καλό, δίχως να σκεφτούμε πως και ο ίδιος θα είχε… παραπλήσιες προτεραιότητες (“το δικό του καλό”).

Και στην ερώτηση “Οπότε υποθέτουμε πως δεν θα δούμε HAL 9000 να πηγαίνει στον Άρη”, απάντησε:

Quote:

Χα. Ο HAL 9000 θα ήταν εύκολος (να τον αντιμετωπίσεις, σε σχέση με τις A.I. που περιγράφει αυτός). Είναι πολύ πιο πολύπλοκο… θα ντρόπιαζαν τον HAL9000. Θα ήταν σαν κουταβάκι (μπροστά τους).

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.