Εργονομία στο γραφείο κατά την ολλανδική σχολή

Ή αλλιώς, παρα-μορφωμένα, καμμένα μυαλά
Θα ήθελα την προσοχή σου για λίγα δευτερόλεπτα. Θα ήθελα να δεις με προσοχή την παρακάτω εικόνα.

dynamic_chair_by_Govert_Flint_dezeen_sq

Θα ήθελα τώρα να σκεφτείς, την πρώτη ιδέα και την πρώτη αίσθηση που δημιουργήθηκε στο νου σου, βλέποντας αυτή την εικόνα.

Θα ήθελα τώρα να σε ρωτήσω, αν είμαι ο μόνος που σκέφτηκα ότι η συγκεκριμένη εικόνα είναι αστεία. Ότι πρόκειται για κάποια φάρσα, ή ότι, τουλάχιστον, είναι το κρυπτικό και συμβολικό δημιούργημα ενός καλλιτέχνη. Κι αν είναι κάποιο έργο τέχνης, τι αναπαριστά άραγε; Τί συμβολίζει;

Σκέπτομαι άρα υπάρχω

Δεν φαντάστηκα ότι θα μπορούσε να πρόκειται για κάτι σοβαρό, για μια πραγματική τεχνολογική εφαρμογή, που χρησιμοποιείται για κάποιον σκοπό.

Κι όμως, δεν είναι ούτε αστείο, ούτε μια καλλιτεχνική έκφραση. Είναι η ιδέα ενός ολλανδού σπουδαστή της Ακαδημίας Σχεδίου στο Αΐντχόβεν για μια διαφορετική προσέγγιση στη χρήση του υπολογιστή στο γραφείο. Ο χρήστης κάθεται πάνω σε ένα περίεργο κατασκεύασμα, φορά αισθητήρες στα πόδια και τα χέρια και με χειρονομίες και κλωτσιές ελέγχει το δείκτη, κάνει scrolling και ελέγχει το desktop.

Αν η παραπάνω εικόνα σου φάνηκε… κάπως, που να δεις και το σχετικό κλιπάκι, στο οποίο είναι συμπυκνωμένο το όραμα του ολλανδού σχεδιαστή για το μεταμοντέρνο γραφείο του 21ου αιώνα.

Ωραία, έχοντας δει όλα τα παραπάνω, πες μου, είμαι τρελός όταν σκέφτηκα ότι το όλο θέαμα είναι εξαιρετικά γελείο και ότι το συγκεκριμένο “project” δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης; Μήπως έχω πάθει πνευματική οστεοπόρωση; Μήπως η εποχή με έχει αφήσει πίσω; Μήπως θα έπρεπε να είμαι πιο δεκτικός σε ριζοσπαστικές και ρηξικέλευθες ιδέες;

Galacticus's thoughts

Ή μήπως οι τύποι είναι τελείως σαλταρισμένοι;

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.