Γίνε μάρτυρας… πραγματικού φόνου virtually χάρη στο Oculus Rift

Το Use of Force είναι μία πειραματική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας για το Oculus Rift, όπως γίνεσαι μάρτυρας του πραγματικού θανάτου του μεξικανού μετανάστη Anastasio Hernandez Rojas.

Anastasio_Hernandez_Rojas_001

Το 2010 ο Anastasio Hernandez Rojas πέθανε κατόπιν βίαιου ξυλοδαρμού και tasering* από δύο συνοριοφύλακες της Αμερικής.

Info

Όπου tasering, για όποιον το θεωρεί άγνωστη λέξη, η χρήση εκείνων των όπλων ελαφριάς ηλεκτροπληξίας που βλέπουμε συνήθως σε αμερικάνικες αστυνομικές ταινίες, που στόχο έχουν ακινητοποιήσουν αναίμακτα κάποιον δράστη.

Δυστυχώς, τόσο οι δημιουργοί όσο και οι χρήστες και οι υποστηρικτές τους εξακολουθούν να αγνοούν επιδεικτικά τις όποιες επιπλοκές που μπορεί να φέρει μία ξαφνική ηλεκτροπληξία σε ένα ανθρώπινο σώμα, πόσο μάλλον αν αυτός που την δέχεται χρησιμοποιεί είδος μηχανικής υποβοήθησης για να μπορεί να… ζει. Πως λέμε, π.χ., “βηματοδότη”, ένα πράγμα.

Φέτος, το 2014, ο Anastasio Hernandez Rojas ξαναζεί, αυτή τη φορά εικονικά, μέσα από την πειραματική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, αλλά και άσκηση όσον αφορά στην ντοκιμαντερίστικη απεικόνιση πραγματικών γεγονότων μέσα από ψηφιακές αναπαραστάσεις, Use of Force.

oculus_rift_dk2_002.jpg

Δημιουργός της, ο δημοσιογράφος Nonny de la Pena, που μέσα από αυτήν δεν σε καλεί να αλληλεπιδράσεις με τα συμβάντα, να προσπαθήσεις να τα εμποδίσεις ή, αν… “είσαι από αυτούς”, να… βοηθήσεις στην εξέλιξή τους, , απλά να τα δεις σήμερα εξελίσσονται μπροστά σου ως απλός παρατηρητής. Όπως ακριβώς, για παράδειγμα, θα εκανε όποιος άλλος βρέθηκε μπροστά στο θέαμα του ξυλοδαρμού του Anastasio ως “απλός πολίτης”.

Μπορεί αρχικά το όλο πείραμα να μοιάζει με μια τραγική “αμερικανιά”, αλλά, προσέξτε, “μέχικο” στην υπόθεση – δεν μιλάμε για κλασσικό Αμερικάνικο Όνειρο και Γιου Ες οφ Έη, για μια πασπαλισμένη με ζάχαρη παραγωγή του Χόλιγουντ. Θα μπορούσες να πεις πως πρόκειται περισσότερο για ένα ειλικρινές πείραμα σχετικά με το τι αντίκτυπο μπορεί να έχει η εικονική πραγματικότητα στη συνείδηση των χρηστών της, τι ρόλο μπορεί να παίξει στο μέλλον να είμαστε περισσότερο κοινωνικά συνειδητοποιημένοι. Αλλά και κατά πόσο διαφέρει η αίσθηση του να βρίσκεσαι σε έναν εικονικό χώρο που αναπαριστά ένα πραγματικό γεγονός, νιώθοντας πως είσαι άμεσος μάρτυρας αυτού, και όχι ένας αποστασιοποιημένος θεατής που βλέπει μια αναφορά για αυτό σε ένα μακρόστενο κουτάκι σε απόσταση 2 – 3 μέτρων καθισμένος αναπαυτικά στον καναπέ του.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.