15χρονος ξόδεψε 37 χιλιάρικα σε free-to-play παιχνίδι

Κλικ και τάλιρο!
Δεν υπάρχει πιο αηδιαστική κατηγορία games από τα free-to-play mobile. Είναι μια μάστιγα που έχει κατακλύσει τα app stores και μαδάει συστηματικά τους καταναλωτές όλου του κόσμου. Φυσικά πρέπει να είσαι βλαμμένο για να ξοδέψεις 37 χιλιάρικα σε μικροσυναλλαγές μέσα σε ένα τέτοιο παιχνίδι, κι όμως ένας 15χρονος Βέλγος το κατάφερε. Φταίει φυσικά και η μάνα του, που του έδωσε τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του πατέρα της, για να της βάλει ο γιός της μερικά ηλεκτρονικά βιβλία στο iPad της.

Μέσα σε 3 μήνες, ο νεαρός φωστήρας ξόδεψε σχεδόν 40 χιλιάδες ευρώ στο παιχνίδι στρατηγικής Game of War Fire Age. Προφανώς δε συνειδητοποίησε ότι κάθε φορά που έκανε κλικ-κλικ, ή μάλλον “ταπ-ταπ” για να αγοράζει χρυσό και άλλα αγαθά για να φτιάχνει τα φανταστικά κάστρα και στρατιωτάκια του, ότι αυτομάτως χρεωνόταν η πιστωτική, η οποία ήταν συνδεδεμένη με το λογαριασμό iTunes.

Η υπέρμετρη ευκολία με την οποία πραγματοποιούνται οι in-app αγορές, ακόμη κι αν καταλογίσουμε την ευθύνη στο γονιό που δεν προσέχει τι κάνει το παιδί του στο PC ή το tablet ή το smartphone, δεν αίρει την ευθύνη των κατασκευαστών και προγραμματιστών, τέτοιων εφαρμογών και υπηρεσιών. Έτσι άλλωστε έχει κρίνει το δικαστήριο περιπτώσεις στις οποίες επεδίκασε αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων σε γονείς που ζήτησαν τα λεφτά τους πίσω: πρόσφατα η Apple αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με μια τέτοια απόφαση, πληρώνοντας 37 εκατομμύρια δολλάρια σε οικογένειες που ζήτησαν τα χρήματά τους πίσω. Αυτό μάλλον θα γίνει και στην περίπτωση του Βέλγου gamer, καθώς το εν λόγω ποσό είναι ανήκουστο.

(Ορίστε κι ένα χαρακτηριστικό rant για την κατάχρηση των μικροσυναλλαγών στα mobile games).

Galacticus's thoughts

Και οι προγραμματιστές, αντί να προειδοποιούν ξεκάθαρα όταν ο λογαριασμός ξεφεύγει από λογικά όρια, κάνουν το ακριβώς αντίθετο, δεν διαφοροποιούν καθόλου τις in-app αγορές από τις συνήθεις κινήσεις του παίκτη που δεν έχουν κόστος και επίσης εισάγουν στο παιχνίδι και άλλες επιζήμιες δραστηριότητες, όπως online casino και τυχερά παίγνια.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.