Βαρύ κι ασήκωτο το Unity για τις κονσόλες

Τα είδανε κωλυώμενα με το τελευταίο Assassin’s Creed
Δες και θαύμασε γραφική πανδαισία από το πολυαναμενόμενο Assassin’s Creed Unity. Το παιχνιδάκι φαίνεται ότι έχει τόσο μεγάλη λεπτομέρεια και τόσο μεγάλο πλήθος χαρακτήρων και animations επί της οθόνης, που οι τεχνικές απαιτήσεις του είναι πολύ μεγάλες. Έτσι, όπως δείχνουν τα πράγματα, και μας λένε κι οι ίδιοι οι δημιουργοί του παιγνίου, τόσο το PS4, όσο και το Xbox One, θα μπορέσουν να το τρέξουν εγγενώς στην ανάλυση των 1600×900 pixels και μόλις στα 30fps. Ο “χρυσός κανόνας” αυτή την εποχή είναι 1080p/60fps και το PS4 τις περισσότερες φορές τον επιτυγχάνει, όχι όμως και αυτή τη φορά.

note

Υπάρχει ένας υπαινιγμός ότι η Ubisoft επίτηδες επέλεξε και στο PS4 χαμηλότερη ανάλυση και framerate, παρότι ίσως θα μπορούσε η κονσόλα να αντέξει και πιο υψηλά specs, αλλά δε θέλησε να ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά της συζήτησης γύρω από το τον πόλεμο των αναλύσεων μεταξύ Xbox/PS. Αν και δεν αποκλείεται η διπλωματία και το marketing να επέβαλε κάτι τέτοιο, μάλλον τα γραφικά έπεσαν πραγματικά βαριά και πολύπλοκα για το hardware αμφότερων των κονσολών.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι προγραμματιστές δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμη απολύτως με το hardware και τις ιδιαιτερότητες των μοντέρνων κονσολών κι έτσι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτιάξουν games, τα οποία να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Ακόμη κι αν το παραδεχτούμε αυτό, είναι εύλογο να υπάρχουν κάποιοι αντικειμενικοί περιορισμοί, είναι θέμα hardware κι όχι προγραμματιστικής επιδεξιότητας. Σε παλιότερες εποχές, ευφυείς τεχνικές, όπως π.χ. pre-rendered backgrounds, έκαναν ένα παιχνίδι να φαίνεται πιο εντυπωσιακό απ’ ότι θα μπορούσε να είναι σε δεδομένο hardware, όπως π.χ. το God of War στο PS2. Τα κολπάκια και τα τρικ όμως, μπορούν να ξεγελάσουν το μάτι μέχρις ενός σημείου. Όταν θέλεις πραγματικά να αναπαραστήσεις το μεγαλείο του Παλατιού των Βερσαλλιών με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια κι από πάνω να βάλεις πολλαπλά επίπεδα χαρακτήρων, animations, AI, co-op και δε συμμαζεύεται, πρέπει να έχεις από κάτω πολλά resources, μεγάλη ιπποδύναμη κάτω από το καπό.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.