Windows 8.1 στην TV με την απάντηση της Intel στο Chromecast

Η αντιπρότασή της Intel στο “μοιάζω-με-φλασάκι” Chromecast της Google τρέχει Windows 8.1 και είναι πλήρης υπολογιστής-σε-φλασάκι!

w640

Από τη στιγμή που η Google απέδειξε πως υπήρχε θέση σε αυτόν τον κόσμο για μικρές συσκευές που κουμπώνουν στη θύρα HDMI της τηλεόρασης και της επιτρέπουν να παίζει τα media που προωθούμε σε αυτήν, ήταν αναμενόμενο πως θα εμφανιζόταν και αρκετοί μιμητές. Και, όντως, πολλοί αποφάσισαν να μπουν στο ίδιο παιχνίδι, όπως, για παράδειγμα, η Mozilla, την πρόταση της οποίας ακόμη περιμένουμε να δούμε σε τελική μορφή. Να, όμως, που ίσως η Intel να πρόλαβε να… βάλει τρικλοποδιά σε όλους, πριν προλάβουν να καθιερώσουν αυτό το είδος συσκευής. Και αυτό διότι μόλις διέρρευσε η δική της πρόταση στον χώρο, η οποία δεν είναι ένα βοηθητικό gadget “για όσα ήδη έχουμε”, δεν είναι “ένας μεσάζοντας για το κινητό, το tablet, ή έναν άλλο υπολογιστή μας” που θα του επιτρέψει “να προωθεί ασύρματα εικόνα και ήχο στην τηλεόραση του σαλονιού μας”, αλλά ένας πλήρης υπολογιστής στο ίδιο μέγεθος, στο ίδιο… “format”.

Η συσκευή δεν ανακοινώθηκε (ακόμη) επίσημα από την ίδια την Intel, αλλά εμφανίστηκε στο site Alibaba, και-καλά από τον OEM που την κατασκευάζει για χάρη της Intel. Σε μέγεθος και εμφάνιση μοιάζει με ένα τυπικό φλασάκι, που προφανώς συνδέεται σε θύρα HDMI και όχι USB αφού “κουμπώνει” στην TV και ουχί στο PC, και δηλώνει ικανό να τρέξει τόσο μία πλήρη έκδοση των Windows 8.1 όσο και του Android, ενώ μάλλον μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο πως θα είναι συμβατό και με τις περισσότερες διανομές Linux. Και αυτό διότι δεν έχει αρχιτεκτονική ARM ή… κάτι-άλλο-περίεργο, μα την x86 που έχουμε στα τυπικά PCs εδώ και δεκαετίες.

Βλέπετε, ο επεξεργαστής του είναι ένας τετραπύρηνος Bay Trail στα 1,7GHz, ενώ διαθέτει και 1GB DDR3 RAM, 2 θύρες Micro USB, 1 θύρα HDMI (duh, προφανώς!), θύρα καρτών μνήμης, δυνατότητα επικοινωνίας μέσω WiFi και Bluetooth 4.0, ενώ διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με 16GBs και 32GBs χώρου αποθήκευσης.

2014_latest_Meegopad_Intel_Quad_Core_Z3735F

Με τέτοια specs, δεν χρειάζεται να στέλνεις τα media σου σε αυτό “από κάπου αλλού” ντε και καλά. Μπορεί να το κάνει αυτό, μα… μπορεί να τα παίζει και μόνο του, όπως για παράδειγμα θα έκανε ένα τυπικό media center που θα “κούμπωνες” στην τηλεόραση σου.

Η δε τιμή του είναι αρκετά χαμηλή, σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του και το “τι μπορεί να κάνει”, ώστε να το καθιστά ανταγωνιστικό σε προτάσεις όπως το δημοφιλέστατο και ιδιαίτερα αγαπητό Raspberry Pi – που από μόνο του είναι “μια πλακέτα” χωρίς καν καλώδια, με κόστος γύρω στα €25. Αν προσθέσεις κόστος για θήκη, καλώδια, τροφοδοτικό, κάρτα μνήμης και μεταφορικά, σου ανεβαίνει και στα €50. Πόσο έχει, λοιπόν, η (για την ώρα φημολογούμενη ) πρόταση της Intel; $110, χωρίς μεταφορικά.

Για να βλέπουμε τα πράγματα σε προοπτική, το Raspberry Pi έχει έναν μονοπύρηνο επεξεργαστή στα 800 MHz, τεχνολογίας ARM, που… “μπουκώνει” πανεύκολα, και μόλις 512MBs μνήμης. Μετά δυσκολίας μπορεί να τρέξει μια διανομή Linux με γραφικό περιβάλλον, και εκεί σε παίρνει-δεν σε παίρνει να ανοίξεις περισσότερα από τρια-τέσσερα tabs σε έναν browser. Και αυτά χωρίς “βαριές σελίδες”. Η πρόταση της Intel μπορεί να κοστίζει περισσότερο από το διπλάσιο, αλλά… σου επιτρέπει να κάνεις και πολύ-πολύ περισσότερα από τα διπλάσια απ’ όσα μπορείς να κάνεις με το ρασμπεράκι.

Ody's thoughts

Κάτι μου λέει πως μόλις βρήκα τι θα αγοράσω τα Χριστούγεννα! Φαντάσου, τώρα, 32GBs αποθηκευτικού χώρου γεμάτα με εξομοιωτές, σε Windows 8.1, “συγχρονισμένους” με το δουλεύω-μέσω-Bluetooth ασύρματο joypad του PlayStation 4! Κόλαση! Το δε XBMC είναι, απλά, δεδομένο.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.