VR One, η απάντηση της (Carl) Zeiss στο Gear VR της Samsung

Η τελευταία που θα περιμέναμε να ασχοληθεί με τη Virtual Reality είναι και… η πρώτη που θα έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο, και, για δες, το έκανε! Μιλάμε για την ειδική σε θέματα οπτικών, Zeiss, και το δικό της σύστημα Virtual Reality, VR One.

Zeiss_VR_One_002

Το ονοματάκι της δεν είναι και τόσο γνωστό σε όσους δεν ασχολούνται σοβαρά με την φωτογραφία ή την κινηματογράφηση. Όσοι ασχολούνται, όμως, έστω και… μετρίως, είναι σχεδόν δεδομένο πως όλο και κάπου θα έχουν ακούσει πως η Zeiss είναι μια από τις κορυφαίες – αν όχι ή κορυφαία – εταιρείες “οπτικών” στον κόσμο. “Οπτικών” όπως λέμε, για παράδειγμα, φακούς σε επαγγελματικές κάμερες, μικροσκόπια, λύσεις ιατρικής τεχνολογίας κ.λπ.

Ody's thoughts

Καμία σχέση, δηλαδή, με τον Μπάμπη που κατασκευάζει μοδάτα γυαλιά με ξύλινο σκελετό για τους χιπστεράδες. Τα δημιουργήματα της Zeiss παίζει και να τα συναντήσεις στην νέα… άκατο της NASA. Τέτοια πράγματα. “Αντβάνσντ”.

Τώρα, το νέο της εγχείρημα μάλλον θα πρέπει να αγχώσει την Samsung, αφού μπορεί εκείνη να έχει… “το όνομα”, να την γνωρίζουν πια και οι πέτρες, αλλά η Zeiss έχει την τεχνογνωσία και, χάρη σε αυτήν, την ικανότητα να παρουσιάζει άκρως ανταγωνιστικό κόστος σε παραπλήσιες λύσεις με τους ανταγωνιστές της. Να, όπως για παράδειγμα, το VR One, η δυναμική είσοδος της στο χώρο της Virtual Reality! Ω, ναι, ναι, και όμως!

Η Zeiss αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες πως και αυτή έχει ετοιμάσει την δική της συσκευή του είδους, που όπως και το Gear VR της Samsung προϋποθέτει για τη χρήση της την… συνεργασία με ένα smartphone. Πρόκειται, δηλαδή, για άλλη μία “κενή”… κρανούμπα, που αντίθετα με το Oculus Rift δεν διαθέτει και τα “ηλεκτρονικά” που χρειάζονται για την όλη υπόθεση, παρά μόνο “τα βασικά” – την “προσωπίδα” που φοράς στο κεφάλι σου και τους απαραίτητους φακούς.

Zeiss_VR_One_003Όπως και στο Gear VR, για να την χρησιμοποιήσεις “κουμπώνεις” μέσα της το smartphone σου, εξοπλισμένο με ειδικό, δικό της λογισμικό, και αυτό προβάλλει ταυτόχρονα δύο εικόνες στην οθόνη του, μία για το αριστερό και μία για το δεξί σου μάτι. Οι φακοί της συσκευής και το ίδιο το “σασί” της αναλαμβάνουν να περιορίσουν τα μάτια σου και να κατευθύνουν την κάθε εικόνα ξεχωριστά στο καθένα από αυτά, δίνοντας την ψευδαίσθηση του βάθους, ενώ προσθέτει αισθητήρες που αναβαθμίζουν αυτούς που διαθέτει ήδη το smartphone για να “καταλαβαίνουν” ακόμη καλύτερα τις κινήσεις σου.

Το καλύτερο με την πρόταση της Zeiss δεν είναι το ότι, προφανώς, θα παρουσιάζει καλύτερη ποιότητα από ότι το Gear VR, ούτε το ότι θα συνεργάζεται με περισσότερες συσκευές σε σχέση με την πρόταση της Samsung (που θα περιορίζεται στο δικό της Galaxy Note). Nope! Ούτε το ότι θα υποστηρίζει “από μαμάς” την open source engine παιχνιδιών Unity 3D. Όχι, ούτε αυτό. Το καλύτερο είναι το κόστος της, το οποίο θα κυμαίνεται στα $99. Αντίθετα, η πρόταση της Samsung αναμενόταν πως θα κόστιζε από $200 έως $300, και αυτό χωρίς να υπολογίζεται και το πρόσθετο κόστος του Galaxy Note που θα απαιτούνταν για την χρήση της.

Ody's thoughts

Ο χρόνος… παρελθοντικός διότι, μετά από αυτό, δεν περιμένω πως Samsung θα είναι τόσο τρελη ώστε να προχωρήσει με τα σχέδια της ως είχαν, κυκλοφορώντας μία παραπλήσια λύση με της Zeiss στην διπλάσια με την τριπλάσια τιμή και “συμβατότητα” μόνο με ένα κλάσμα των συσκευών από ότι εκείνη.

Διότι, εδώ είναι το αστείο, ανάμεσα στις συσκευές που θα υποστηρίζει το VR One συναντάται και το… Galaxy S4 της ίδιας της Samsung. Γενικά, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε αυτό σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή με οθόνη μεγέθους από 4,7” έως 5,2”.

Εξαιρετικό μαντάτο (αλλά σίγουρα όχι τόσο καλό όσο… το κόστος του) είναι και πως το VR One είναι διαθέσιμο, τουλάχιστον για προ-παραγγελία, εδώ και τώρα! Ναι, δεν χρειάζεται να το περιμένεις όπως το Gear VR ή, για δες, το Oculus Rift, που αναζωπύρωσε την μανία με την Virtual Reality πριν χρόνια, και… μας έχει βγάλει την πίστη με τις υποσχέσεις για επικείμενη κυκλοφορία του δίχως αυτή να φαίνεται πραγματικά στον ορίζοντα.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.