TinyScreen: η οθονούλα-θαύμα που κάνει ό,τι θες.

Περίμενες ποτέ ότι θα ήθελες να αγοράσεις εδώ και τώρα μια οθονούλα μεγέθους ούτε καν… μιας ίντσας; Έλα που θέλεις!

TinyScreen_004

Η TinyScreen, όπως είναι το όνομά της, είναι ένας συνδυασμός μίας τόσης – δα οθονίτσας και ενός ακόμη μικρότερου SoC (System-On-A-Chip, “επεξεργαστής-σύστημα γραφικών-μνήμη-τα-πάντα-όλα-σε-ένα-τσιπάκι”). Σε μέγεθος, πάνω-κάτω, γύρω στη 1”.

Η οθόνη είναι τύπου OLED, με 16bit χρωματικό βάθος και ανάλυση… 96 x 64 pixels. Σαν να λέμε “το ένα δέκατο του Xbox 360 σου” και ούτε! Και γιατί να την θέλεις;

Βασισμένη στην υπάρχουσα πλατφόρμα TinyDuino και δημιούργημα της αποδεδειγμένα ικανής ομάδας δημιουργίας open source hardware και software, TinyCircuits, η TinyScreen μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα από άλλες συσκευές, προγραμματιζόμενη ώστε να ολοκληρώνει μόνη της κάποιες λειτουργίες.

Έτσι μπορείς, για παράδειγμα, να την χρησιμοποιήσεις σαν μια απίστευτα μικρή… κονσολίτσα (!),σκοπό για τον οποίο μάλιστα οι δημιουργοί της διαθέτουν ένα add-on που αναλαμβάνει τον ρόλο ενός αντίστοιχα λιλιπούτειου… joypad. για την ώρα, τρέχει έναν κλώνο του… Flappy Bird. Δεν σου κάνει;

TinyScreen_005

Μπορείς να αγοράσεις μαζί με αυτήν ένα διαφορετικό add-on που της χαρίζει μια θύρα MicroSD. Σε αυτή μπορείς να βάζεις αρχεία φωτογραφιών αλλά και video κωδικοποιημένα σε ένα format παραπλήσιο των animated GIFs για να τα βλέπεις όπου και αν βρίσκεσαι. Δεν σου κάνει ούτε και αυτό;

Μπορείς να αγοράσεις το… Bluetooth module (!),που επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση της με το κινητό η το tablet σου, ώστε να μπορείς για παράδειγμά να την χρησιμοποιήσεις ως ένα… “smartwatch”. Αυτό μπορεί να επικοινωνεί με το κινητό που έχεις στο τσεπάκι σου και να παρουσιάζει στην οθονούλα πληροφορίες που έχεις ζήτηση εσύ, όπως για παράδειγμα εισερχόμενά μηνύματα, υπενθυμίσεις κ.λπ. Δεν σου κάνει ΟΥΤΕ και αυτό;

Μπορείς να συνδιάσεις το joypad με το Bluetooth module και να γράψεις δικό σου κώδικα (ή να περιμένεις να τον ετοιμάσει κάποιος άλλος – standard θα βρεις κάτι τέτοιο εντός μηνών διαθέσιμο online) για να… τηλεχειρίζεσαι ένα ρομποτάκι ή drone. Έλα που δεν έχεις “ψηθεί” ακόμα!

TinyScreen_003

Για τους πιο… τρελούς ανάμεσα μας, που θα αγνοήσουν επιδεικτικά το μικρό μέγεθος της πλατφόρμας και θα προσπαθήσουν να την χρησιμοποιήσουν με τρόπους που θα ταίριαζαν περισσότερο σε ένα… desktop οκταπύρηνο κτηνάκι, αξίζει να σημειωθεί πως είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε κάθε TinyScreen – και τα συμβατά addons του – να μπορεί να “κουμπώσει” σε ενα αλλό για να επεκτείνει τη λειτουργικότητά και τις δυνατότητες του.

Το δε “open” της υπόθεσης σημαίνει πως αν πετύχει το project στο KicksStarter, διότι όπως ίσως μάντεψες, εκεί προσπαθεί να χρηματοδοτηθεί, σύντομα θα γεμίσουμε με εφαρμογές σχεδιασμένες για αυτό που θα το χρησιμοποιούν με τους πιο πρωτότυπους τρόπους. Το ” άν τα καταφέρει να χρηματοδοτηθεί”… θεωρητικό, με το project να έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τους αρχικούς στόχους του, αφού ζητούσε $15.000 και τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο έχει ήδη ξεπεράσει τις $55.000.

TinyScreen_002

Όσο για το κόστος της, θεωρητικά μπορείς να αποκτήσεις μια μόνο με $25, αλλά… τι να την κάνεις μόνη της χωρίς τον επεξεργαστή TinyDuino που θα της επιτρέψει να λειτουργεί και ανεξάρτητα; Τι να την κάνεις χωρίς την USB TinyShield ή την MicroSD TinyShield ή, έστω, την BlueTooth TinyShield, οι οποίες θα σε διευκολύνουν στο να την “τροφοδοτήσεις με data”; Και τι να την κάνεις αν δεν είναι και… λιγάκι αυτόνομη, που σημαίνει πως θέλεις και την μπαταρία της.

Κάθε πρόσθετο κομμάτι της εξίσωσης μεταφράζεται σε αύξηση κόστους κατά περίπου $15, με τους δημιουργούς της να έχουν δημιουργήσει κάποια “έτοιμα πακέτα” τμημάτων της ανάλογα με το γιατί σκοπεύεις να την χρησιμοποιήσεις κατά κύριο λόγο. Οι τιμές τους αρχίζουν από τα $55 και φτάνουν μέχρι και τα $460 για το πακέτο τα-πάντα-όλα, οπότε από το “απίθανη, μικρή και οικονομική οθονίτσα για τα χομπίστικα προτζεκτάκια σου” μπορείς να διαγράψεις το “οικονομική”.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επισκεφτείς στην σελίδα της στο KickStarter, με ένα κλικ στην πηγή μας.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.