Dexmo F2: Το πρωτο σύστημα αφής για Virtual Reality

Αν και μοιάζει βγαλμένο από τα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βέρν, με καθαρά… cyberpunk (ή, μάλλον, “plastic-punk”) εμφάνιση, το Dexmo F2 είναι ένα καλό πρώτο βήμα προς τις μελλοντικές λύσεις ελέγχου μέσα σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας.

dexmo_f2_kickstarter_001

Το Dexmo F2, που εμφανίστηκε πρόσφατα στην σελίδα του Oculus στο Reddit, έχει ήδη πατενταριστεί στην Κίνα και αισιοδοξεί πως, με την… βοήθεια του Kickstarter, θα καταφέρει να μετατραπεί σε πραγματικό προϊόν και να κυριεύσει όλο τον κόσμο. Ή, τουλάχιστον, τους εικονικούς κόσμους όπου υπόσχονται πως θα μας ταξιδεύουν συσκευές σαν το Oculus Rift.

Όπως βλέπετε και στις εικόνες, πρόκειται για ένα… περίεργο γάντι, του οποίου βασική λειτουργία είναι το να εμποδίζει τα δάχτυλά του χεριού από το να κινηθούν ελεύθερα ή να τα αναγκάζει να κινηθούν σε συγκεκριμένες θέσεις. Έτσι, όταν για παράδειγμα κρατάς ένα όπλο, το χέρι σου θα είναι “κλειδωμένο” στο σχήμα της λαβής του, με τον δείκτη να “νιώθει αντίσταση” (απο τους μηχανισμούς της συσκευής) καθώς πατάς την σκανδάλη.

dexmo_f2_kickstarter_005

Η ιδέα είναι αν μη τι άλλο έξυπνη, αλλά απέχει ακόμη από το ιδανικό. Πέρα από το πώς οραματίζονται ότι θα μοιάζει στην τελική μορφή του, για την ώρα το Dexmo F2 στην πραγματικότητα είναι ένα… άχαρο πλαστικό κατασκεύασμα, φτιαγμένο δια της οδού της τρισδιάστατης εκτύπωσης, το οποίο μπορεί να λειτουργεί μόνο στα δύο δάχτυλά του χεριού, στον δείκτη και τον αντίχειρα.

Από την άλλη, αν τα καταφέρει να πετύχει στο KickStarter, πρέπει να ομολογήσει κανείς ότι η ιδέα δεν είναι κακή και φαίνεται πως, με λίγες βελτιώσεις, θα μπορούσε να μετατραπεί όντως στην καλύτερη λύση του είδους. Πάντα οι “πρώτες εκδόσεις” φαίνονται σαν… κολασμένα ανοσιουργήματα, βγαλμένα από τους χειρότερους μεταλλικούς εφιάλτες κάθε geek, με κομμάτια να πετάνε αριστερά και δεξιά, πλακέτες κολλημένες με σελοτέιπ και κόλλες και μονωτικές ταινίες, καλώδια να κρεμάνε κ.λπ. Οι “χαρντγουεράδες” σπάνια “το έχουν” όσον αφορά στο ντιζάϊν – τι σημασία έχει, άλλωστε, η εμφάνιση, “αν δουλεύει”; Κάπως έτσι δεν ηταν και οι πρώτες εκδόσεις του ίδιου του Oculus Rift;

dexmo_f2_kickstarter_004

Για φαντάσου, όμως, να “πιάσει” και το Dexmo F2 όπως έγινε με το Oculus Rift, να χωθούν στην παρέα καλύτεροι μηχανικοί και designers, να μικρύνουν ακόμη περισσότερο τους μοχλούς και τα μοτεράκια του, μέχρι που να μοιάζει σε εμφάνιση με ένα τυπικό γάντι. Τότε δεν θα σου φαινόταν καλό; Τι “καλό”, δεν θα σου φαινόταν εντελώς κορυφαίο; Να, κάπως σαν αυτό:

nintendo powerglove 004

Όχι;

Ody's thoughts

Έχω, πάντως, το θέλω. Μαζί με ένα Oculus Rift. Και έναν δυνατότερο υπολογιστή που να μπορεί να παίζει όλα τα τελευταία παιχνίδια σε αναλύσεις 4K για το Oculus Rift. Και ένα κέικ σοκολάτα. Με πολύ σοκολάτα. Να μην ξεχάσω και τις, αναγκαίες σε κάθε τέτοια περίπτωση, ειρήνη, υγεία και ευτυχία για όλο τον πλανήτη. Μην μας πάρουν και με τις λεμονόκουπες.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.