Το Raspberry Pi ξεπέρασε τα 3,8 εκατομμύρια πωλήσεις!

Ο μαγικός υπολογιστάκος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για χρήση κυρίως από εκπαιδευτικούς και μαθητές και κατέληξε να… παίζει πειρατικές ταινίες σε ζάμπολα σαλόνια μόλις ξεπέρασε τα 3,8 εκατομμύρια πωλήσεις.

raspberry_pi_004

Παρά την χαμηλή ιπποδύναμή του, παρά την… προχωρημένη πια ηλικία του χωρίς πραγματικά σημαντικά updates στο ενδιάμεσο, το Raspberry Pi φαίνεται πως συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το ότι μόλις πέρασε τα 3,8 εκατομμύρια πωλήσεις, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δίχως να φαίνεται να… έχει σταματημό στο κοντινό μέλλον.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Raspberry Pi μπορεί να περιγραφεί με τον ευκολότερο τρόπο ως εξής: πάρε ένα τυπικό smartphone, αφαίρεσέ του την οθόνη, την μπαταρία, τα πλήκτρα, πρόσθεσε του δύο κανονικές θύρες USB, μία HDMI, δυο για αναλογική εικόνα και ήχο, μία για κάρτες μνήμης SD (MicroSD στο νεότερο μοντέλο), μια Ethernet για δικτύωση και μια για τροφοδοσία, και… τι έχεις; Έναν mini υπολογιστή, τεχνολογίας ARM, που χωράει στην παλάμη του χεριού σου.

Raspberry_Compute_Module_-_003.jpg

Το μειονέκτημα που είχε και εξακολουθεί να έχει το Raspberry Pi σε σχέση με ανταγωνιστικές προτάσεις, είναι πως το hardware του είναι τώρα πια δραματικά ξεπερασμένο. Ο επεξεργαστής του είναι μονοπύρηνος, τρέχει εξαρχής στα 800 MHz και συνοδεύεται από 512 Mbyte μνήμης. Στην δε παλιά έκδοση οι θύρες USB και Ethernet μοιράζονταν τον ίδιο controller, με αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούσες την μια να… πέφτει η ταχύτητα της άλλης.

Όλα τα παραπάνω, συνδυασμένα, σημαίνουν πως το Raspberry Pi δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα ως ένας πραγματικός, πλήρης υπολογιστής, εκτός αν κάποιος εχει υπερβολικά μαζοχιστικές τάσεις. Και αυτό διότι, κάτι το μονοπύρηνο της υπόθεσης, κάτι η ARM αρχιτεκτονική του, και το Raspberry Pi καταλήγει να μπορεί να ολοκληρώνει τις διαδικασίες που του αναθέτεις “σειριακά”, “μια-μια”, και όχι παράλληλα – ενώ ούτε λόγος για γρήγορη απόκριση και υψηλές ταχύτητες. Με άλλα λόγια, με αυτό όχι απλά πρέπει να ξεχάσεις το όποιο σοβαρό “multitasking”, αλλά ακόμη και το χρησιμοποιήσεις σοβαρά σε αυτό κάποιο “πλήρες” desktop.

raspberry_pi_003

Ody's thoughts

Εκτός αν θεωρείς ικανοποιητική “εμπειρία χρήσης στο desktop” έναν browser που μετά δυσκολίας μπορεί να σου ανοίξει περισσότερα από δύο tabs χωρίς να “κρασάρει” και όπου οι όποιες πρόσθετες “εφαρμογές” σου θα είναι στην καλύτερη… αντίστοιχα του Notepad.

Τα παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνουν πως η συσκευή είναι άχρηστη – το αντίθετο, όπως εξάλλου φαίνεται και από τις πωλήσεις της. Απλά, το ότι χαρακτηρίζεται “υπολογιστής” δεν θα πει και πως είναι ταυτόσημο με το… κτήνος που κατοικεί στο tower του γραφείου μας ή το πολλαπλάσια ακριβότερο laptop μας. Και για αυτό ο πραγματικός χαρακτηρισμός του είναι “micro-computer” και όχι “computer – σκέτο”.

Raspberry Pi - White case

Αγαπημένη χρήση του Raspberry Pi από τη δραματική πλειοψηφία όσων το αγοράζουν είναι η τοποθέτηση του πλησίον της τηλεόρασης, η σύνδεση του με έναν δίσκο γεμάτο ταινίες και η χρήση του ως, για δες, Media Center, στην οποία και διαπρέπει. Σε αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά η δημιουργία διανομών Linux “κτισμένων γύρω” από το δημοφιλές XBMC, optimized για να διαπρέπουν στην αναπαραγωγή ταινιών και αρχείων ήχου.

Άλλες δημοφιλείς χρήσεις του είναι για (περιορισμένων δυνατοτήτων) οικιακό server, “κατεβαστήρι” και, φυσικά, να μην το ξεχάσουμε αυτό, ως Media Center. Α, το είπαμε αυτό; Πως παίζει και ταινίες, το αναφέραμε;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • e4rthw0rm

  Πάντως, απ’ ‘οσο το έψαξα λίγο το θέμα και χωρίς να είμαι σίγουρος, νομίζω οτι μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει ως media center και να βλέπει ταινίες.

 • ducklord

  Ναι, αλλά έχει άπειρες άλλες χρήσεις. Π.χ. προχθές έβλεπα σε ένα forum έναν να λέει πως το χρησιμοποιεί όχι με το XBMC, αλλά δεν-θυμάμαι-με-τι-άλλο, για να βλέπει ταινίες.

  Το γεγονός μου φάνηκε περίεργο διότι η συσκευούλα έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία κυρίως λόγω των καρα-optimized XBMC builds που, όπως όλοι γνωρίζουμε για την ευελιξία του XBMC και το πλήθος δυνατοτήτων του, σου επιτρέπουν να το χρησιμοποιήσεις για να εκκινείς τα εγκατεστημένα παιχνίδια σου, ως “πρόσοψη” για τους εξομοιωτές σου, για να βλέπεις τον καιρό αλλά ΚΑΙ για να βλέπεις ταινίες.

  Εγώ δε έχω αγοράσει… τρία – ναι, τρία – από τα οποία το ένα το έχω μόνιμα δίπλα από τα πισάκια μου ως Squid proxy server (φιλτράρισμα internet και, παλαιότερα, “κατεβαστήρι”) αλλά και web server, ένα “κάθεται” (το έχω ΓΙΑ να στήσω, μελλοντικός χρόνος, και-εγώ-δεν-ξέρω-τι, το πήρα μόνο και μόνο διότι τσαντίστηκα που δεν μπορεί να κάνει με καλή ταχύτητα δυο πράγματα ταυτόχρονα, και έτσι να μπορώ να αναθέσω “μια δουλειά στο ένα, μια στο άλλο”). Όσο για το τρίτο; Στην TV, όπου κάνει κάτι εκπληκτικά πρωτότυπο, παίζει ταινίες! Και έχουν πάρει και άλλοι δυο γνωστοί μου, που έχουν κάνει ό,τι μπορείς να φανταστείς με αυτά. Ή μάλλον, με τα τηλεκοντρόλ των τηλεοράσεων τους. Όπου τα έχουν συνδέσει. Για να βλέπουν ταινίες.

  “Εκπαιδευτικό κομπιουτερίδι”, κατά τα άλλα. Η χαρά του ταινιόφιλου! Που αλλού βρίσκεις υπερπλήρες Media Center με κάτω από €50;!

  Να πω τον πόνο μου, βέβαια, και την… γελοιότητα της υπόθεσης, πως το XBMC στο ΠΡΩΤΟ Xbox είχε καλύτερη απόκριση από ό,τι στο Raspberry Pi. Είμαι σίγουρος πως έχουν κάνει βλακείες στις διανομές-με-XBMC με τις “προτεραιότητες εφαρμογών που τρέχουν” με αποτέλεσμα να μπουκώνει τρελά. Η σύζυγος, εκεί που χάρηκε αρχικά πως θα είχε πρόσβαση με ένα κλικ σε όλα τα media μας, το έχει σιχτιριάσει ολοκληρωτικά – ως η “λιγότερο υπομονετική με τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας” της παρέας – και το έχουμε μόνο για να βλεπουμε, μετά δυσκολίας, καμιά ταινία ή κανένα επεισόδιο σειράς κάθε βραδάκι. Και ΚΑΘΕ βραδάκι θα μας ρωτήσει 2-3 φορές “τι να κάνει με τα plugin που έσπασαν”, θα “παγωσει” την ταινία δυο-τρεις φορές γιατί “κάτι κάνει από πίσω στο δίσκο” (ενώ υποτίθεται πως ΔΕΝ πρέπει να κάνει κάτι “ενώ παίζει ταινίες”) κ.λπ. κ.λπ.

  Με άλλα λόγια, ναι μεν δουλεύει, αλλά είναι μια τρανή απόδειξη του ότι “ό,τι πληρώσεις παίρνεις”, για ακόμη μια φορά. Εκτός αν κάτσεις να το στήσεις με τα χεράκια σου από το μηδέν. Ξεκίνησα με το Arch και “δεν είχε τους drivers της διανομής Xbian”, ενώ το Gentoo που και-καλά είναι διαθέσιμο για αυτό δίχως προβλήματα υπολειπόταν ΚΑΙ στον τομέα των διαθέσιμων εφαρμογών. Οπότε, μονόδρομος: ή το παίρνεις για εντελώς custom projects όπου θα γράψεις ΚΑΙ κώδικα μόνος σου, είτε ως media center (με περισσότερες δυνατότητες αλλά και… bugs σε σχέση με ακριβότερες λύσεις), είτε ως ένα καραμαζώχ αντίστοιχο του τωρινού υπολογιστή σου.

  Κατά τα άλλα, ακόμη αισιοδοξώ πως κάπου, κάπως, κάποτε, θα ανεβάσω περισσότερα αρθράκια για αυτό. Κάποτε. :-D

 • e4rthw0rm

  Χαμός, πανικός και ταραχή! Η “λιγότερο υπομονετική με τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας” της παρέας μου θυμίζει και κάποια στη δική μου περίπτωση…

  Αλλά για να μην μπλέκουμε με βατόμουρα 3,14 η λύση είναι μία και ακούει στο όνομα NAS! Ναι, όπως κι εσύ λες, καλό χρυσό και άγιο για τα λεφτά του, αλλά αν κάποιος θέλει σοβαρό media center ας περάσει σε NAS. Τουλάχιστον αυτό σκέφτομαι εγώ, γιατί με αφορμή ένα άρθρο σας (ναι βρε δικό σας, εδώ στο unreg) για το καινούργιο xbmc είπα να ξανασχοληθώ έπειτα από πολλά χρόνια (και εκδόσεις του προγράμματος) και βρήκα τη χαρά μου εδώ και μια βδομάδα (σε αντίθεση με την λιγότερο υπομονετική του σπιτιού…)!!! Καμία σχέση με το xbmc που είχα στο μυαλό μου! Να σημειωθεί βέβαια οτι τώρα το έστησα άψογα σε windows ενώ οι… γενναίες και περιπετειώδεις δοκιμές μου είχαν γίνει τότε σε linux…! Γι’ αυτό λοιπόν, επειδή πορώθηκα τώρα και το βλέπω πιο σοβαρά, NAS και πάλι NAS! Δεν θα άφηνα να πατάει ολόκληρο media center σε μία πλακέτα με δυνατότητες ξεγυμνωμένου smartphone (όπως αναφέρεις και στην εισαγωγή του άρθρου)…

 • ducklord

  ΑΝ είχα χρήματα για σκότωμα (που δεν), εγώ θα προτιμούσα μια παραπλήσια με το Ρασπμπεράκι λύση “απο τις άλλες”, λίγο πιο δοκιμασμένη. Έχεις δει κάτι όμορφα… τετραπύρηνα κτηνάκια που κυκλοφορούν με 2GBs μνήμης και αντίστοιχο μέγεθος; Τους κοτσάρεις ένα δίσκο, “τα δικτυώνεις” και δεν χρειάζεσαι NAS – αυτά ΓΙΝΟΝΤΑΙ “το NAS”! Και λειτουργούν ΚΑΙ ως αυτόνομα συστηματάκια, οπότε με ασύρματο πληκτρολόγιο και πόντικα κάνεις άνετο browsing στην TV δίχως να χρειάζεται να χώσεις υπολογιστή.

  Θεωρητικά, έτσι; Δεν τα έχω δοκιμάσει, και υπάρχει πάντα πιθανότητα να πάρεις ένα και να σου τρέχει Ubuntu 6 Lite χωρίς graphics acceleration, έτσι, για να κλαις τα φράγκα σου.

  Άλλη καλή εναλλακτική πατέντα που δεν σκέφτονται πολλοί είναι… tablet (ω ναι, και όμως) της-κακιάς-κατάρας αλλά με GPU acceleration στα video και υποστήριξη Miracast ή HDMI out. Μπορείς, π.χ., να βρεις “κορυφαίο μοντέλο τετραετίας με Android” που μπορεί να είναι μάπα ως tablet σήμερα, αλλά “αν σου τρέχει XBMC με Hardware Acceleration και έχει HDMI out”, είσαι μια χαρά για αυτή τη δουλειά. €100 και βγάλε μπορείς να τα βρεις – και αυτό αν ψάξεις στο Ελλάντα. Υποθέτω, τουλάχιστον. Εδώ σου δίνει “νέα μοντέλα” το Πλαίσιο με 70κάτι ευρώπουλα, δεν θα βρεις ένα καλό παλιό-ψιλομεταχειρισμένο με εκατο-βγάλε; Και το έχεις και για… Flappy Bird στην τουαλέτα!

  ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ρε, όχι “το άλλο”.

 • Nikos

  Ρε παιδια, τι ειναι το NAS? Εγω που το googlαρα μου βγαζει πρωτο αποτελεσμα το National Autistic Society….

 • e4rthw0rm

  Χα χα! Νομίζω και εμένα μου το είχε πετάξει την πρώτη φορά που το έψαξα! Κάνε αναζήτηση για nas file system ή nas file server ή κάτι τέτοιο, και θα είσαι κομπλέ. Ουσιαστικά πάντως σκέψου το NAS σαν ένα δικτυακό σκληρό που είναι ορατός από όλες τις συσκευές του δικτύου σου.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Network-attached_storage

 • e4rthw0rm

  Έχω ένα παλιό ταμπλετίνι με HDMI out, αλλά δεν μιλάμε ουσιαστικά για το ίδιο κόστος με το NAS; Και στο κάτω κάτω θα παίζει μετά με την αποθήκυεση των media; Σε κάρτα sd; Πως θα τα στέλνω;
  Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα πάντως, δεν το είχα σκεφτεί καν. Και η εγκατάσταση είναι αστεία:
  http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW-TO:Install_Kodi_for_Android

  Εγώ χρησιμοποιώ αυτη τη στιγμή το εν λόγω τάμπλετ ως xbmc remote control και τρέχω το xbmc στο λάπτοπ. Θεωρώ οτι αξίζει πολυ περισσότερο τον κόπο μιας και πολύ απλά… δουλεύει! Αμφιβάλλω για την απόκριση του όταν θα τρέχει από το τάμπλετ, αλλά σίγουρα αξίζει μια δοκιμή.

  Ξαναρωτάω όμως: Πως θα γίνεται το νταλαβέρι με τα media από και προς τον ταβλά μου;

 • galacticusX

  Η ιδανική λύση είναι NAS με πολλαπλά bays για HDDs, όιπως αυτά που φτιάχνει η QNAP ή η Netgear. Για προσωπική χρήση δε χρειάζεται τίποτε πέρα από έναν ταπεινό Atom, ή έναν ARM.

 • ducklord

  Κάτσε, ως media player, ή ως αποθήκη αρχείων; Που θα τρέχει το media player κομμάτι; Υπάρχουν NAS με… hardware acceleration για h.264 και AC3/AAC; Σε τιμή κάτω από €100 ή έστω “εκεί γύρω”;

 • ducklord

  Μπορείς να τα στρημάρεις από PC που ήδη έχεις ή δικτυακό δίσκο, αλλά για εντελώς αυτόνομη λύση αρκεί να “κοτσάρεις” έναν εξωτερικό δίσκο στη θύρα Mini/Micro USB χρησιμοποιώντας καλώδιο OTG (πρόσεξε πως θα πρέπει να το υποστηρίζει το μοντέλο που έχεις – π.χ. το Nexus 7 μου, έχει, αλλά ΔΕΝ έχει HDMI out για να τα συνδυάσω).

  Έτσι, στην πράξη έχεις ένα tablet με δύο καλώδια να φεύγουν από αυτό, ένα να το συνδέει με έναν σκληρό δίσκο με εξωτερική τροφοδοσία και ένα με την τηλεόραση σε HDMI mode. Για τηλεχειρισμό… το smartphone σου, π.χ. με το εξαιρετικό Yatse.

  :-D

  Φθηνότερο από NAS πάει το σύνολο, αφού προσωπικά ΔΕΝ έχω δει λύση NAS με κάτω από €200 που να συμπεριλαμβάνει ΚΑΙ δίσκο. Είτε παίρνεις “σύστημα-πακέτο” με €200-€250 και βάλε, είτε “κουτί NAS” με €100-€200 στο οποίο μετά πρέπει να βάλεις εσύ δίσκο. Έχει δει κανείς πουθενά φθηνότερη προσφορά που, επιπλέον, να διαθέτει ΚΑΙ HDMI-out ώστε να μπορεί να αναλάβει ΑΥΤΟΝΟΜΑ ρόλο media player;

  Σοβαρά, ποιο είναι το πιο προσιτό “πακέτο” (εννοώ “συμπεριλαμβάνεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ”, δεν λες “α, βάλε ένα δίσκο που έχεις” – ΚΑΙ τον δίσκο) για να βλέπεις media στην TV; Προσωπικά νομίζω πως το ρασμπεράκι με έναν εξωτερικό σκληρό είναι ό,τι οικονομικότερο. Μετά πάμε, κατά σειρά, σε tablet, μετά σε αυτόνομους media players (χωρίς, όμως, σκληρό στο mix), μετά “στους media δίσκους της WD” και συνεχίζουμε σε NAS. Για τέλος, αυτόνομα ολοκληρωμένα συστήματα media center για την TV (π.χ. Dreambox που εκτελεί και χρέη DVB tuner/DVR) και home theater PCs. Σωστά;

 • e4rthw0rm

  Έτσι όπως τα λέγεις δεν διαφωνώ, μου ακούγονται όλα απολύτως λογικά. Γιατί πράγματι η τιμή του σκληρού είναι εξτραδάκι. Επίσης δεν είχα ιδέα για το Yatse. Φαίνεται εχπληκτικό, έτη φωτός πιο μπροστά από το official remote που χρησιμοποιώ εγώ! Μόλις πάω σπίτι θα το δοκιμάσω! Και όσο το σκέφτομαι, αγόρασα πρόσφατα ένα φλασάκι 32gb. Επειδή δεν θέλω ούτε το ταμπλετίνι αλλά και ούτε ο εξωτερικός σκληρός μου να είναι dedicated, μπορώ να κοτσάρω το φλασάκι όποτε γουστάρω πάνω στο τάμπλετ, μετά το τάμπλετ πάνω στην τηλεόραση, και είμαι έτοιμος να καλωσορίσω την ψηφιακή εποχή ωσαν την οικογένεια Κλικλίκου!
  http://i1.kym-cdn.com/photos/images/original/000/138/246/tumblr_lltzgnHi5F1qzib3wo1_400.jpg

 • galacticusX

  Για αποθήκευση φυσικά. Αλλά μπορείς να φτιάξεις κι ένα μόνος σου με τη βοήθεια του freenas. Από την άλλη πολλά routers έχουν ήδη υποδοχή για USB δίσκο, οπότε οι τρόποι για file sharing είναι ποικοίλοι, ανάλογα με το τι σε βολεύει.

 • galacticusX

  To media center είναι μακράν η πιο δημοφιλής εφαρμογή του. Το τεράστιο πλεονέκτημά του σε σύγκριση με κάθε τι άλλο είναι η κατανάλωσή του, λειτουργεί άνετα με το φορτιστή ενός κινητού και μάλιστα στο ρελαντί, αν δεν του φορτώσεις όλες τις USB (4 στο B+). Εδώ εν λειτουργία, αυτό το σκατουλάκι καταναλώνει ότι μια TV σε standby, τι να λέμε τώρα…

 • ducklord

  Στάσου, ‘μύγδαλα: και εγώ έμεινα μαλ… εμ… κάγκελο όταν είδα “τι παίζει από άποψη λογισμικού” από την εποχή του… eMule, όπου είχα σταματήσει να τα ψάχνω φανατικά. Εν συντομία, ΘΕΛΕΙΣ dedicated δίσκο. Να το αναλύσω, όμως, για να δεις πως ΘΕΛΕΙΣ dedicated δίσκο :-P

  Καταρχήν, ξεχνάς όλα όσα είπαμε. Εστιάζεις ή σε ρασμπεράκι, ή “σε κάτι που να μπορεί να σου τρέξει σχετικά πλήρες λειτουργικό σύστημα”. Σε αυτό μετράς ΚΑΙ τις “headless διανομές Linux”. Με άλλα λόγια, “αρκεί να μπορείς να εγκαταστήσεις web server στο μαρκούτσι που έχεις ΚΑΙ να σου παίζει ταινίες από μόνο του”, όποιο και αν είναι αυτό. Στην ομάδα μετράς το ρασμπεράκι, τα όποια ARM mini PCs, τα media centers. Για NAS δεν ξέρω, αλλά γενικά, βάλε κανόνα πως “θέλεις κάτι που να σου τρέχει Linux – έστω και ΧΩΡΙΣ γραφικό περιβάλλον – και XBMC”. Θυμίζω πως, όπως και το ρασμπεράκι, μπορείς να βρεις “τέτοια μασίνια” με κάτω από εκατώ ευρώπουλα. Γιατί;

  ΔΙΟΤΙ…

  Διότι σε αυτό ΠΕΡΑ από το XBMC του χώνεις επίσης τα:

  Apache Web Server: αναγκαίος για να τρέχουν τα…
  Transmission: το γνωστό P2P torrent προγραμματάκι
  Sick Beard: “αυτόματο κατεβαστήρι” για τηλεοπτικές σειρές
  Couch Potato: “αυτόματο κατεβαστήρι” για ταινίες

  Τώρα, τι παίζει με τον παραπάνω συνδυασμό, και γιατί θα πρέπει να σε ενδιαφέρει; Ας σου περιγράψω το τελικό αποτέλεσμα – ΚΑΙ στον Galacticus που ίσως δεν το γνωρίζει, αφού έχει ενδιαφέρον:

  Κάθεσαι στον καναπέ σου και ανοίγεις την TV. “Τη γυρνάς στο κανάλι που έχεις το μηχανάκι” και, τσουπ, στην πρώτη σελίδα του XBMC βλέπεις “τι νέο παίζει από σειρές και ταινίες” ΔΙΧΩΣ να χρειάζεται να κουνήσεις το δαχτυλάκι σου! Και αυτό διότι από τη μια έχεις δηλώσει στο Sick Beard “τις σειρές που γουστάρεις” και από την άλλη το Couch Potato “βλέπει στην IMDB” ποιές ταινίες έχεις καταχωρήσει εκεί πως “σε ενδιαφέρουν”. Αμφότερα “στέλνουν σήμα” στο Transmission όποτε δουν πως “κυκλοφόρησε κάτι που σε ενδιαφέρει” για να το κατεβάσει αυτόματα – χωρίς την παραμικρή παρέμβαση από εσένα, να του αλλάξουν όνομα “με το σωστό τρόπο”, να κατεβάσουν πρόσθετες εικόνες, trailers και υπότιτλους και να το μεταφέρουν στο σωστό φακελάκι “για να το βλέπει το XBMC”.

  Αποτέλεσμα; Ένα “σύστημα-πακέτο” που “δουλεύει μόνο του”. Εσύ απλά χαζεύεις online και όποτε πέσεις σε ταινία ή σειρά που σε ενδιαφέρει, δεν είναι έτσι ακριβώς μα ας πούμε πως “την κάνεις bookmark” σε Couch Potato / Sick Beard και… τελείωσες. Την ξεχνάς. ΌΟοοταν και άαααν κυκλοφορήσει online, “θα τη βρεις στο δίσκο σου” το συντομότερο δυνατόν, στην ποιότητα που είχες ζητήσει.

  Τι λέμε μετά για NAS και πατάτες… :-D

  Θεωρητικά, το τονίζω, ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, το παραπάνω μπορεί να γίνει ΚΑΙ στην περίπτωση του Android tablet (αφού υπάρχουν ports για Apache ή παραπλήσια και για αυτό από όσο γνωρίζω), μα ομολογώ πως δεν το έχω ψάξει, αφού μου κάνουν την ίδια δουλειά τα ρασμπεράκια. Ένα από μόνο του “μπουκώνει” για να παίζει ΚΑΙ το ρόλο “παρατηρητή του τι νέο υπάρχει για κατέβασμα” (Couch Potato / SickBeard) ΚΑΙ το ρόλο “κατεβαστηριού” ΚΑΙ το ρόλο media center, αλλά αν μοιράσεις τους ρόλους σε δυο, είσαι μια χαρά. Συνολικό κόστος για ένα ρασμπεράκι μαζί με κουτάκι, συμπράγκαλα και μικρό δίσκο, €100. Για uber πακέτο με μεγαλύτερο δίσκο, και δυο ρασμπεράκια, τα διπλάσια. Και έχεις, όπως είπαμε, “εξωγήινο” σύστημα, που “σου φέρνει μόνο του την ψυχαγωγία στην πόρτα σου”.

  Μέχρι να το δω να δουλεύει, δεν είχα φανταστεί καν πόσο ασύλληπτη είναι η αίσθηση του να κάθεσαι στην TV, “να γυρίζεις κανάλι” και να βλέπεις να σε περιμένει το νέο επεισόδιο της αγαπημένης σου PUBLIC DOMAIN ΣΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΡΟ ΠΕΝΗΝΤΑΕΤΙΑΣ (…για να μην μας λένε πως ενισχύουμε και την πειρατεία, έτσι;!)…

 • ducklord

  Δες την απάντηση που έδωσα και παραπάνω για το γιατί δεν θεωρώ πως συμφέρει μια τέτοια προσέγγιση. Να προσθέσω, όμως, πως όπως λέω και στο βασικό κείμενο, το πρώτο ρασμπεράκι ΔΕΝ είναι ιδανικό για αυτή τη δουλειά – απλά η πιο οικονομική, προσιτή λύση. Αμέσως μετά βάζω το δεύτερο, νέο μοντέλο, που θεωρητικά έχει λύσει τα προβλήματα bandwidth του πρώτου, και αμέσως μετά τα πλήρη media centers με Linux / τα mini PCs. Ο συνδυασμός SickBeard / Couch Potato είναι αρκετός να αλλάξει τη λογική με την οποιία “καταναλώνεις media” ώστε να μην μπορείς να… συμβιβαστείς πάλι σε “χειροκίνητες” μεθόδους :-)

 • e4rthw0rm

  Μεγάλη κουβέντα άνοιξες, μεγάλο δρόμο θα διαβείς. Από την ώρα που εγκατέστησα το xbmc, πάλεψα αρκετά με couch potato και sickbeard. Θεωρώντας οτι το ιδανικό είναι να λειτουργούν ακριβώς όπως τα περιγράφεις, εγώ δεν κατάφερα τίποτα. Δεν κατάφερα δηλαδή να γίνονται όλα ΕΝΤΕΛΩΣ αυτοματοποιημένα, χωρίς να κουνάω ούτε το μικρό μου δαχτυλάκι, και εννοείται οτι όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται ΜΕΣΑ από το xmbc για να θεωρήσουμε οτι πετύχαμε 100% τον στόχο μας! Εγώ λοιπόν, το ταπεινό χαμομηλάκι, κατάφερα τα εξής: Για τις ταινίες είμαι κοτλέ, μιας και μέσα από το xbmc, βάζω το couch potato να ψάχνει την ταινία που θέλω, να την στέλνει στο μtorrent, να την κατεβάζει και μετά να κατεβάζω ελληνικούς υπότιτλους από έναν Αντών’ (add-on) του xbmc. Μια χαρά δηλαδή μέχρι στιγμής για τις ταινιούλες μου, με τα τόρρεντζ και τους Αντώνηδες.
  Το πρόβλημα έρχεται στο sickbeard. Καλό χρυσό και άγιο με τις πληροφορίες και την ταξινόμηση των σειρώνε, αλλά με το κατέβασμα μου τα κάνει σκατά. Κατ’ αρχάς, πρέπει να το έχεις ανοιχτό στον browser, μιας και δεν υπάρχει Αντώνης για το xbmc. Άντε πες και το λύνουμε αυτό, ανοίγοντας τον browser Που παρέχει το xbmc, από μέσα. Μετά έρχεται το πρόβλημα των τόρρεντς, μιας και τα κάνει όλα χάλια και τα μισοβρίσκει. Δεν φταίει βέβαια, διότι το ξεκαθαρίζει από την πρώτη στιγμή στο σάϊτ του ότι πρόκειται περί υλικού που δουλεύει άψογα με usenet και nzb files, και… πειραματικά με τόρρεντς! Άρα εγώ πρέπει να βάζω το μtorrent να βρίσκει τα feeds των σειρών, να κατεβάζει τα καινούργια επεισόδια και μετά να λέω στο sickbeard να ψάξει για να βρει τι κατέβηκε. Αντίστοιχα, πρέπει να κατεβάσω χειροκίνητα τους υπότιτλους. Μόλις τα κάνω αυτά, τότε ναι, αναλαμβάνει αυτόματα το sickbeard να βάλει σωστούς τίτλους σε επεισόδιο+υπότιτλους και να τα μεταφέρει στον σωστό φάκελο των tv shows, για να τα δει το xbmc.
  Αυτά λοιπόν! Έχω καταφέρει μετά κόπων και βασάνων να στήσω ένα πλήρες και αυτόνομο σύστημα για το xbmc, αλλά όχι όμως πλήρως αυτοματοποιημένο (τουλάχιστον στον βαθμό που θα το ήθελα εγώ). Από το τίποτα όμως, καλό είναι.
  http://i0.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/005/600/its-something.jpg

  Όποιος έχει καμία πρόταση/προσθήκη ας βοηθήσει!

 • ducklord

  ίσως πταίει το ότι αμφότερα είναι σχεδιασμένα να τρέχουν σε πλήρη σέρβερα και όχι κάτω από minimal λύσεις (που, φαντάζομαι, κάτι τέτοιο θα έχει το ίδιο το XBMC). Φιλική σουμβουλή: βράσ’το και “τρέχα τα” σε ένα PC ή ένα raspbmc. ΔΕΝ χρειάζεται “να βρίσκονται στο ίδιο μασίνι με το XBMC”, αρκεί α) “να βλέπουν το δίσκο του” (π.χ. δικτυακά) και β) “να βλέπει το ένα την IP του άλλου” (βάλε τις “χεράτα” στις ρυθμίσεις κάθε μηχανήματος να είσαι σίγουρος).

  Από εκεί και έπειτα, το SickBeard ήθελε να παίξω λίγο με τις ρυθμίσεις του ονόματος του κάθε επεισοδίου. Ίσως και εσύ να μην έχεις προσέξει, όπως μου είχε ξεφύγει, το καταραμένο “use XBMC naming conventions” ή κάπως έτσι στις επιλογές renaming των αρχείων. Χρειάζεσαι τόσο αυτό, όσο και να χρησιμοποιείται η ίδια φολντεροστρουκτούρα (καθαρεύουσα, “folder structure”) και στο SickBeard, και στο XBMC.

  Τι να σε πω, εμένα έτσι μου δούλεψε. Τώρα, μετά από ένα χτύπημα στον κατεβαστηρο-δίσκο, το τηλε-ρασμπέρι μου έμεινε μόνο με τον “δίσκο αποθηκευμένων media” και τα sickbeard – couchpotato εν αχρηστία. Στο ενδιάμεσο, “έσπασαν” ζάμπολα plugins και, μου φαίνεται, η ομάδα του Xbian βαρέθηκε να διαθέτει updates, ενώ “από την άλλη” το XBMC εξελίσσεται σαν τρελό. Αυτό σημαίνει “καιρός για re-format” και στήσιμο άλλης διανομής. Δεν θα βρω χρόνο; Θα τον βρω. Που θα μου πάει, ο π…. εμ… εργκ…

 • Κωστής

  Εντάξει, όταν αναγνωρίσει κανείς τι είναι αυτό που αγοράζει, και ξέρει γιατί το αγόρασε και πού μπορεί να τον πάει, τότε βγάζει τα λεφτά του και με το παραπάνω. Είναι desktop replacement? Σε καμία περίπτωση, αν και το Foundation κάνει φιλότιμες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Προσωπικά, έχω -μόνο- δύο. Το ένα ακέφαλο, σε ρόλο 24/7 (μηδαμινή κατανάλωση γαρ) proxy server για σελίδες στις οποίες δεν έχω πρόσβαση στη δουλειά, και για πιο ασφαλείς συναλλαγές, DLNA server για την τηλεόραση (ένα πρότυπο που αντιμετώπιζα θετικά μέχρι που βρέθηκα να το χρησιμοποιώ), και Samba file server για όσα δεν πιάνει το DLNA (τη μισή μου μουσική συλλογή ας πούμε…). To άλλο είναι μονίμως στην TV αλλά όχι με XBMC, το οποίο όντως κολλάει συχνά πυκνά, αλλά κλασικό LXDE με SAMBA. Δεν έχω τις ευκολίες του XBMC που περιγράφετε, αλλά who cares? Αν δεν έκανα χειροκίνητη δουλειά, δε θα ασχολιόμουν και με το raspberry.
  Μόνο αγκάθι στην πρώτη μονάδα που πήρα, από την πρώτη παρτίδα (την κινέζικη), εκείνος ο ευλογημένος lan controller/usb controller έπεφτε όποτε γούσταρε (μια ημέρα, μια εβδομάδα, δεν έχει σημασία) και το μηχάνημα δεν έπαιρνε παρά hard reset. Όχι ό,τι καλύτερο για ακέφαλη μονάδα. Ah well, παιδικές ασθένειες. Μακάρι να είχα ένα τέτοιο μηχάνημα ως παιδί, και μακάρι να δώσει στα σημερινά παιδιά αφορμές και πλατφόρμα για μάθηση. Αυτό άλλωστε ήταν το κίνητρο των δημιουργών.

 • ducklord

  Θα διαφωνήσω στο “όταν αναγνωρίσει κανείς τι είναι αυτό που αγοράζει” στο ότι από το Foundation μας… δούλεψαν ψιλό γαζί όταν έχωσαν ΚΟΙΝΟ controller για USB/Ethernet, δίχως να αναγράφεται που-θε-να πως υπάρχει πρόβλημα bandwidth. Τι εννοώ;

  Λες πως το έχεις και για μεταφορές μέσω DLNA και samba file server. Όταν σου “μπουκώνει” η USB και η Ethernet πιάνοντας max μεταφορά τα 2MB/sec, ΠΟΙΟΣ σοβαρός άνθρωπος θα… μεταφέρει αρχεία ασύρματα από και προς αυτό; Μέχρι να μεταφέρεις μέσω WiFi 10 MP3s στα… 2MBs ανά sec, το έχεις “ξεκοτσάρει” από την TV, το έχεις “κουμπώσει” στο βασικό PC σου, και αντιγράφεις τα αρχειάκια σου στα… 25MB/sec – και μιλάμε για USB2, ούτε καν USB3.

  Από αυτή την άποψη λέω πως είναι απαράδεκτο. Αυτό το “μπούκωμα” μειώνει δραματικά τις χρήσεις που μπορεί να έχει, καθιστώντας γελοίο να το έχεις “να συνεργάζεται με άλλες συσκευές” και αναγκάζοντας σε να ψάξεις να βρεις τι μπορείς να κάνεις ΜΟΝΟ με ένα ρασμπέρι, αυτόνομο. Όταν μπαίνει η οποιαδήποτε επικοινωνία / ανταλλαγή αρχείων / αποθήκευση στη μέση, χέσ’τα.

  Να τονίσω πως το πρόβλημα γίνεται εντονότερο και-εγώ-δεν-ξέρω-απο-τι ακόμη, ίσως από διανομή σε διανομή, από ρυθμίσεις, drivers κ.λπ. Προσωπικά ξέρω πως στο “είμαι το επίσημο βασικό λειτουργικό του” Xbian, ΚΑΙ με καστομιές, ΚΑΙ με ρυθμίσεις επι ρυθμίσεων, το πρόβλημα υφίσταται – 2MBs/sec ρυθμός μεταφοράς / αποθήκευσης max. Σκότωμα. Διότι αν ΔΕΝ υπήρχε αυτό το πρόβλημα, απλά θα έβαζα ΔΥΟ ρασμπέρια να συνεργάζονται για την ίδια δουλειά (τι το έχω το 3ο να κάθεται;!).

  Αυτά ως προειδοποίηση προς όποιον σκοπεύει να το αγοράσει και τύχει να δει το μήνυμα: πάρτε την ΝΕΑ έκδοση, που έχει αναβαθμισμένο controller και πιθανότατα έχει λύσει το πρόβλημα. Παρά τις επιδόσεις επεξεργαστή, τη λίγη διαθέσιμη μνήμη, τις λίγες θύρες, τα όποια άλλα προβλήματα, τα ρασμπεράκια είναι κορυφαία μηχανάκια για πολλές δουλειές, με ΕΝΑ σημαντικό μειονέκτημα – αυτό που είπα. Θεωρητικά, αν στη νέα έκδοση δεν υπάρχει, είναι απλά τέλεια για ουκ ολίγες “δουλειές” (μέχρι και… αυτόματο ποτιστικό μπορείς να στήσεις με δαύτα).