Το Raspberry Pi ξεπέρασε τα 3,8 εκατομμύρια πωλήσεις!

Ο μαγικός υπολογιστάκος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για χρήση κυρίως από εκπαιδευτικούς και μαθητές και κατέληξε να… παίζει πειρατικές ταινίες σε ζάμπολα σαλόνια μόλις ξεπέρασε τα 3,8 εκατομμύρια πωλήσεις.

raspberry_pi_004

Παρά την χαμηλή ιπποδύναμή του, παρά την… προχωρημένη πια ηλικία του χωρίς πραγματικά σημαντικά updates στο ενδιάμεσο, το Raspberry Pi φαίνεται πως συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το ότι μόλις πέρασε τα 3,8 εκατομμύρια πωλήσεις, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δίχως να φαίνεται να… έχει σταματημό στο κοντινό μέλλον.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Raspberry Pi μπορεί να περιγραφεί με τον ευκολότερο τρόπο ως εξής: πάρε ένα τυπικό smartphone, αφαίρεσέ του την οθόνη, την μπαταρία, τα πλήκτρα, πρόσθεσε του δύο κανονικές θύρες USB, μία HDMI, δυο για αναλογική εικόνα και ήχο, μία για κάρτες μνήμης SD (MicroSD στο νεότερο μοντέλο), μια Ethernet για δικτύωση και μια για τροφοδοσία, και… τι έχεις; Έναν mini υπολογιστή, τεχνολογίας ARM, που χωράει στην παλάμη του χεριού σου.

Raspberry_Compute_Module_-_003.jpg

Το μειονέκτημα που είχε και εξακολουθεί να έχει το Raspberry Pi σε σχέση με ανταγωνιστικές προτάσεις, είναι πως το hardware του είναι τώρα πια δραματικά ξεπερασμένο. Ο επεξεργαστής του είναι μονοπύρηνος, τρέχει εξαρχής στα 800 MHz και συνοδεύεται από 512 Mbyte μνήμης. Στην δε παλιά έκδοση οι θύρες USB και Ethernet μοιράζονταν τον ίδιο controller, με αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούσες την μια να… πέφτει η ταχύτητα της άλλης.

Όλα τα παραπάνω, συνδυασμένα, σημαίνουν πως το Raspberry Pi δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα ως ένας πραγματικός, πλήρης υπολογιστής, εκτός αν κάποιος εχει υπερβολικά μαζοχιστικές τάσεις. Και αυτό διότι, κάτι το μονοπύρηνο της υπόθεσης, κάτι η ARM αρχιτεκτονική του, και το Raspberry Pi καταλήγει να μπορεί να ολοκληρώνει τις διαδικασίες που του αναθέτεις “σειριακά”, “μια-μια”, και όχι παράλληλα – ενώ ούτε λόγος για γρήγορη απόκριση και υψηλές ταχύτητες. Με άλλα λόγια, με αυτό όχι απλά πρέπει να ξεχάσεις το όποιο σοβαρό “multitasking”, αλλά ακόμη και το χρησιμοποιήσεις σοβαρά σε αυτό κάποιο “πλήρες” desktop.

raspberry_pi_003

Ody's thoughts

Εκτός αν θεωρείς ικανοποιητική “εμπειρία χρήσης στο desktop” έναν browser που μετά δυσκολίας μπορεί να σου ανοίξει περισσότερα από δύο tabs χωρίς να “κρασάρει” και όπου οι όποιες πρόσθετες “εφαρμογές” σου θα είναι στην καλύτερη… αντίστοιχα του Notepad.

Τα παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνουν πως η συσκευή είναι άχρηστη – το αντίθετο, όπως εξάλλου φαίνεται και από τις πωλήσεις της. Απλά, το ότι χαρακτηρίζεται “υπολογιστής” δεν θα πει και πως είναι ταυτόσημο με το… κτήνος που κατοικεί στο tower του γραφείου μας ή το πολλαπλάσια ακριβότερο laptop μας. Και για αυτό ο πραγματικός χαρακτηρισμός του είναι “micro-computer” και όχι “computer – σκέτο”.

Raspberry Pi - White case

Αγαπημένη χρήση του Raspberry Pi από τη δραματική πλειοψηφία όσων το αγοράζουν είναι η τοποθέτηση του πλησίον της τηλεόρασης, η σύνδεση του με έναν δίσκο γεμάτο ταινίες και η χρήση του ως, για δες, Media Center, στην οποία και διαπρέπει. Σε αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά η δημιουργία διανομών Linux “κτισμένων γύρω” από το δημοφιλές XBMC, optimized για να διαπρέπουν στην αναπαραγωγή ταινιών και αρχείων ήχου.

Άλλες δημοφιλείς χρήσεις του είναι για (περιορισμένων δυνατοτήτων) οικιακό server, “κατεβαστήρι” και, φυσικά, να μην το ξεχάσουμε αυτό, ως Media Center. Α, το είπαμε αυτό; Πως παίζει και ταινίες, το αναφέραμε;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.