Τα πάντα για το νέο Android 5.0 Lollipop σε… δέκα λεπτά

Αντί να κάθεσαι να διαβάζεις κατεβατά, ορίστε εν συντομία όοοολα τα νέα σημαντικά χαρακτηριστικά της μεγαλύτερης ανανέωσης του Android στην μέχρι τώρα ιστορία του.

w640

Νέα εμφάνιση

Τόσο το ίδιο το λειτουργικό σύστημα όσο και όλες οι εφαρμογές από την ίδια την Google, αλλά και οι ιντερνετικές υπηρεσίες της, υιοθετούν την νέα λογική του Material Design. Έτσι, από εδώ και έπειτα τα πάντα θα δίνουν έμφαση στο να είναι καθαρά και καλαίσθητα, ενώ αναμένεται πως αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει και στη δημιουργία μεγαλύτερης συνοχής (τουλάχιστον από οπτικής άποψης) στο… χαμό διαφορετικών συσκευών κάθε είδους που τρέχουν Android.

android_l_004

note

Τι είναι το “Material Design”;

Πρόκειται για ένα νέο “σετ κανόνων” της Google που προσδιορίζει το πώς θα πρέπει να είναι η εμφάνιση εφαρμογών και σελίδων στο web, βάσει κάποιων απλών αρχών. Στόχος της, τα πάντα να είναι “καθαρά” και “ευδιάκριτα”, με έμφαση στον “άνετο” χώρο (να μην είναι, δηλαδή, τα πάντα “πηγμένα”, “το ένα πάνω στο άλλο”, π.χ. ένας τίτλος “κολλητά” με κείμενο, μια εικόνα “χωμένη” ανάμεσα σε δυο παραγράφους χωρίς “αέρα”).

Στην πράξη, πέρα από το… χαριτωμένο ονοματάκι, μιλάμε για εμφάνιση που παραπέμπει στο “επίπεδο” στυλ που καθιέρωσαν τα Windows της Microsoft αλλά με πρόσθετες σκιές και animations για να δίνεται η αίσθηση του βάθους και της ομαλής κίνησης και άμεσης απόκρισης στις προσταγές του χρήστη.

Καλύτερες και διακριτικότερες ενημερώσεις

Οι ενημερώσεις (notifications) αναβαθμίστηκαν και τώρα δηλώνουν την παρουσία τους και στην lock screen – όπου μπορείς και να τις δεις, και να αλληλεπιδράσεις μαζί τους. Παράλληλα έγιναν και πιο έξυπνες αλλά και διακριτικές, καταλαβαίνοντας για παράδειγμα πως όταν βλέπεις ένα βίντεο ή παίζεις ένα παιχνίδι “σε ολόκληρη την οθόνη” δεν θέλεις να σου αποσπούν την προσοχή, οπότε και σου παρουσιάζουν “τι θέλουν να σου πουν” σε ένα μικρό pop up παραθυράκι.

Android-L-Preview-Nexus-7-2-1920x1250

Μεγαλύτερη αυτονομία, καλύτερες επιδόσεις

Βελτιώσεις συναντώνται και στην αυτονομία των συσκευών που θα τρέχουν την νέα έκδοση του Android, αφού από τη μία έχει βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης πόρων και κατανάλωσης ενέργειας του λειτουργικού συστήματος, από την άλλη θα χρησιμοποιείται ως προκαθορισμένο runtime το ART. Και επειδή αυτό το τελευταίο ίσως ακούστηκε… εξωγήινο, πρόκειται για έναν νέο τρόπο “πακεταρίσματος και εκτέλεσης” των εφαρμογών του Android που οδηγεί σε πολύ καλύτερες επιδόσεις και αμεσότερη απόκριση που βρισκόταν υπό δοκιμή εδώ και λίγους μήνες. Κατά την Google, η ενεργοποίηση του νέου χαρακτηριστικού battery saver μπορεί να χαρίσει μέχρι και 90 λεπτά μεγαλύτερης αυτονομίας σε οποιαδήποτε συσκευή τρέχει το Android 5.0 Lolliop.

Αυξημένη ασφάλεια

Πέρα από τις όποιες “κρυφές” αναβαθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, που δεν γίνονται συνήθως αισθητές από τον απλό χρήστη, μία που ίσως αποδειχθεί αρκετά χρήσιμη είναι αυτή του ξεκλειδώματος της συσκευής όταν βρίσκεται κοντά σε μία άλλη “έμπιστη” συσκευή. Αυτό θα πει πώς, για παράδειγμα, αν “συνδέσεις” το κινητό ή το tablet (ή το… smartwatch;!) σου που τρέχει Android 5.0 Lollipop με τον υπολογιστή σου, οπότε κάθεσαι σε αυτόν θα είναι ξεκλείδωτο θεωρώντας πως “βρίσκεται σε χώρο εμπιστοσύνης”. Όταν σηκώνεσαι, το χώνεις στο τσεπάκι σου, και φεύγεις, θα ενεργοποιείται και πάλι ο τυπικός τρόπος ξεκλειδώματος του.

Επιπλέον, υπάρχει ένα “killswitch”, ένας… “διακόπτης ευθανασίας”, που αναλαμβάνει να καταστήσει άχρηστη μία συσκευή αν βρεθεί στα χέρια ενός κλέφτη. Θεωρητικά, αρκεί να ορίσεις έναν κωδικό, και αν δεν τον γνωρίζει όποιος δοκιμάσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν, συσκευή πάπαλα. Προσπάθησε να μην τον ξεχάσεις.

Για όλη την οικογένεια

Η υποστήριξη πολλαπλών προφίλ χρηστών που υπήρχε εδώ και καιρό στο Android αλλά δήλωνε την παρουσία της μόνο στα tablet τώρα πια υπάρχει και στα smartphones. Λογικό, αφού έχουν φτάσει τις 6”, όσο ήταν παλαιότερα τα “μικρά tablets”, ενώ το κόστος τους καθιστά δύσκολο να υπάρχει… περισσότερο από ένα σε κάθε σπιτικό. Οπότε, αφού θα το μοιράζονται όλα τα μέλη της οικογένειας, γιατί να μην έχει προφίλ και αυτό;

android_l_015

Αρχίσαμεεεε!

Οι πρώτες συσκευές που θα τρέχουν την τελευταία έκδοση του Android επίσημα θα είναι αυτές που αποκάλυψε η Google παράλληλα με την νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, τις οποίες θα δούμε σε αμέσως επόμενο ποστάκια μας: τα Nexus 6 και 9. Σύντομα αναμένεται και στις σημαντικότερες συσκευές των άλλων κατασκευαστών, με πρώτη απ’ όλες την Motorola και τα Moto X, Moto G, Moto E και Droid Ultra.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.