Windows 10 preview hands-on

Μια πρώτη και πολύ γρήγορη ματιά στην Windows Technical Preview Build 9841

Windows 10 hands-on

Αντικειμενικά, τα Windows 8 και ακόμη περισσότερο τα Windows 8.1 δεν έχουν τίποτε το τραγικό. Τα πολύχρωμα κουτάκια της Start Screen, που έκαναν εκατομμύρια χρήστες να φρικάρουν, πολύ εύκολα μπορεί να τα παρακάμψει κανείς με “γιουτιλιτάκια” που επαναφέρουν το πολυπόθητο Start Menu και σε μπάζουν κατευθείαν στο desktop. Ναι, αλλά οι περισσότεροι μαθημένοι στα XP ή στα 7, δεν έχουν το χρόνο, την ικανότητα, ή και τη διάθεση να κάτσουν και να καστομάρουν το λειτουργικό τους. Ο περισσότερος κόσμος και δη οι επαγγελματίες δεν είναι αρρωστημένοι όπως εγώ κι εσύ που καθόμαστε και πατσάρουμε τα DLLs για να κάνουμε skinning

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Microsoft, προκειμένου να αποδείξει πόσο μοντέρνα και φευγάτη είναι, αντί να ενθουσιάσει τα πλήθη, τα αποξένωσε. Έτσι, για πολλοστή φορά αυτοχαντακώθηκε, καθώς τα Windows 8 έχουν πολλά κρυφά ατού και σοβαρές βελτιώσεις στο desktop, αν όχι στο GUI, σίγουρα στη γενικότερη απόδοση του συστήματος. Όταν έχει γίνει πραγματικά καλή προγραμματιστική δουλειά και τα τωρινά Windows 8.1 είναι τόσο optimized που τρέχουν σφαίρα σε καλά μηχανήματα και μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν αποδοτικά και σε ταμπλετάκια Atom με 1GB μνήμης, βλέπεις καθαρά το οξύμωρο, πως το, από τεχνικής άποψης, καλύτερο OS της εταιρείας, έχει προξενήσει τόση ζημιά στην αντίληψη της μάζας. Κι επειδή οι καιροί είναι χαλεποί, έχουμε απολύσει χιλιάδες κόσμο και δεν μπορούμε να πληρώνουμε χολιγουντιανούς σταρ για να προμοτάρουμε τα Παράθυρα, όπως κάναμε πριν 20 χρόνια, πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να σοβαρευτούμε.

Windows 95 friends

(Είναι πάντως οξύμωρο ότι 20 χρόνια μετά τα Windows 95 έχουμε τα Windows 10. Αυτά είναι τα τερτίπια του μάρκετινγκ!).

Τώρα, τα Windows 10, τα οποία μπορείς να τα δοκιμάσεις τζάμπα, φίλε μου καλέ, δεν είναι τίποτε συγκλονιστικό. Θα μου πεις είναι μια πρώιμη “Technical Preview” έκδοση, με πάρα πολλά πραγματάκια να λείπουν, αλλά ο όλος τζερτζελές αυτή τη στιγμή είναι γύρω από το Start Menu, όσο γελοίο κι αν σου φαίνεται. Τα υπόλοιπα είναι απλώς οδοντόκρεμες.

Ας ρίξουμε μαζί μια πολύ γρήγορη ματιά στην Technical Preview, μέσα από έναν μίνι φωτογραφικό οδηγό. Όπως θα δεις, η λήψη κι η εγκατάσταση είναι πανεύκολα, ένα απλό ISO είναι η όλη ιστορία. Μπορείς να το βάλεις σε virtual machine, να το κάψεις σε DVD, σε στικάκι USB, ακόμη και να το βάλεις σαν update πάνω από το υπάρχον λειτουργικό σου, 7 ή 8, αν και το τελευταίο δε θα σου συνιστούσα να το κάνεις.

Windows 10 λοιπόν! Και το μόνο συνταρακτικό που έχει αυτή η “Technical Preview” είναι το Start Menu. Αυτή η έκδοση ήταν έτοιμη εδώ και μήνες και το Start Menu θα μπορούσε να είχε έρθει ως Update 2 στα 8.1. Όμως η Microsoft δε θέλει να επενδύσει άλλο στα 8 / 8.1. Αυτή η έκδοση είναι καμμένο χαρτί. Γιατί; Ας αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν από μόνοι τους: έτσι λοιπόν τα Windows 7 διατηρούν ένα 50-51% του μεριδίου εγκαταστάσεων σε Windows PCs, τα XP είναι δεύτερα με 25%, Windows 8 είναι στο 6%, όπως και τα Windows 8.1, σύνολο 12% δηλαδή, μισό από τα XP, και τα Vista είναι στο 2% (ναι υπάρχουν κι αυτά). Και μην ξεχνάμε, τα XP είναι λειτουργικό δεκαετίας…

Page 1 of 1012345...10...Last »
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.