Επιστροφή στο Μέλλον με το ιπτάμενο hoverboard

Μια ακόμη φανταστικοτρομερή αμερικανική επινόηση που θα αλλάξει τη ζωή σου…
Οι Αμερικάνοι έχουν γενικά ένα κόμπλεξ με την Ιστορία και την εθνική κληρονομιά: καθώς η εθνική τους υπόσταση έχει χονδρικά μόνο 2 αιώνες ύπαρξης, βλέπουν με δέος και αντιμετωπίζουν με προβληματισμό και ζήλεια πολιτισμούς και έθνη που έχουν διανύσει χιλιετηρίδες και ανάγονται στα αρχαία χρόνια.

Για αυτό ακριβώς οι Αμερικάνοι διακατέχονται από τον υπέρμετρο ζήλο να γράψουν Ιστορία, η οποία θα επισκιάσει οτιδήποτε άλλο έχει υπάρξει πριν από αυτούς. Κάθε τι που κάνουν, λένε, σκέφτονται, πρέπει να αναχθεί σε ιστορικό γεγονός, δεν είναι απλά κάποιο παροδικό συμβάν. Κάθε μέρα γράφεται ιστορία, κάθε μέρα επανεφευρίσκεται και κάτι θεμελιώδες. Η ανάγκη για απόδειξη της αμερικανικής υπεροχής, οδηγεί στην ανάδειξη κάθε ασημαντότητας και την αποθέωση της τεχνολογίας, ως μέσου για τη δημιουργία μιας μοντέρνας αμερικανικής ιστορικής εξιστόρησης.

American Awesome Shit

Και είναι αστείο και ειρωνικό όταν η απεικόνιση τέτοιων “ιστορικών” άθλων, δεν είναι άλλο από κυνήγι αρκούδων και κόψιμο ξύλων στην Αλάσκα από ορεσείβιους, ψάρεμα στους βάλτους την Νότιας Καρολίνας από άξεστους rednecks (αυτό που θα λέγαμε εδώ “καράβλαχοι”), ή το κυνήγι “ιστορικών” και “αρχαιολογικών” κειμηλίων όπως… τάσια αμαξιών, γραμμόφωνα του 1920 ή κάρτες από παίκτες του μπέιζμπολ. Κι όλα αυτά στο “History Channel“, όπου η Ιστορία ξαναγράφεται σε παλιατζίδικα, ενεχυροδανειστήρια και μάντρες αυτοκινήτων.

Αυτό έχει περάσει και στον τρόπο αντίληψης της επιχειρηματικότητας και της χρήσης της υψηλής τεχνολογίας, ως εργαλείου σύστασης μικρών, ευέλικτων επιχειρηματικών σχημάτων – των περιβόητων startups, που έχουν ξεφυτρώσει κατά χιλιάδες σαν τα μανιτάρια. Και δεν έχει σημασία με τι επιδίδεται το εκάstote startup, δεν έχει σημασία καν αν αυτό που προτείνει είναι εφικτό, αρκεί αυτό να ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ, να τραβά την προσοχή των επενδυτών και, τελικά, να βοηθήσει τους δημιουργούς του να πουλήσουν το όλο project καινα πλουτίσουν χωρίς πολύ κόπο.

Και φυσικά, ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος να κονομήσει κανείς γρήγορα λεφτά από αδαείς και ευκολόπιστους ανθρώπους; Μα φυσικά το crowd funding (με προεξέχον παράδειγμα το Kickstarter), το τελευταίο λαμπρό εφεύρημα της καπιταλιστικής λογικής, όπου αρκεί να έχεις κάποια καλή ιδέα, να την πλασάρεις σωστά, με το κατάλληλο φανταιζί περιτύλιγμα και να δημιουργήσεις μια αλυσιδωτή αντίδραση από δημοσιεύσεις στα αναρίθμητα “ειδικά” sites, blogs και social media.

Ποιό είναι λοιπόν το τελευταίο θαυμαστό project στο Kickstarter, το οποίο μας υπόσχεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που μετακινούμαστε; ονομάζεται Hendo Hoverboard και είναι εμπνευσμένο από τα αιωρούμενα skateboards της ταινίας Back to the Future II, η οποία θεωρείται κλασσική στους κύκλους των φίλων της pop κουλτούρας και της pulp επιστημονικής φαντασίας.

Προσέξτε το επιμελημένο και εντυπωσιακό κλιπάκι, με το οποίο εμφανίζεται το Hoverboard, ως ένα πραγματικά απίστευτο δημιούργημα, θέλοντας να σου υποβάλλει την αίσθηση, ότι, για δες, αυτοί οι τύποι έχουν κάνει πραγματικότητα κάτι που χτες θεωρούσαμε επιστημονική φαντασία. Και μάλιστα, το ιπτάμενο hoverboard, εμφανίζεται μόνο ως η κορυφή του παγόβουνου: από πίσω υπάρχει μια ολόκληρη τεχνολογία, μια εκπληκτική πατέντα που ονομάζεται Magnetic Field Architecture (MFA) και υπόσχεται ανεξάντλητες και μνημειώδεις εφαρμογές, οχήματα, φορτηγά, τρένα, μέχρι και κτίρια που αιωρούνται με αιθέριο τρόπο, γλυστρώντας πάνω στο πουθενά.

Τα εκπληκτικά δε σταματούν εδώ: αν υποστηρίξεις, σου λέει, το project μας, και δώσεις κι εσύ τον οβολό σου (=299 δολλάρια), θα πάρεις ένα μαγικό ιπτάμενο κουτάκι για να πειραματιστείς κι εσύ, ή απλώς για να κάνεις φιγούρα στους φίλους σου. Και για δες, ορίστε, να ‘το, δεν είναι ψέμματα, ένα αιωρούμενο κουτάκι, μόνο για σένα. Και, κοίτα να δεις, αν πραγματικά θέλεις να γραφτείς με χρυσά γράμματα στην Ιστορία, ως υποστηρικτής της θαυμάσιας αυτής τεχνολογικής καινοτομίας, το οποίο μεταφράζεται σε 10.000 δολλάρια δωρεάς, θα πάρεις ένα ιπτάμενο hoverboard και θα μπορείς να κάνεις βόλτες σαν τον Martin MacFly στην ταινία! How freaking cool is that??

hoverboard3

Μέχρι να πάρουν πρέφα τα βλαχοαμερικανάκια τι παίζει, οι κύριοι της εταιρείας Arx Pax, που είναι υπεύθυνοι για αυτό το project, έχουν κονομήσει ήδη πάνω από 250.000 δολλάρια, τα πρώτα κιόλας 24ωρα από την εκκίνηση της καμπάνιας τους στο Kickstarter. Και η φόλα, γιατί περί φόλας πρόκειται, συνίσταται στα εξής:

Η “μαγική τεχνολογία” που χρησιμοποιείται είναι… ηλεκτρομαγνήτες. Ναι, η ίδια βασική αρχή, η οποία υφίσταται εδώ και δεκαετίες στα τραίνα maglev.
Ως εκ τούτου, το “μαγικό hoverboard” λειτουργεί μόνο πάνω σε μεταλλική, λεία επιφάνεια. Δηλαδή δε λειτουργεί…
…πάνω από άσφαλτο,
…πάνω από χώμα,
…πάνω από νερό,
δηλαδή έτσι όπως λειτουργεί το φανταστικό του πρότυπο στην ταινία.
Οι μαγνήτες είναι τόσο ισχυροί, για να σηκώσουν το βάρος ενός ανθρώπου, που απαιτούν τη χρήση μπαταριών που αποφορτίζονται μέσα σε 7 λεπτάκια.

Η άλλη “μαγική” εφαρμογή που προτείνουν οι δημιουργοί του, είναι η προσαρμογή των μαγνητών στα θεμέλια κτιρίων, έτσι ώστε, σε περίπτωση σεισμού, να ενεργοποιηθεί το σύστημα και το κτίριο να αιωρηθεί, αποφεύγοντας τους κραδασμούς που πιθανόν θα οδηγήσουν σε ζημιές ή ακόμη και σε κατάρρευση. Δε μας λένε όμως πόσο κολοσσιαίες θα είναι οι απαιτήσεις ηλεκτρικής τροφοδοσίας ενός τέτοιου συστήματος, ειδικά όταν σε περιπτώσεις σεισμού, ένα από τα συχνότερα επακόλουθα είναι η σύντομη διακοπή του ρεύματος, ακριβώς στα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί ο σεισμός.

Galacticus's thoughts

Ένας λογικός άνθρωπος με ελάχιστη κοινή λογική, θα έλεγε “άρες μάρες κουκουνάρες” και με το δίκιο του. Σε αντίθεση με τα άπειρα blogs και τα χιπστεράδικα sites που πετάνε τη σκούφια τους, πανηγυρίζοντας την πραγμάτωση ακόμη μιας “προφητικής” εφεύρεσης από τις χαζοταινιούλες των παιδικών μας χρόνων, η πραγματικότητα είναι άλλη: μερικά φιλαράκια με στοιχειώδεις τεχνικές γνώσεις, βρήκαν μια πιασάρικη ιδέα για να τα κονομήσουν και πάλι χοντρά, εκμεταλλευόμενοι το εγκεφαλικό κοκομπλόκο και την υστερία που παθαίνουν οι Αμερικανοί, όταν βλέπουν στερεοτυπικά σχήματα φουτουριστικών ουτοπιών…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.