To PC σου δεν είναι τόσο κορυφαίο, όσο νόμιζες…

…και οι απαιτήσεις του Assassin’s Creed Unity, θα σε κάνουν να κλάψεις!

Οι αγγλοσάξωνες έχουν δύο επιτυχημένες εκφράσεις, όταν θέλουν να μεταδώσουν ταυτόχρονα κυνισμό και απελπισία: η πρώτη είναι “read it an weep” (διάβασε και κλάψε) και η δεύτερη “deal with it”, αυτό που θα λέγαμε “κόψε το λαιμό σου”. Και αυτές οι εκφράσεις ταιριάζουν γάντι με τις τρελές απαιτήσεις του Assassin’s Creed Unity στην έκδοσή του για PCs.

Αν θυμάσαι, το παιχνίδι μάλλον αποδεικνύεται κομματάκι βαρύ για τις next-gen (ή “new-gen” όπως συνηθίζεται τώρα τελευταία) κονσόλες, καθώς και στις δύο περιπτώσεις θα τρέχει στα 1600×900 pixels με κλειδωμένα τα καρέ στα 30fps. Ίσως αυτό αποτελούσε ανησυχητική ένδειξη των, αντίστοιχα, μεγάλων απαιτήσεων σε PC hardware.

Αυτές οι ανυσηχίες επιβεβαιώνονται από την ανακοίνωση των τεχνικών απαιτήσεων της έκδοσης του Assassin’s Creed Unity για τα PCs, όπως δημοσιεύονται στο επίσημο blog της Ubisoft (link στο κουμπάκι “Αρχική πηγή”). Για να μη μακρυγορούμε… read and weep:

Υποστηριζόμενα OS
Windows 7 SP1, Windows 8/8.1 (64bit μόνο)

Επεξεργαστής
Minimum: Intel Core i5-2500K @ 3.3 GHz / AMD FX-8350 @ 4.0 GHz / AMD Phenom II x4 940 @ 3.0 GHz
Προτεινόμενα: Intel Core i7-3770 @ 3.4 GHz / AMD FX-8350 @ 4.0 GHz ή καλύτερος

Μνήμη
Minimum: 6 GB
Προτεινόμενα: 8GB

Κάρτα γραφικών
Minimum: NVIDIA GeForce GTX 680 / AMD Radeon HD 7970 (2 GB VRAM)
Προτεινόμενα: NVIDIA GeForce GTX 780 / AMD Radeon R9 290X (3 GB VRAM)

Απαιτούμενος αποθηκευτικός χώρος: 50 GB

Cry baby!

Δεν είναι όλες οι ελάχιστες απαιτήσεις το ίδιο απαγορευτικές, δηλαδή αμφιβάλλω αν έχεις μια πιο αδύναμη κάρτα από μια GTX 680 ή μια Radeon HD7970, το παιχνίδι δε θα σου τρέξει. Θα εκτελεστεί, απλώς δε θα έχει ομαλή απόκριση και μάλλον δε θα πιάνει τα πολυπόθητα 60fps σε ανάλυση Full HD. Αντιθέτως, το παιχνίδι απλά δε θα τρέξει σε Windows 32bit, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευθούν μόνο 3GB RAM (το AC απαιτεί τα διπλάσια). Όπως επίσης δε θα τρέχει αν η κάρτα γραφικών έχει μονάχα 1GB VRAM.

Μεγάλη εντύπωση πάντως κάνει ότι το παιχνίδι θέτει ως ελάχιστες απαιτήσεις 4πύρηνους επεξεργαστές (8core για την AMD) και μάλιστα όχι, ότι κι ότι, αλλά τον ξεκλείδωτο Core i5-2500K που πριν από 2 χρόνια ήταν η αφρόκρεμα των gaming CPUs. Για Core i3 ούτε λόγος, παρότι οι Haswell Core i3 πρακτικά είναι το ίδιο γρήγοροι με ακριβότερους επεξεργαστές στο gaming με μία κάρτα γραφικών (τα bottlenecks παρουσιάζονται σε SLI/Crossfire συνθέσεις).

Cry baby!

Τώρα, όλες αυτές οι πολύ υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, σημαίνουν ότι πραγματικά το παιχνίδι θα είναι τόσο πολύπλοκο, ώστε να χρειάζεται όντως τα προαναφερόμενα specs, ή ότι η Ubisoft δεν πολυενδιαφέρεται για το optimization της έκδοσης για PC, ρίχνοντας την προσοχή της σε PS4 και Xbox One; Κρίνοντας από την τελευταία της μεγάλη γκάφα, το Watch Dogs, που χαρακτηρίστηκε από τις ασυνέπειές του και το μέτριο optimization για PC, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος, ούτε αυτή τη φορά.

Λιακόπουλος προφητάναξ

Σε μερικές περιπτώσεις δε σηκώνει κουβάντα και τα πράγματα είναι απλά: π.χ. στη δική μου περίπτωση, όπου έχω αφήσει το gaming PC μου χωρίς αναβάθμιση εδώ και χρόνια (δε με πειράζει να παίζω ακόμη και στα 720p), o AMD Athlon II X4 640 και η Radeon HD5770 1GB δε φτουράνε πλέον. Αλλά και πάλι, μια “λογική” αναβάθμιση με εξαρτήματα μέσης δυναμικότητας, όπως π.χ. ένας Core i5 ή μια Radeon R9 280, πιάνουν δεν πιάνουν τις minimum απαιτήσεις του ACU. Τυπικά δηλαδή θέλεις γύρω στα 250 ευρώ για επεξεργαστή και 300+ ευρώ για κάρτα γραφικών, ίσα-ίσα για να παίξεις “ανθρώπινα”.

Όπως και να έχει το πράγμα, δηλαδή, είτε οι devs είναι τεμπέληδες στο PC port, ή πραγματικά το παιχνίδι είναι τόσο απαιτητικό, ο gamer δεν έχει και πολλά περιθώρια, ή αλλιώς… “deal with it”. Καιρός (αναβάθμισης) γαρ εγγύς!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.