Η Microsoft ψήνει Windows Server για επεξεργαστές ARM;

Φήμες θέλουν την μαμά των Windows να μεταφέρει την μεγάλη σερβερο-εκδοχή τους στην διαφορετική-από-τα-τυπικά-PCs αρχιτεκτονική ARM.

windows_server_002

Μετά την “lite” εκδοχή των Windows, Windows RT, που δημιούργησε ειδικά για tablets… τρώγοντας τα μούτρα της στην πορεία, τώρα φήμες θέλουν την Microsoft να ετοιμάζει μια “μεγάλη”, “κανονική” εκδοχή τους για την ίδια αρχιτεκτονική με εκείνα – την ARM. Που τυγχάνει “αυτή στην οποία βασίζεται το 99,9% των σύγχρονων smartphones και tablets”. Που επίσης τυγχάνει απόλυτα διαφορετική από αυτή των x86 και (x64) PCs που γνωρίζουμε. Στην οποία τυγχάνει να τρέχουν, μέχρι σήμερα, τα “μεγάλα” και “κανονικά” Windows της. Άλλο ένα τέλος εποχής για την μεγάλη εταιρεία, υπό την οδήγηση του Sundar Pichai;

Και γιατί όχι, αφού μπορεί στο παρελθόν η αρχιτεκτονική ARM να ήταν πολύ πιο περιορισμένη (και “αδύναμη”) σε σχέση με την x86 των “κανονικών PCs”, μα σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει αρκετά. Οι επιδόσεις του συμβατού-με-ARM hardware έχουν αυξηθεί τόσο ώστε… Ώστε να αποτελεί την κινητήρια δύναμη στα smartphones και tablets μας, “στα μηχανάκια” που, ουσιαστικά, έχουν αντικαταστήσει το κανονικό PC για μεγάλη μερίδα πληθυσμού.

windows_server_006

Επιπλέον, το “αδύναμη” του παρελθόντος έχει πια αντικατασταθεί από το “ελαφριά”, δίνοντας… άλλο νόημα στη βασική διαφορά της αρχιτεκτονικής ARM σε σχέση με την x86. Αυτό που παλιά ήταν μειονέκτημα τώρα πια είναι το πλεονέκτημα της, με τις “χαμηλές επιδόσεις” να μεταφράζονται ως “αυξημένη αυτονομία” / “μικρές απαιτήσεις σε κατανάλωση”.

Και έτσι, ναι, το πιθανότερο είναι πως κάποια στιγμή θα δούμε Windows-Server-για-Arm στην αγορά, αφού ναι, η αρχιτεκτονική ARM χρησιμοποιείται πια και για αυτό το σκοπό, σε μια ειδική κατηγορία μηχανημάτων όπου και θέλεις “λογική server από τον οποίο θα εξυπηρετούνται πολλά άλλα μηχανήματα για διάφορους σκοπούς”, μα και ευελιξία, μικρότερο μέγεθος και χαμηλότερη κατανάλωση.

windows_server_008

Και αφού και οι φήμες (αυτή τη φορά από το Bloomberg) λένε πως θα έρθουν σύντομα… ετοιμαστείτε. Μια τέτοια κίνηση θα φέρει ενδιαφέρουσες αλλαγές στο σκηνικό του computing, αφού ναι μεν δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τόσο τον απλό χρήστη, μα ουσιαστικά θα έχει άμεσο αντίκτυπο και σε αυτόν.

Και αυτό διότι, εμμέσως πλην σαφώς, αν τα-επαγγελματικά-σερβερο-Windows-για-ARM γνωρίσουν επιτυχία, και αν υιοθετηθούν από πολλές εταιρείες που θα αποφασίσουν να κάνουν το άλμα σε μια διαφορετική αρχιτεκτονική, αυτό θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την μαμά της αρχιτεκτονικής x86. Την Intel. Και, κατ’ επέκταση, το “παραδοσιακό computing” όπως το γνωρίζαμε.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.