Κλάπηκαν εκατομμύρια κωδικοί του Gmail; Κάτσε, μην αγχώνεσαι. Πολύ.

Από χθες κάνει γύρα στο ιντερνέτ μια είδηση που έχει τρομοκρατήσει εκατομμύρια κόσμο – ισάριθμο πληθυσμό με αυτούς που αφορά. Ναι, αυτό που είπαμε στον τίτλο μας: έκλεψαν, υποτίθεται, στοιχεία εκατομμυρίων λογαριασμών από το Gmail.

gmail_logo

Στην πραγματικότητα, από ότι φαίνεται, η είδηση γιγαντώθηκε από sites που δεν μπόρεσαν να την διασταυρώσουν και να εξακριβώσουν τις πληροφορίες που έπεσαν στα χέρια τους. Σε μια προσπάθεια να βγάλουν λαβράκι, έσπευσαν να δημοσιεύσουν πως hackers είχαν καταφέρει να βάλουν χέρι στα στοιχεία περίπου 5 εκατομμυρίων λογαριασμών του Gmail, τα οποία και με κάποιο τρόπο βρήκαν το δρόμο τους και προς ένα online ρώσικο forum. Ή κάτι τέτοιο.

Δη ποτέητο

Τα sites που ανέφεραν την είδηση, ή τουλάχιστον κάποια από αυτά, είχαν τη φαεινή ιδέα να παράσχουν συνδέσμους και προς ένα νέο site, που είχε ξεπεταχτεί προ… δυο ημερών σαν μανιτάρι, το οποίο υποστήριζε πως σου επέτρεπε να αναζητήσεις τη δική σου διεύθυνση e-mail ανάμεσα σε όσες είχαν κλαπεί για να δεις αν ήσουν και εσύ ανάμεσα στα θύματα.

Φυσικά, δεν υπήρχε καμία εγγύηση πως αυτό το site “εντοπισμoύ της διεύθυνσης email σου ανάμεσα σε όσες ειχαν πέσει στα χέρια hackers” δεν ήταν, στην πραγματικότητα… δημούργημα άλλων “καλοθελητάδων”, που δεν είχαν κανένα πραγματικό στοιχείο στα χέρια τους και μπορεί απλά να εκμεταλεύτηκαν την είδηση για να τσιμπήσουν χιλιάδες διευθύνσεις email στις οποίες, στο μέλλον, να στέλνουν διαφημίσεις για μεγέθυνση του ανδρικού μορίου.

‘ντάξ, χαλαρά.

Τώρα, σύμφωνα με την ίδια την Google, που εντόπισε τα στοιχεία και ολοκλήρωσε ένα εκτεταμένο έλεγχο σε αυτά, από τις 4,9 εκατομμύρια διευθύνσεις που υποτίθεται πως θίχτηκαν, ίσως ίσχυε μόνο ένα 2%, ενώ η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές από τρίτους θα ήταν και ακόμη μικρότερη.

Σε αυτό θα είχαν συμβάλει τα συστήματα ασφαλείας της εταιρείας, που θα είχαν μπλοκάρει πολλές από τις προσπάθειες ανεπίσημης πρόσβασης στους λογαριασμούς χρηστών. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα πως έχει προστατέψει τους λογαριασμούς που θίχτηκαν από τη διαρροή και ενημερώσει τους κατόχους τους για να μηδενίσουν τα passwords τους.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.