iPhone 6: μια δεύτερη προσέγγιση

Μια γρήγορη αντίδραση στα specs και τα καινούρια χαρακτηριστικά που κομίζουν τα δύο νέα smartphones της Apple

Apple iPhone 6

Εδώ και μήνες γνωρίζαμε, χάρη στη συνεχή ροή… διαρροών και φημολογιών, ότι η Apple θα μας σέρβιρε δύο μηλοκινητά, ένα στις 4,7 ίντσες και ένα «παντοφλέ» στις 5,5. Αν ξεπεράσει κανείς την τεχνοφλυαρία περί τεχνολογίας IPS διπλής ζώνης, περί κατασκευαστικής αρτιότητας, περί «δραματικής» μείωσης του πάχους από τα 7,6 χιλιοστά στα 6,9 εκείνο που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι το μεγάλο iPhone Plus θα έχει ανάλυση Full HD και το «απλό» νέο iPhone θα περιορίζεται στα 1334*750. Είναι αστείο ότι αυτές οι αναλύσεις ονομάζονται Retina HD, λες και ήδη το “Retina” δεν υποδήλωνε υψηλή ανάλυση.Αλλά τι να πεις και τι να σχολιάσεις για τα τσιτάτα της Apple, η οποία βρήκε το ευρηματικότατο “iPhone 6: Bigger than bigger” για να προμοτάρει να νέα, μεγαλύτερα κινητά της.

Εσωτερικά, ο νέος επεξεργαστής Α8 διαφημίζεται ως 25% ταχύτερος από τον Α7 του iPhone 5S και προσφέρει 50% τεχύτερα γραφικά. Εξαιρετικά βαρετά πράγματα, ειδικά όταν μάλιστα αρχίζουν να συγκρίνουν τον επεξεργαστή με εκείνο του αρχικού iPhone του 2007: το γεγονός ότι το iPhone 6 είναι 50 φορές ταχύτερο από εκείνο το πρωταρχικό μοντέλο (και η GPU 84 φορές ταχύτερη), δε μας λέει και πολλά, ειδικά για σύγκριση με τα ανταγωνιστικά τηλέφωνα. Είναι η συνήθης τακτική της Apple να μας εντυπωσιάζει με πομπώδη, αστρονομικά νούμερα. Απορώ πως δε σύγκριναν την υπολογιστική ισχύ με εκείνη του Υπολογιστή των Αντικυθήρων, εκεί να δεις νούμερα, ειδικά στο 3D αξελερέισο!

Αφού επί τροχάδην η παρουσίαση πέρασε και τον συνεπεξεργαστή Μ8, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον και βαρόμετρο, κάτι που θεωρείται σημαντικό στη λειτουργία της εφαρμογής παρακολούθησης υγείας Health, περνάμε στην κάμερα, η οποία δυστυχώς παραμένει στα 8Mpixels, με την υποσημείωση όμως ότι μπορεί πλέον να τραβήξει κανείς πανοράματα ανάλυσης μέχρι 43Mpixels. Εντωμεταξύ, τα οπτικά μέρη είναι βελτιωμένα, το διάφραγμα είναι στο f2,2 για ακόμη καλύτερη φωτεινότητα και σύλληψη πληροφορίας, ειδικά σε κακό φωτισμό. Εντυπωσιακό είναι ότι μπορείς επίσης να τραβήξεις slo-mo video στα 120 ή και 240 fps, προφανώς με το αντίτιμο της μείωσης της ανάλυσης.

Ευπρόσδεκτο είναι επίσης το γεγονός ότι μπορεί να βιντεοσκοπήσει κανείς σε 1080p/60fps. Δε φαίνεται να υπάρχει οπτικό σύστημα σταθεροποίησης, αλλά υιοθετείται μια κλειστή τεχνολογία της Apple ονόματι “Focus Pixels”, η οποία υποτίθεται ότι προέρχεται από παρόμοια συστήματα σταθεροποίσης που υπάρχουν σε φωτογραφικές μηχανές DSLR. Η Apple υπόσχεται σταθεροποίηση και στο βίντεο, χρησιμοποιώντας τον όρο «κινηματογραφική». Απ’ ότι καταλαβαίνω, μόνο το μεγάλο iPhone 6 Plus διαθέτει προηγμένο σύστημα σταθεροποίησης. Το «απλό» iPhone 6 έχει υποδεέστερο ψηφιακό σταθεροποιητή.

Τιμές και πάλι στο Θεό

Όσο για τις τιμές που είδα πρόχειρα στο γαλλικό Apple site, είναι οι εξής:

iPhone 6
16GB: €709
64GB: €819
128GB: €919

iPhone 6+
16GB: €809
64GB: €919
128GB: €1.019

Υπό αυτό το πρίσμα, και δεδομένου του τεράστιου μεγέθους των αρχείων βίντεο που θα παράγονται, είναι παράξενο πως η Apple διατηρεί τις εκδόσεις των 16GB, ενώ παράλληλα προσθέτει και επιλογή για 128GB. Είναι εξαιρετικά εκνευριστικό που και πάλι δε συμπεριλαμβάνεται υποδοχή για κάρτες μνήμης, κάτι αστείο την εποχή μας. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι τιμές πώλησης στην Ελλάδα και δεν ενδιαφέρομαι για τιμή με συμβόλαιο, αλλά με μια πρόχειρη ματιά που έριξα στο γαλλικό site της Apple, δεν υπάρχει μοντέλο στα 16GB, πάει κατευθείαν στα 64. Αναγκάζεσαι, ή δεν αναγκάζεσαι έτσι να σκάσει ένα κατοστάρικο παραπάνω;

Galacticus's thoughts

Συνολικά, τα δύο καινούρια κινητά της Apple είναι πολύ ελκυστικά, όσον αφορά τουλάχιστον την εξωτερική εμφάνιση. Τα δε μοντέλα με μαύρο περίβλημα δείχνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, χάρη στην ομοιόμορφη επίστρωση και την απουσία δευτερεύοπντος χρωματικού “accent”. Η προσωπική μου άποψη είναι πως όσο τέλειο κι αν είναι το hardware του iPhone, έχει ένα κρίσιμο μειονέκτημα, ένα “deal breaker”, που λέει κι ο φίλος μου ο Σπυρόπουλος: έχει λάθος λειτουργικό.
Δεν μπορώ να ζήσω με τους περιορισμούς και την κλειστή φιλοσοφία του iOS. Επειδή όμως σημασίαα έχει τι θα πει ο πολύ κόσμος, προβλέπω τώρα, που έχει αρθεί το μειονέκτημα της μικρής οθόνης, πολλοί να σπεύδουν να αγοράσουν iPhone. Τώρα, ξαφνικά, θα γίνουν της μόδας οι παντόφλες άνω των 5 ιντσών και το μεγάλο μέγεθος (στα κινητά, για να εξηγούμαστε!) θα γίνει πάλι trendy “because Apple said so”. Όσο για τα iPhone 4 ιντσών και κάτω, αυτά πλέον προβλέπω να γίνονται ανεπιθύμητα και κατάλληλα μόνο διά ανακύκλωσιν….

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.