Επιτέλους, iPhone 6

Η Apple αποκάλυψε, επιτέλους, και επίσημα το iPhone 6 – ή, για την ακρίβεια, ΤΑ iPhones 6, αφού και φέτος έχουμε πακετάκι δυο μοντέλων.

Το πρώτο από αυτά είναι το iPhone 6 “σκέτο”, με οθόνη στις 4,7” και το δεύτερο το iPhone 6 Plus, που θα δεις και ως iPhone 6L, εκ του “Large”, αφού έχει οθόνη στις 5,5”.

Ody's thoughts

Ναι, η Apple πέρασε επίσημα στην μετα-Jobs εποχή, που επέμενε πως “γύρω στις 4” είναι μια χαρά, παραπάνω είναι αντιεργονομικό”. Δεν είχε μεν άδικο, μα από την άλλη, τα κάλλη των μεγάλων οθονών έχει αποδειχθεί στην πράξη πως μας πείθουν να αποδεχόμαστε την όποια… αγκύλωση στα χεράκια μας.

Από άποψη εμφάνισης, τα δυο νέα iPhone παραπέμπουν στα παλαιότερα μοντέλα, με μια αναμενόμενη όμως αλλαγή: έχει συμπυκνωθεί περισσότερο “το κάτω” τμήμα τους, όπου βρίσκεται το βασικό πλήκτρο τους, ώστε το ύψος του “να είναι just” για να χωρά το συγκεκριμένο πλήκτρο και να παραμένει εύκολα προσβάσιμο. Και μόνο.

Έτσι, η οθόνη καταλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της πρόσοψης, αλλά και πάλι μοιάζει λιγότερο από τα ανταγωνιστικά smartphones με Android, λόγω του ότι αφήνει και αρκετό χώρο με bezel, “περιθώριο”, και στο άνω κομμάτι της πρόσοψης, όπου βρίσκονται κάμερα και ακουστικό.

Η ανάλυση της οθόνης για το iPhone 6 είναι 1344×750 Retina Display HD, που επιπλέον είναι SRGB-accurate. Αυτό θα πει “παρουσιάζει με φωτογραφική πιστότητα τα χρώματα και τις αντιθέσεις”, ίδια ή και καλύτερη με τις ακριβές οθόνες που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες φωτογράφοι.

Το iPhone 6 έκανε, και πάλι, και… δίαιτα, αφού είναι πιο λεπτό από ποτέ, στα 6,9mm. Το Plus είναι λιγάκι πιο… χοντρούλι, με πάχος 7,1mm. Plus σε… όλα του!

Καρδιά του είναι ένας ανανεωμένος A8, που κατά την Apple είναι περίπου 25% γρηγορότερος μα και μέχρι και 50% αποδοτικότερος από τον Α7 του προηγούμενου μοντέλου. Σε σημείο που η Apple εκτιμά πως το iPhone 6 παρέχει αυτονομία για μέχρι και 14 ώρες ομιλίας, 11 ώρες αναπαραγωγής video και 10 ημέρες σε standby mode.

Ανανεωμένος είναι και ο συνεπερξεργαστής του, που είδαμε για πρώτη φορά στο 5s, σε συνδυασμό με τους αισθητήρες της συσκευής. Η νέα εκδοχή του “πακέτου” μπορεί να εκτιμά και αποστάσεις ανάμεσα σε δυο σημεία, να αναλύει την… πυκνότητα του αέρα και να καταλαβαίνει το υψόμετρο όπου βρίσκεται. Παράδειγμα χρησιμότητας: αν κάνεις… jogging και επιστρέφεις σπίτι σου, δεν θα ήθελες να γνωρίζεις πόσες θερμίδες έκαψες όταν ξεκίνησες από το σημείο Α, έφτασες στο σημείο Β, ολοκλήρωσες στο σημείο Γ και ανέβηκες τις σκάλες στο σημείο Δ; Με το iPhone 6, μπορείς.

Κατά τα άλλα, 802.11ac WiFi και 150Mbps LTE αναλαμβάνουν την ανταλλαγή data και πρόσβαση σε δίκτυα, επι ίσοις όροις, επιτρέποντας π.χ. την ολοκλήρωση φωνητικών κλήσεων και μέσω WiFi – αν το επιτρέπει το τοπικό δίκτυο.

Update

Το άρθρο θα ανανεωθεί καθώς αποκαλύπτονται περισσότερες πληροφορίες. Επισκεφθείτε το και πάλι εντός ολίγου για περισσότερα – θα τα βρείτε κάτω από αυτό το μποξάκι μας. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε το κράξ…, εννοώ το σχολιασμό των specs, αλλά και του κόστους των δύο νέων μηλο-κινητών, κάπου εδώ!

Η κάμερα της συσκευής δυστυχώς παραμένει στα 8MPs, αν και αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει βελτιωθεί. Διαθέτει, πια, phase detecting autofocus, όπως συναντάται σε αρκετές κάμερες SLR, βελτιωμένη ανίχνευση προσώπων και ένα νέο Best Shot mode. Μπορεί να γράφει 1080p video σε ρυθμό 30 ή 60 καρέ το δευτερόλεπτο, slow motion video σε ρυθμό μέχρι και 240 καρέ το δευτερόλεπτο, ενώ στο μεγάλο iPhone 6 Plus διαθέτει και optical image stabilization.

Το μεγάλο μοντέλο iPhone 6 Plus θα κοστίζει $299 για έκδοση με 16GBs αποθηκευτικού χώρου, $399 για 64GBs και $499 για 128GBs. Ναι, τα 32GBs εξαφανίστηκαν αντί “να γίνουν το minimum” – το “γιατί”… μόνο η Apple το γνωρίζει.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.