WorkFlowy: μια απίθανη λύση σημειώσεων, διαχείρισης tasks και οργάνωσης

Στην αρχή, το βλέπεις και λες “εντάξει, χάλι, ένα άδειο παράθυρο για σημειώσεις”. Και κάτω δεξιά, σου δείχνει “κάτι βιντεάκια”. Με το που τα βλέπεις, μένεις με το στόμα κρεμασμένο.

WorkFlowy_002

Το WorkFlowy παίζει και να είναι μια από τις top 5 λύσεις λήψης σημειώσεων, διαχείρισης tasks, projects και συνεργασίας που έχω δει προσωπικά. Και έχω δει μπόλικες. Το δε περίεργο είναι πως καταφέρνει να παρέχει έναν τέλειο συνδυασμό όλων αυτών μέσα από ένα περιβάλλον εργασίας που, όταν, τελικά, “παίζεις” μαζί του, αναρωτιέσαι “γιατί όλοι οι άλλοι κάνουν τα πράγματα πολύπλοκα και τόσα χρόνια δεν σκέφτονταν κάτι τέτοιο”.

Ody's thoughts

Και ακριβώς επειδή δεν έχει και πολλά να δείξει όσον αφορά στο περιβάλλον του από άποψη γραφικών, αντί να σας κουράσω σε αυτό το άρθρο με εικόνες που να δείχνουν τα ίδια και τα ίδια, θα το διανθίσουμε με… άσχετες, έτσι, για να σπάει η μονοτονία!

Κάτσε, διαχείριση, tasks, τα έχουμε ξαναδεί αυτά!

Ναι, τα έχουμε ξαναδεί όλα αυτά, και μάλιστα και το συγκεκριμένο συνδυασμό. Ακόμη και το διάσημο Evernote περιστασιακά πλασάρεται και ως “λύση διαχείρισης tasks”, και ναι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έτσι. Το κορυφαίο με το WorkFlowy, όμως, είναι πως είναι καλύτερο π.χ. από το Evernote στη διαχείριση tasks. Είναι καλύτερο από το… Remember The Milk και το Wunderlist στη διαχείριση σημειώσεων. Είναι καλύτερο από κάθε εξειδικευμένη εφαρμογή που επιχειρεί να κάνει “και κάτι παραπάνω”, σε αυτό ακριβώς το “κάτι παραπάνω”. Και αυτό διότι το WorkFlowy έχει… Zen λογική και προσέγγιση less is more.

Αντίθετα με τις τυπικές εφαρμογές διαχείρισης tasks για παράδειγμα, το WorkFlowy δεν σου παρουσιάζει πλήκτρα και μενού μέσα από τα οποία να προσθέτεις νέα tasks, να αφαιρείς όσα υπάρχουν, να βάζεις tags, να προσθέτεις κατηγορίες, να τα μετακινείς από φάκελο σε φάκελο κτλ. Και έτσι, φαίνεται πιο απλό αν θέλεις απλά να κρατάς σημειώσεις.

Αντίθετα με τις τυπικές εφαρμογές σημειώσεων, το WorkFlowy δεν σου παρουσιάζει πλήκτρα και μενού με τα οποία να αλλάζεις την εμφάνιση του κειμένου – για παράδειγμα κάνοντάς κάποιες λέξεις bold, ή ξεχωριστά πλαίσια όπου να εισάγεις τίτλους, υπότιτλους, περιεχόμενο σημειώσεων, tags, κατηγορίες μπλα-μπλα-μπλα. Α, όχι. Όπως είπαμε, όλα παραμένουν απλά.

Sunny_Day_Nap_Sleeping_Outside_001.jpg

Ε, και πως δεν είναι Notepad τότε βρε;

Έλα που δεν είναι! Το WorkFlowy υιοθετεί παραπλήσια λογική με το αγαπημένο σε… λίγους και εκλεκτούς αποτυχημένο πείραμα της Google, Wave, ομοία με τις πρώτες εκδόσεις του TiddlyWiki, ώστε να το χειρίζεσαι σχεδόν αποκλειστικά με το πληκτρολόγιο.

Πες πως θέλεις να προσθέσεις μια σημείωση: απλά αρχίζεις να γράφεις, όπως θα έκανες και στο notepad. πες, τώρα, πως θέλεις να προσθέσεις μια λίστα για τα ψώνια σου. γράφεις την πρώτη καταχώρηση της, και πατώντας το tab, “γίνεται indent”, δηλαδή “μετακινείται προς τα δεξιά” και εμφανίζεται αριστερά της μια μικρή βούλα. Πατώντας enter μπορείς να προσθέσεις περισσότερα στοιχεία στην λίστα. Όταν έχεις τελειώσει, μπορείς να συνεχίσεις την σημείωσή σου βγαίνοντας από την λίστα, πατώντας Shift και tab στην τελευταία καταχώρηση της ή δυο φορές το Enter.

Πες, όμως, πως θέλεις να δημιουργήσεις μια πιο πολύπλοκη λίστα, η, μάλλον, μια δομή tasks και υπό-tasks, για παράδειγμα για να οργανώσεις καλύτερα το πρώτο πρόγραμμα που αποφάσισες να δοκιμάσεις να γράψεις σε μια γλώσσα πειραματισμού. Γίνεται κάτι τέτοιο με το WorkFlowy; Μπατοφκώρς! Ναι, “but ofcourse” ήταν αυτό.

Εκεί που είσαι στην λίστα, και προσθέτεις χαρούμενος νέες καταχωρήσεις της, δοκίμασε να πατήσεις παλι Tab. Τσάκ! Υπο-λίστα στη λίστα! φυσικά, και πάλι με Shift και Tab “επιστρέφεις ένα επίπεδο πίσω”.

schindlers list 001

Πρόσεξε επίσης πως για να σε βοηθήσει, όταν έχεις πια “μπει σε χαμηλότερο επίπεδο”, το WorkFlowy θα σου εμφανίσει στο ανώτερο σημείο του το αντίστοιχο των breadcrumbs που συναντούμε πια σε πολλά sites, που λειτουργούν με την ίδια λογική που, για παράδειγμα, λειτουργεί η γραμμή διευθύνσεων στις τελευταίες εκδόσεις του Windows Explorer: σου παρουσιάζουν διαδοχικά την ιεραρχία που έχεις ακολουθήσει για να καταλήξεις σε αυτό που βλέπεις εκείνη τη στιγμή. Κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε από αυτά επιστρέφεις σε εκείνο το σημείο της ιεραρχίας.

Επειδή, όμως, η οργάνωση χωρίς κατηγορίες ή / και tags είναι κομματάκι δύσκολη, κυρίως διότι εμείς είμαστε πια… καλομαθημένοι, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και από εδώ. Ή, τουλάχιστον, το ένα από αυτά, τα tags, διότι το άλλο, τουλάχιστον για την ώρα, μάλλον έχει θεωρηθεί ως περιττό.

Για να προσθέσεις λοιπόν ένα tag σε οτιδήποτε απλά γράφεις #λέξη σε οποιοδήποτε σημείο του. Καλύτερα στο τέλος, για να τα έχεις οργανωμένα.

Ένα διαφορετικό είδος tags είναι με τη χρήση του @, π.χ. @Babis, που αφορά περισσότερο το κομμάτι της συνεργασίας με άλλους – στο οποίο θα αναφερθούμε λιγο παρακάτω.

Όσο για το πως μπορείς να χρησιμοποιείς στην πράξη τα tags, απλά κάνοντας κλικ επάνω σε ένα από αυτά, φιλτράρονται όλα τα περιεχόμενα, όλες οι καταχωρήσεις που έχεις κάνει στο WorkFlowy, και σου παρουσιάζει επί της οθόνης μόνο όσα περιέχουν το συγκεκριμένο tag.

Συνεργασία και εκτύπωση. Ναι, μαζί.

Αν και η συνεργασία με άλλους φαινομενικά δεν έχει την παραμικρή σχέση με την εκτύπωση των σημειώσεων σου, στο WorkFlowy αποδεικνύεται πως έχουν ένα κοινό σημείο.

Η συνεργασία επιτυγχάνεται μέσα από την κουκίδα κάθε λίστας, την οποία είχαμε αγνοήσει επιδεικτικά μέχρι τώρα. Για να μοιραστείς μια καταχώριση, η οποία, όπως κατάλαβες μέχρι τώρα, μπορεί να είναι και ολόκληρη λίστα με εκατοντάδες υπό-λίστες και χιλιάδες σημειώσεις, με κάποιον άλλο, αρκεί να επιλέξεις από το μενού που εμφανίζεται όταν κάνεις κλικ στην κουκίδα την επιλογή share. Μετά, αρκεί να στείλεις σε όποιον θέλεις την διεύθυνση URL που θα σου παρουσιαστεί εκεί.

http - wallpaper

Αυτός που θα επισκεφθεί αυτή τη διεύθυνση, θα μπορεί να δει μόνο οτιδήποτε βρίσκεται σε αυτήν και στην ιεραρχία “κάτω” από αυτήν. Όπως λέμε “τα περιεχόμενα της” – απλή ανθρώπινη λογική. δεν θα μπορεί “να επιστρέψει προς τα πίσω” με κάποιον τρόπο και να δει και τις υπόλοιπες σημειώσεις σου. Πρόσεξε, όμως, πως θα μπορεί να βρει οτιδήποτε εμπεριέχεται μέσα “σε αυτήν που του έστειλες” και δεν υπάρχει ακόμη τρόπος για παράδειγμα να “κλειδώσεις” κάποια σημεία.

Μάλλον είναι περιττό να αναφέρω πως ναι, το Delete που είδες στο προαναφερθέν μενού, ναι, όντως διαγράφει μια σημείωση (ω, τι έκπληξις!), πράγμα που μπορείς να κάνεις και με τη χρήση του συνδυασμού CTRL+Shift+Backspace.

Μάλλον είναι επίσης περιττό να συνεχίσω να σου αναλύω το πως λειτουργεί απαριθμώντας τα shortcuts της και το πως μπορείς να τα χρησιμοποιείς στην πράξη, αφού όπως βλέπεις θέλουν μόνο απλή λογική, είναι εύκολο να καταλάβεις τα κατατόπια και τον τρόπο λειτουργίας του, αφού προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερο το πως θα έκανες κάτι αντίστοιχο με… χαρτί και μολύβι (…και shortcuts).

Organization_Project_Task_Time_Management_002

Ελπίζω, πάντως, να σου κίνησα την περιέργεια για να το δοκιμάσεις και, το σημαντικότερο, τελικά όντως να σου φανεί χρήσιμο.

Ody's thoughts

Να τονίσω πως δεν γνωρίζω τους δημιουργούς του, δεν έχω μετοχές, δεν έχω κάτι να κερδίσω απο την προβολή του. Απλά και ειλικρινά, όντως με εντυπωσίασε με την απλή προσέγγιση του. Και, με την ευκαιρία, ας (ξαν)αρχίσουμε και τα software reviews! Γιατί όχι;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.