Δωρεάν τα Windows 9;

Αύριο γίνονται τα αποκαλυπτήρια των επόμενων Windows, που πιθανότατα θα διατίθενται δωρεάν στους χρήστες Windows 8

Windows 9

Ξέρουμε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Microsoft θα παρουσιάσει, από το Σαν Φρανσίσκο, τα Windows 9, τα οποία έχουν την κωδική ονομασία TH – από το ThresHold = κατώφλι. Η συγκεκριμένη ονομασία υποδηλώνει ότι τα Windows 9 (που αναμένεται να αρχίσουν να διατίθενται μέσα στον Απρίλη του 2015), θα είναι η τελευταία έκδοση των Windows πριν το εγχείρημα της μεγάλης ενοποίησης όλων των λειτουργικών συστημάτων της Microsoft, το οποίο θα αργήσει λιγάκι ακόμα. με άλλα λόγια, μην περιμένεις συνταρακτικά πράγματα από τα Windows 9: εκείνο που σίγουρα θα γίνει είναι ο σαφέστερος διαχωρισμός μεταξύ desktop και “metro”, η άτσαλη συγχώνευση των οποίων, έφερε τόση αναστάτωση και σύγχυση στο ευρύ κοινό, μέσα από τα Windows 8.

Τα Windows 9, όπως δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο ο πρόεδρος της Microsoft στην… Ινδονησία (δεν ξέρεις σήμερα από που θα ξεφυτρώσει μια είδηση!), θα διατίθενται δωρεάν, ως αναβάθμιση, στους κατόχους συστημάτων με Windows 8 (ακριβέστερα Windows 8.1). Κάποιοι θεωρούν ότι θα ήταν επαναστατική η κίνηση της Microsoft να προσφέρει δωρεάν τα Windows 9 για οποιονδήποτε, κάτι που θα προκαλούσε ασφαλώς μεγάλη αναταραχή και αίσθηση, αλλά πιθανότατα δε θα γίνει κάτι τέτοιο. Εκείνο που θα μπορούσε ίσως να γίνει, είναι να μειωθεί εντελώς, ή και να μηδενιστεί το κόστος άδειας ενός κατασκευαστή ΟΕΜ, ο οποίος θέλει να ενσωματώνει τα Windows στο σύστημά του.

Ήδη η Microsoft έχει μειώσει δραματικά το κόστος της άδειας στα Windows 8.1 with Bing, τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο από μια πλήρης έκδοση του OS, το οποίο απλώς έχει εξορισμού ενεργοποιημένο το Bing ως μηχανή αναζήτησης – κάτι που πανεύκολα αλλάζει ο χρήστης, αλλά δεν επιτρέπεται να το κάνει ο κατασκευαστής. Κάτι που δεν έχει περάσει στο ευρύ κοινό, επειδή όλοι έχουν πέσει με τα μούτρα στα iPad και στα Android tablets, είναι ότι τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους, φτηνά Windows 8.1 tablets, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ, τα οποία έχουν μόνο 1GB RAM και συνεπώς δεν επιτρέπουν εντατικό multitasking, αλλά χάρη στο optimization των Windows 8.1, μπορούν και τρέχουν κάθε desktop εφαρμογή παραγωγικότητας, χωρίς τους περιορισμούς μιας mobile app. Και μην ξεχνάμε ότι με κάθε μηχανάκι 8.1, το Office 2013 έρχεται προεγκατεστημένο δωρεάν.

note

Εκείνο που θα έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον είναι να δούμε τι θα κάνουν με τα Windows για ARM SoCs: την προηγούμενη φορά που περιμέναμε Windows για ARM, τελικά αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν απλώς τα κουτσουρεμένα Windows RT. Τώρα, υποτίθεται, ότι θα έχουμε ένα λειτουργικό που θα μπορεί να τρέχει ανεξαρτήτως αρχιτεκτονικής hardware, φυσικάμε τη διαφορά ότι στους ARM δε θα μπορεί να υποστηρίξει τις “legacy” desktop εφαρμογές x86 (ίσως και να μπορεί με κάποιο είδος emulation layer ή virtualization).

Αυτό που ξέρουμε με περισσότερη σιγουριά είναι ότι τα Windows 9 θα κάνουν πλέον σαφέστατο (ή τουλάχιστον πολύ πιο διακριτό) το διαχωρισμό μεταξύ desktop και metro, αναγνωρίζοντας τον τύπο της συσκευής: έχεις desktop PC; θα μπουτάρεις στην επιφάνεια εργασίας, θα φύγει η charms bar, θα φύγει η start screen, θα επιστρέψει το start menu και οι fullscreen apps θα τρέχουν σε παράθυρο πάνω στο desktop. Αυτό δεν είναι και τόσο απλό να γίνει, καθώς στα Windows 8.x, η charms bar είναι κομμάτι του OS, ακόμη και στο desktop. Θέλεις να αλλάξεις τις επιλογές του ασύρματου δικτύου; ανοίγεις την charms bar. Θέλεις να συνδέσεις 2η οθόνη; Επίσης. Αντιθέτως, σε touch tablets, θα ενεργοποιείται by default το “metro” UI, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται, αλλά θα έχεις την επιλογή να γυρίσεις στο desktop.

Και κάτι τελευταίο: ας μην ξεχνάμε τα υβριδικά PCs που μπορούν να μετατραπούν από laptops σε tablets και τα οποία μπορούν να κάνουν dual boot σε Windows / Android. Με τα Windows 9, πολύ πιθανότατα, να υπάρξει δυνατότητα εναλλακτικής διπλής λειτουργίας σε desktop / metro mode, ανάλογα με τη χρήση του υπολογιστή, κι αυτό γιατί σε metro mode σε συνδυασμό με οθόνη αφής, τα Windows 8 είναι πραγματικά πάρα πολύ εύχρηστα και με προσθήκες που μπορούν να γίνουν με γνώμονα τα Windows 8.1 Phone (“Cyan”), όπως π.χ. το notification center και την Cortana, θα γίνουν ακόμη καλύτερα.

Galacticus's thoughts

Εκείνο που πρέπει να υπογραμμίσει κανείς είναι ότι τα Windows 8 έχουν αποδειχθεί σαφώς καλύτερα, ταχύτερα, πιο αξιόπιστα και σταθερότερα από οποιαδήποτε άλλη έκδοση των Windows. Στην καθημερινή τους χρήση έχουν καταντήσει πλέον… βαρετά, καθώς η περίφημη μπλε οθόνη του θανάτου είναι τόσο σπάνια, που πρέπει να κάνεις κάτι πραγματικά χαζό για να σου σκάσει, ή το σύστημά σου να έχει οραγματικά κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο hardware. Για μια ακόμη φορά η Microsoft χαντάκωσε τον εαυτό της με τον υπερβολικό της ζήλο να παρουσιάσει κάτι υπερ-μοντέρνο και διαφορετικό, χώνοντάς μας στη μούρη το metro UI και μπερδεύοντας ανεπανόρθωτα όλους τους χρήστες που δεν έχουν τις γνώσεις, ή την υπομονή, να γυρίσουν στο γνώριμο desktop. Πιστεύω ότι τα Windows 9 θα είναι ακριβώς ότι ήταν και τα Windows 7 μετά τα Vista: μια απαραίτητη διορθωτική κίνηση για να επανορθωθεί η εικόνα και η αντίληψη του κοινού για τα Windows. Πιστεύω λοιπόν ότι τα Windows 9 θα είναι μια πραγματικά killer έκδοση, που θα είναι καταλυτικό λόγος να αναβαθμίσουν όσοι έχουν παραμείνει πιστοί μέχρι σήμερα στα Windows 7, από τους enthusiasts και gamers, μέχρι τους επαγγελματίες, που έχουν αρνηθεί να μεταβούν στα Windows 8. Ειδικά για τους gamers, η καθαρή διάκριση του desktop, η απελευθέρωση πόρων από το metro UI, το Direct X 12 και άλλες προσθήκες και βελτιώσεις, θα κάνουν τα Windows 9 μια θαυμάσια gaming πλατφόρμα.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.