Στα δικαστήρια η Valve για την πολιτική της μη επιστροφής χρημάτων.

Μπορεί οι PC gamers να αγαπάμε τη Valve, και να θεωρούμε σωτήριο το Steam, μα οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η πολιτική της όσον αφορά στην επιστροφή χρημάτων είναι, απλά, παράνομη.

Valve-Logo

Αυτό που δεν γνωρίζουμε η δεν θυμόμαστε οι περισσότεροι για το Steam της Valve είναι πως, ανάμεσα στους όρους χρήσης του, αναγράφεται ξεκάθαρα πως δεν δικαιούμαστε καμιά επιστροφή χρημάτων αν το προϊόν που παραλαμβάνουμε μέσω αυτού δεν καλύπτει τις προσδοκίες μας, καμία αποζημίωση αν δεν λειτουργεί όπως πρέπει ή / και μας προξενήσει κάποια ζημιά.

Προφανώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο, και κανένας σοβαρός ιδιοκτήτης καταστήματος δεν θα προσπαθούσε να επιβάλλει έναν τέτοιο περιορισμό στους πελάτες του, αφού τόσο το δικαίωμα της επιστροφής ενός ελαττωματικού αγαθού όσο και της παροχής μίας σχετικής εγγύησης καλής λειτουργίας καλύπτονται από νομούς (σχεδόν) όλων των κρατών σε (σχεδόν) όλον τον πλανήτη.

Enhanced_Steam_002.jpg

Η Valve, όμως, φαίνεται πως έχει εκμεταλλευτεί το digital της όλης υπόθεσης και έχει καταφέρει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της εδώ και τόσα χρόνια. Έτσι, αφού καμία περίπτωση “χρήστη με παράπονα” δεν είχε αποκτήσει και αρκετή έκταση μέχρι σήμερα, ώστε να τραβήξει την προσοχή του κόσμου σε αυτό το πρόβλημα, είχε καταφέρει να την γλυτώνει. Μέχρι σήμερα.

Τώρα, η Επιτροπή δικαιωμάτων των καταναλωτών της Αυστραλίας (Australian Competition and Consumer Commission), κινήθηκε νομικά κατά της Valve, ζητώντας από την εταιρεία να αλλάξει την πολιτική της. Τα σημεία του συμφωνητικού τις Valve στα οποία στρέφει περισσότερο την προσοχή της η επιτροπή είναι τα:

Οι καταναλωτές δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση για κανένα παιχνίδι που πουλά ή Valve μέσω του Steam για κανέναν λόγο.

Η Valve έχει τροποποιήσει, αλλοιώσει ή και αγνοήσει πλήρως συνοδευτικές εγγυήσεις προϊόντων πως θα είχαν αποδεκτή ποιότητα.

Η Valve δεν έχει καμία υποχρέωση να επισκευάσει, αντικαταστήσει η παράσχει μια αποζημίωση για ένα παιχνίδι όπου ο καταναλωτής δεν έχει πρώτα επικοινωνήσει με τον δημιουργό του για να προσπαθήσει να επιλύσει το πρόβλημα, ενώ οι εγγυήσεις των παιχνιδιών δεν αφορούν την ίδια την Valve.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.