Ο Superfrog επιστρέφει – στο κινητό σου.

Αν “ήσουν Αμιγκάς”, σίγουρα γνωρίζεις το όνομα του Superfrog – του αδιαμφισβήτητα καλύτερου platform στην Amiga. Αυτός ακριβώς ο υπερ-βάτραχος επέστρεψε στην οθονούλα του κινητού σου!

superfrog_015.jpg

Ο τίτλος είναι ήδη διαθέσιμος για smartphones και tablets με Android – και πάλι από την αρχική “μαμά” του, Team17 – για €2,49.

Ody's thoughts

Και φαντάσου πως κάποτε το πληρώναμε €30-€40 και έπρεπε και να αλλάζουμε δισκέτες ανά δυο- τρεις πίστες!

Superfrog; Τι Superfrog;

Ο τίτλος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά προ… εικοσαετίας στην ένδοξη Amiga και σχεδόν αμέσως εκτοξεύτηκε στην πρώτη θέση της κατηγορίας “platform games” για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Info

Όπου “platform games”, για τους μη- γνώστες, “αυτά στα οποία η βασική δράση είναι το να τρέχεις, να πηδάς επάνω από κενά στις πίστες και να αποφεύγεις ή εξοντώνεις (με οποιονδήποτε τρόπο) τους κακούς”. Η έμφαση συνήθως δίνεται στο “να αποφεύγεις τα κενά / να πατάς σε στερεό έδαφος (ή πλατφόρμες, από όπου και ο χαρακτηρισμός του είδους)”, και η κλασσικότερη απεικόνιση τους είναι “από το πλάι” (Super Mario, Sonic κ.λπ.).

Βέβαια, όσο καλός κι αν ήταν ο κλασσικός τίτλος, και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το ότι “ήταν ο καλύτερος τίτλος του είδους του στην πλατφόρμα της Amiga” δεν σημαίνει και πως δεν υπήρχαν καλύτεροι στο ίδιο είδος σε… άλλες πλατφόρμες!

superfrog_012.jpg

Και ως απόδειξη, για να μην τα ξεχνάμε και αυτά, δεν έχει και πολύ καιρό που κυκλοφόρησε ένα HD remake του στα PC, του οποίου την επιτυχία μπορείτε να καταλάβετε από το γεγονός πως, κατά πάσα πιθανότητα, δεν είχατε ακούσει για αυτό μέχρι να το αναφέρω εδώ!

Δυστυχώς, όσο καλός τίτλος και αν είναι, όσο όμορφη κι αν είναι η επανέκδοση του, το Superfrog… τα δείχνει τα χρονάκια του, κυρίως όσον αφορά στην ίδια την δράση του – που περιορίζεται στα κλασσικά πρότυπα των platform games, “τρέχα – πήδα από πλατφόρμα σε πλατφόρμα – απέφυγε ό,τι κινείται – ή πήδα στο κεφάλι του για να το ξεκάνεις”. Έχουμε, πια, δει χιλιάδες τέτοια παιχνίδια και η συνταγή έχει καταντήσει λίγο βαρετή.

superfrog_009.png

Ακόμη και έτσι, τα περισσότερα παιχνίδια του είδους σε smartphones και tablets θεωρώ πως είναι… της κακιάς κατάρας, και πως πάντα υπάρχει χώρος, ειδικά σε αυτά, για έναν πραγματικά καλό τίτλο. Όπως το Superfrog.

Το μόνο για το οποίο έχω προσωπικά κάποιους ενδοιασμούς, μέχρι να το πιάσω στα χέρια μου, αφορά στον χειρισμό του, που απαιτούσε μια κάποια ακρίβεια που στην Amiga ήταν εύκολη αφού χρησιμοποιούσαμε joysticks – “με μοχλό και πλήκτρο”. Και η ιστορία μας έχει δείξει πως τέτοια μοντέλα χειρισμού δεν μεταφέρονται σχεδόν ποτέ καλά στις οθόνες αφής των smartphones και tablets.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.