Το YouTube εκβιάζει τους μικρούς μουσικούς

Αφού καθιερώθηκε και γνώρισε μεγάλη επιτυχία ακολουθώντας την δημοκρατική προσέγγιση “broadcast yourself”, τώρα το YouTube υιοθετεί το… φασισμό.

YouTube Wallpaper

“Είτε είσαι μαζί μας, είτε πήγαινε σπίτι σου – δεν έχεις θέση εδώ” είναι το μήνυμα που απευθύνει το YouTube προς τις μικρές δισκογραφικές εταιρείες και τους ανεξάρτητους μουσικούς που δεν θα δεχτούν να υπογράψουν συμφωνίες διάθεσης του περιεχομένου τους στην νέα, “premium” εκδοχή του.

Αυτό μπορεί σε άλλες περιπτώσεις να είναι κάτι λογικό, όπως, για παράδειγμα, ένας οπαδός του… Παναθηναϊκού όντως να μην ταιριάζει μέσα σε ένα πλήθος οπαδών του Ολυμπιακού, αλλά εδώ δεν μιλάμε για ομάδες, παρέες, “κλίκες”. Το YouTube δεν ήταν ένα “εμείς και οι άλλοι”, όπου ο χρήστης καλούνταν “να διαλέξει πλευρά”: ήταν μια πλατφόρμα διάθεσης video. Ελεύθερα προσβάσιμη από όλους, με απόλυτη δημοκρατία, ισότητα, ισοτιμία. Όποιοι και αν ήταν αυτοί.

broadcast yourself – except if you’re a musician

Τώρα, με την Google να σκοπεύει να το μετατρέψει ως ένα σημείο και σε πηγή για την μουσική μας ψυχαγωγία, το μήνυμα του μοιάζει να αλλάζει και από “broadcast yourself” να μετατρέπεται σε “broadcast yourself – except if you’re a musician”. Και μάλλον με αυτό είναι αισθητό το πως η όποια “δημοκρατία”… έκανε φτερά, αφού το νέο YouTube προφανώς κάνει μια διάκριση για το συμφέρον του.

Μιλώντας στο FT, ο υπεύθυνος περιεχόμενου του YouTube, Robert Kyncl, επιβεβαίωσε πως η εταιρία θα αρχίσει να μπλοκάρει βίντεο από μικρές, ανεξάρτητες, όπως λέμε “indie” εταιρείες, μόλις μέσα στις επόμενες μέρες. Ανάμεσα σε αυτές συναντώνται ονόματα όπως οι XL Recordings και Domino Records, στις οποίες, για παράδειγμα, συναντώνται μικροί, ερασιτέχνες, άσημοι και ασήμαντοι καλλιτέχνες όπως η Adele.

note

Ναι, “αυτή με εκείνο το Rolling In The Deep που έπαιξαν κανα-δυο μπαράκια πέρυσι, που είπε και το βασικό τραγούδι στην τελευταία, σχετικά άγνωστη περιπετειούλα ενός James Bond”.

Δεν είναι λίγοι οι μικροί καλλιτέχνες που κατηγορούν την Google πως τους παρέχει τραγικές και ελεεινές συμφωνίες, με έσοδα κατά πολύ χαμηλότερα από ανταγωνιστικές προτάσεις. Με αυτή την κίνηση της, ουσιαστικά τους εκβιάζει πως “ή θα αποδεχτούν τα ψίχουλα που τους δίνει, ή φεύγουν σούμπιτοι από το YouTube”, χάνοντας την όποια ευκαιρία προβολής από αυτό.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.