Μια σουρεαλιστική ταινία του Tim Burton που είχε ξεχαστεί για 32 χρόνια

Η τηλεοπτική μεταφορά του κλασσικού παραμυθιού Χάνσελ και Γκρέτελ, με τα γνώριμα twists και τις παραξενιές του Burton

Εδώ και λίγες μέρες αναρτήθηκε στο YouTube μια παλιά τηλεοπτική μεταφορά του γνωστού παραμυθιού των αδερφών Γκριμ, Χάνσελ και Γκρέτελ, σκηνοθετημένο από τον Tim Burton. Το ημίωρο παραμυθάκι είχε προβληθεί για λογαριασμό του Disney Channel τις Αποκριές του 1983 και έκτοτε είχε αφεθεί στη λήθη. Δεν ξέρω αν οι αμερικανοί γονείς ή και οι ίδιοι οι ιθύνοντες της Disney είχαν φρικάρει με τα περίεργα εφευρήματα του Burton, πάντως το ταινιάκι έχει πολλά ψύγματα του εικονογραφικού στυλ και του ευφάνταστου τρόπου που θέλει να μεταδώσει τα νοήματά του ο σκηνοθέτης. Σε αυτό το πρώιμο εργάκι, θα αναγνωρίσει κανείς καρικατούρες που μεταφέρονται αργότερα σε διάσημες χολιγουντιανές παραγωγές του Burton, στο Σκαθαροζούμη, τον Εφιάλτη πριν τα Χριστούγεννα, την Αλίκη και άλλες.

Μιλάμε φυσικά για extreme low budget κατάσταση, αλλά ακόμη κι έτσι φαίνεται η επιδίωξη να συνδυαστεί το χιούμορ με το μακάβριο, η αθωότητα με τη διαστροφή, αλλά όχι με έναν τρόπο άμεσα προκλητικό και σοκαριστικό, αλλά σαν ένα σκωτσέζικο ντους με συνεχείς και απότομες εναλλαγές ανάμεσα στον τρόμο και την κωμωδία. Για κλασσικό ευρωπαϊκό παραμύθι με πρωταγωνιστές παιδάκια από τις σκανδιναβικές χώρες, είναι τουλάχιστον περίεργη η επιλογή του καστ με χαρακτήρες ασιατικής καταγωγής.

Galacticus's thoughts

Μόνο μυαλά σαν του Burton θα μπορούσαν να συνδυάσουν ένα κλασσικό παραμύθι με black χιούμορ, μάχη kung-fu, nunchucks και αστεράκια ninja!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.