Ορόσημο στην ανάπτυξη της Τεχνητής Ευφυίας (UPDATED)

Για πρώτη φορά εδώ και 65 χρόνια, ένας υπολογιστής φέρεται να πέρασε με επιτυχία το περίφημο Turing Test

alan-turing

alert

Η εγκυρότητα της ανακοίνωσης του πανεπιστημίου του Reading, σχετικά με την επιτυχή δοκιμασία στο Turing test αμφισβητείται έντονα από διάφορα μέσα. Παρότι κι εγώ είδα από πολλές πηγές την είδηση να αναπαράγεται, προτίμησα να μην σχολιάσω και να μεταφέρω την ανακοίνωση μεταφρασμένη. Υπάρχει ένα άρθρο στο TechDirt που εκφράζει τον έντονο σκεπτικισμό του με συγκεκριμένα σημεία και καλό είναι όλοι μας να κρατάμε τις επιφυλάξεις μας

Ένα ιστορικό ορόσημο στην τεχνητή νοημοσύνη που τέθηκε από τον Alan Turing – τον πατέρα της σύγχρονης επιστήμης των υπολογιστών – επετεύχθη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading. Για πρώτη φορά εδώ και 65 χρόνια ένας υπολογιστής πέρασε με επιτυχία το περίφημο Turing Test και συγκεκριμένα ο υπερυπολογιστής Eugene Goostman κατά τη διάρκεια της δοκιμής Turing 2014 που πραγματοποιήθηκε στο φημισμένο Royal Society στο Λονδίνο το περασμένο Σάββατο.

Ο «Eugene», ένα πρόγραμμα υπολογιστή που προσομοιώνει ένα 13χρονο αγόρι, αναπτύχθηκε στην Αγία Πετρούπολη, Ρωσία. Η ομάδα ανάπτυξης περιλαμβάνει το δημιουργό του Eugene, Vladimir Veselov, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρωσία και τώρα ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τον Ουκρανό Eugene Demchenko, που τώρα ζει στη Ρωσία.

Το Turing Test βασίζεται στο παιχνίδι ερωταπαντήσεων του μεγάλου μαθηματικού και αποκρυπτογράφου κωδικών, του 20ου αιώνα, Alan Turing. Επινοήθηκε το 1950 από την περίφημη ερώτηση του Turing, «Μπορεί μια Μηχανή να Σκέπτεται». Το πείραμα ερευνά κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν αν συνδιαλέγονται με μηχανήματα ή ανθρώπους. Η εκδήλωση υπήρξε ιδιαίτερα φορτισμένη, δεδομένου ότι έλαβε χώρα κατά την 60ή επέτειο του θανάτου του Τούρινγκ, σχεδόν έξι μήνες αφού δόθηκε μεταθανάτια βασιλική χάρη (η βρετανική πολιτεία είχε καταδικάσει το 1952 τον Τούρινγκ για τις ομοφυλοφιλικές του σχέσεις και παρότι είχε γνωρίσει την κατακραυγή όλα αυτά τα χρόνια, άργησε χαρκτηριστικά να επανορθώσει επισήμως τη στάση της).

Εάν ένας υπολογιστής είναι τόσο πειστικός που τον περνάμε για άνθρωπο περισσότερο από το 30% του χρόνου κατά τη διάρκεια μιας σειράς από πέντε λεπτά συνδιαλέξεων μέσω πληκτρολογίου, περνά τη δοκιμή. Από κανέναν υπολογιστή δεν έχει επιτευχθεί ποτέ αυτό, μέχρι τώρα. Ο Eugene κατάφερε να πείσει το 33% των κριτών ότι μιλούσαν με άνθρωπο. Αυτό το ιστορικό γεγονός διοργανώθηκε από τη Σχολή Μηχανικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το RoboLaw, ένα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. Οργανισμό που εξετάζει τη ρύθμιση των αναδυόμενων ρομποτικών τεχνολογιών.

Ο καθηγητής Kevin Warwick, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Reading και Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος για την Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, είπε: “Στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν υπάρχει πιο εμβληματικό και αμφιλεγόμενο ορόσημο από τη δοκιμή Turing, όταν ένας υπολογιστής πείθει ένα επαρκή αριθμό κριτών και τους κάνει να πιστέψουν ότι δεν είναι μια μηχανή, αλλά είναι ένας άνθρωπος. Είναι πρέπον ότι ένα τόσο σημαντικό ορόσημο έχει επιτευχθεί στο Royal Society στο Λονδίνο, στην έδρα του British Science όπου πολλές μεγάλες πρόοδοι στην ανθρώπινη κατανόηση, έχουν αναγνωριστεί, στο πέρασμα των αιώνων. Αυτό το ορόσημο θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο συναρπαστικά.

Quote:

Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι το τεστ έχουν ήδη περάσει άλλοι. Οι λέξεις Turing Test έχουν εφαρμοστεί σε παρόμοιους διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σε αυτή η εκδήλωση έλαβαν μέρος τα περισσότερα ταυτόχρονα συγκριτικά τεστ από ό, τι ποτέ πριν, είχε εξακριβωθεί από ανεξάρτητη αρχή και, κυρίως, οι συνομιλίες ήταν δεν ήταν προκαθορισμένες. Μια αληθινή δοκιμασία Turing δεν θέτει τις ερωτήσεις ή τα θέματα πριν από τις συνομιλίες. Είμαστε λοιπόν υπερήφανοι να δηλώσουμε ότι το Τεστ του Alan Turing περάστηκε για πρώτη φορά το Σάββατο.
Φυσικά, η δοκιμή έχει συνέπειες για την κοινωνία σήμερα. Έχοντας έναν υπολογιστή που μπορεί να ξεγελάσει έναν άνθρωπο, στη σκέψη ότι κάποιος, ή ακόμα και κάτι, είναι ένα πρόσωπο που εμπιστεύεστε, είναι μια κλήση αφύπνισης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Η δοκιμή Turing είναι ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την καταπολέμηση της απειλής αυτής. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πληρέστερα το πώς σε απευθείας σύνδεση, σε επικοινωνία πραγματικού χρόνου αυτού του τύπου, μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ξεγελαστεί στο να πιστέψει κάτι που είναι αλήθεια … όταν στην πραγματικότητα δεν είναι.

Ο Eugene ήταν ένας από τους πέντε υπερ-υπολογιστές που μάχονται για το βραβείο στη δοκιμή Turing 2014. Από τη νίκη του έναντι του ανταγωνισμού και την επίτευξη του ιστορικού αυτού ορόσημου, ο Vladimir Veselov είπε:

Quote:

Θέλω να συγχαρώ όλους όσους εργάστηκαν πάνω στον Eugene Goostman. Όλη η ομάδα μας είναι πολύ ενθουσιασμένη με αυτό το αποτέλεσμα. Είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για εμάς και ελπίζουμε να ενισχύει το ενδιαφέρον στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των chatbots. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον καθηγητή Kevin Warwick και ο Δρ Ούμα Shah για την προσπάθειά τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Ο Eugene «γεννήθηκε» το 2001. Κύρια ιδέα μας ήταν ότι μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τίποτα, αλλά η ηλικία του καθιστά απολύτως λογικό ότι δεν ξέρει τα πάντα. Ξοδέψαμε πολύ χρόνο για την ανάπτυξη ενός χαρακτήρα με μια πιστευτή προσωπικότητα. Φέτος βελτιώσαμε τον «ελεγκτή διαλόγου» που κάνει τη συζήτηση πολύ πιο ανθρώπινη – όπως σε σύγκριση με τα προγράμματα που απαντούν μόνο ερωτήσεις. Πηγαίνοντας προς τα εμπρός σχεδιάζουμε να κάνουμε τον Eugene εξυπνότερο, ώστε να συνεχίσει να εργάζεται για την βελτίωση των υπηρεσιών που αναφέρονται ως “λογική συνομιλία”.

Μεταξύ των κριτών που επιφορτίστηκαν με το έργο του διαχωρισμού ανθρώπου-μηχανής, ήταν ο ηθοποιός Robert Llewellyn, ο οποίος έπαιξε το ρομπότ Kryten στην τηλεοπτική σειρά κωμωδίας sci-fi Red Dwarf, και ο Λόρδος Sharkey, ο οποίος ηγήθηκε της επιτυχημένης εκστρατείας για μεταθανάτια απονομή χάριτος του Alan Turing, πέρυσι. Ο καθηγητής Warwick κατέληξε:

Quote:

Όχι πολύ καιρό πριν πεθάνει στις 7 Ιουνίου, 1954, ο Alan Turing, ο ίδιος συνεργάτης της Royal Society, προέβλεψε εν ευθέτω χρόνο κάποια μηχανή θα περνούσε το τεστ του. Είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να φανταστεί τι υπολογιστές θα κυκλοφορούσαν σήμερα, αλλά και πως θα ήταν δικτύωση που τους συνδέει.

Galacticus's thoughts

Το παρόν αποτελεί μετάφραση από την ανακοίνωση του Παν/μίου Reading. Να σημειώσουμε ότι στο unregistered έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με το συγκεκριμένο θέμα, τουλάχιστον όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στην κουλτούρα μας και επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας. Η ίδια η Δοκιμή Turing έχει αποτυπωθεί στην λογοτεχνία αλλά και στον κινηματογράφο επιστημονικής φαντασίας, με πολλά δείγματα. Ίσως το πιο γνωστό είναι στην ταινία Blade Runner, ενώ πρόσφατα ασχοληθήκαμε και με την, ανάλογης θεματολογίας, ταινία “The Machine“.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.