Κέρδη και ζημιές για την Intel

Από τη μια τσέπη μπαίνουν, απ’ την άλλη φεύγουν…
Προβλέποντας έσοδα κοντά στα $13,7 δις, η Intel φαίνεται ότι τα πάει μια χαρά, διατηρώντας σταθερά τα περιθώρια κέρδους της και αυξάνοντας ελαφρά το τζίρο της, τόσο από τις πωλήσεις CPUs σε PCs, όσο και σε enterprise servers. Από τεχνολογικής άποψης δεν έχει ανταγωνισμό στο consumer desktop και η τεχνολογική της πρωτοπορία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι ξοδεύει ετησίως πάνω από $12 δις για έρευνα και ανάπτυξη.

Σε αυτόν τον γαλανό ουρανό, μόνο σαν μικρό γκρίζο συννεφάκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τιμωρήσει την εταιρεία με πρόστιμο για αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στην AMD. Η Intel φαίνεται ότι ήταν ατακτούλα όταν το 2009 αποκαλύφθηκε ότι έκλεινε συμφωνίες “κάτω από το τραπέζι” με HP, Dell και Lenovo, για να τους εξασφαλίσει καλύτερες τιμές, με την προϋπόθεση ότι θα προτιμούσαν δικούς της επεξεργαστές. Επίσης φαίνεται ότι τους πλήρωνε για να καθυστερούν την κυκλοφορία AMD-based συστημάτων. Έτσι τώρα, η Intel θα κλήθεί να πληρώσει πρόστιμο €1 δις.

Ωστόσο η Intel θεωρεί ότι η Ε.Ε. έχει περιπέσει σε πολλαπλά σφάλματα και ότι η απόφασή της δεν είναι δίκαιη. Θα εξαντλήσει τα ένδικα μέσα της και θα προχωρήσει σε έφεση για ανατροπή της απόφασης. Επομένως, μπορεί και τα λεφτά της, να μην φύγουν τελικά από την τσέπη της…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.