30 χρόνια Tetris

Από τη Ρωσσία με αγάπη!
Tetris_Knickers.jpg

Ένα από τα θρυλικότερα games όλων των εποχών, έχει μια ιστορία, ακόμη πιο συναρπαστική από το εθιστικό του gameplay. Δημιούργημα το ρώσου προγραμματιστή Alexey Pajitnov, διαδόθηκε με πλάγιους και παράνομους τρόπους σε όλον τον κόσμο, παρότι τα πνευματικά του δικαιώματα ανήκαν στο Σοβιετικό κράτος, μέσω της κυριότητας από τη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών, στην οποία ανήκε ο Pajitnov!

Η Ιστορία μας λέει ότι η έμπνευση για το όνομα αντλήθηκε από το ελληνικό πρόθεμα “τετρα” που δηλώνει τα τέσσερα κουτάκια από τα οποία αποτελείται κάθε κομμάτι του παιχνιδιού, και το tennis, το αγαπημένο άθλημα του πρωταγωνιστή.

Το παιχνίδι βγήκε εκτός Ρωσίας με τη μορφή ανεπίσημων ουγγρικών (…) ports για τα δημοφιλή Commodore 64 και Apple II και διαδόθηκε στο IBM PC και τα συμβατά (“compatibles”) από τις γνωστές, εκείνη την εποχή, Mirrorsoft και Spectrum Holobyte (της οποίας την έκδοση έπαιζε μανιωδώς ο γράφων στο ταπεινό του Amstrad PC-1512… αχ!).

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.