Η Atari επιστρέφει

Η νέα Atari μάλλον δεν είναι αυτή που θα ήθελες, και σίγουρα δεν είναι, με την καμία, αυτή που ήξερες!

atari_003.png

Όλοι γνωρίζουμε το όνομα Atari. Ακόμη και όσοι δεν την γνώριζαν ως εταιρία, και δεν είχαν… ζήσει το έργο της. Έχω δει προσωπικά κόσμο να φοράει μπλουζάκια με το λογότυπο της, δίχως καν να γνωρίζει τι είναι αυτό που φοράει. Διότι “Atari” ήταν, και ως ένα σημείο εξακολουθεί να είναι, ένα όνομα συνώνυμο με το gaming.

Για όσους εντάσσονται σε αυτή την γενική κατηγορία, και δεν γνωρίζουν τι ακριβώς εστί Atari, σημειώνω πως η εταιρεία έγινε γνωστή κυρίως από την απίστευτα επιτυχημένη κονσόλα της, Atari 2600, που έφερε το gaming στα σπίτια του κόσμου πολύ πριν εκείνος μάθει τα ονόματα Nintendo και Sega.

Atari_2600.jpg

Ήταν τα πρώτα βήματα του gaming, τα “ηλεκτρονικά” ήταν ακριβά και δυσεύρετα, με αποτέλεσμα οι πρώτοι που… γεύονταν το ηλεκτρονικό gaming να το κάνουν σε “ουφάδικα”, αίθουσες σχεδιασμένες ειδικά για αυτόν τον σκοπό, με arcades, “καμπίνες” παιχνιδιών, τις οποίες “τάιζες” κατοστάρικα. Η δεκάρικα. Ή όποιο ήταν, τέλος πάντων, το νόμισμα της… χρονικής περιόδου και της περιοχής.

Φανταστείτε, λοιπόν, εκείνη την περίοδο, να εμφανίζεται μια Atari και να σου παρουσιάζει ένα “μηχανάκι” που… για δες! Μπορείς να αγοράσεις σε σχετικά προσιτή τιμή, να το πάρεις στο σπίτι σου, να το συνδέσεις την τηλεόρασή σου, και να χαρείς τίτλους όπως αυτούς που θα περίμενες να συναντήσεις ακριβώς στις προαναφερθείσες αίθουσες, και στα εξειδικευμένα μηχανήματα που “κατοικούσαν” σε αυτές! Εξωγήινη τεχνολογία!

atari_001.jpg

atari_2600_et_phone_home_wallpaper.jpgΗ εταιρεία παρουσίασε πλήθος δικών της τίτλων για το “μηχανάκι” της, αλλά φρόντισε να συνάψει συμφωνίες και με μεγάλες εταιρείες, ώστε να φέρει και τους δικούς τους (τίτλους) σε αυτό. Αποτέλεσμα, το Atari 2600 να μετατραπεί σε ένα μεγαθήριο του gaming, και ακόμη κι όταν ο ανταγωνισμός άρχισε να επεκτείνεται να “κρατάει γερά” για πολλά χρόνια.

Παράλληλα, ακριβώς επειδή ήταν μία από τις πρώτες αλλά και πιο πετυχημένες συσκευές του είδους, και ήταν η περίοδος που το gaming έκανε τα πρώτα του βήματα, η σημερινοί geeks άνω των 30 και “ώριμοι gamers”, το είχαν πετύχεις ακριβώς στην κατάλληλη ηλικία, την περίοδο μέχρι το τέλος της εφηβείας, ώστε… να τους στιγματίσει για πάντα και να χαραχτεί στη μνήμη τους ως ταυτόσημο με την έννοια gaming.

note

Διότι, τότε, για να καταλάβετε, αν σου άρεσαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπορούσες να εντάσσεσαι μόνο σε μία από δύο πιθανές κατηγορίες: αυτούς που είχαν ένα Atari 2600 Και αυτούς που… θα ήθελαν να έχουν!

Page 1 of 41234
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.