Άρχισαν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις του Steam

Tags: , ,

Βοήθεια, βοήθεια, ας με σταματήσει κάποιος, δεν μπορώ να σταματήσω να αγοράζω!

Steam_Summer_Sale_2014_002.jpg

Τώρα, βέβαια, θα μου πεις, λεφτά υπάρχουν; Δεν υπάρχουν! Όταν, όμως, βλέπεις το The Witcher στα… €2, έναν τίτλο που μπορεί να σου χαρίσει περισσότερες από 30 ώρες ψυχαγωγίας, το αντίστοιχό του να έχεις πάει 15 φορές στον κινηματογράφο, έτσι, για να τα βλέπουμε συγκριτικά… “τα σκας”, δεν “τα σκας”;

Φυσικά, όπως έχουμε μάθει πια και από τις παλαιότερες πωλήσεις του, δεν έχει κανένα νόημα να σας μιλήσω για την λίστα τίτλων που υπάρχει αυτή τη στιγμή εκεί, αφού το πιθανότερο είναι πως όταν το διαβάσετε αυτό και επισκεφτείτε το Steam θα έχει ήδη αλλάξει.

Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως για μια ακόμη φορά θα δείτε να παρελαύνουν τίτλοι εκεί σε τιμές-σκότωμα, ενώ αν κάνεις το αντιμετωπίσει έξυπνα, μπορεί με λίγα χρήματα να αποκτήσει παιχνίδια για όλο το χρόνο!

Παράδειγμα: μαζί με τον προαναφερθέντα τίτλο, αποφάσισα να αγοράσω και το Garry’s Mod, με το οποίο δεν είχα ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν. Γνωρίζω πολύ καλά πως πρόκειται για έναν τίτλο sandbox, με τον οποίο μπορείς να ασχολείσαι για αρκετές δεκάδες ώρες, και στον οποίο το πιθανότερο είναι πως θα “λιώσει” για αρκετό διάστημα και το έτερον ήμισυ.

Μου κόστισε περίπου €3,5.

Πόσο θα κόστιζε, είπαμε, η οποιαδήποτε άλλη “ψυχαγωγική εμπειρία” για δύο άτομα;

Έτσι, λοιπόν, ελέγχοντας αρκετά συχνά την λίστα “τίτλων κάτω από τα €5” μπορεί κανείς να γεμίσει την συλλογή του με πολλά-πολλά παιχνίδια, ενώ τα “flash sales” είναι το σημείο στο οποίο αξίζει να ρίχνεις μια ματιά δυο- τρεις φορές τη μέρα για να βρεις με σημαντική έκπτωση νεότερους / δημοφιλέστερους / πιο “εμπορικούς” τίτλους που ακόμη δεν έχουν… ξεπέσει κάτω από τα €5.

Αυτό, πάντα, για την περίπτωση που τους θέλεις εδώ-και-τώρα, και δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι… τις εκπτώσεις του επόμενου καλοκαιριού.

Το πρόβλημα, βέβαια, στο οποίο οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας, είναι πως ειδικά με όσους τίτλους κοστίζουν αρκετά φθηνά, τίτλος με τον τίτλο, παιχνίδι με το παιχνίδι, ο αριθμός αυξάνει γεωμετρικά, και μπορεί να είναι ευχάριστο το ότι “επεκτείνεται η συλλογή σου”, μα παράλληλα… ξεφουσκώνει το πορτοφόλι σου!

Πρόσεξε, λοιπόν, γιατί μπορεί “αυτά τα παιχνίδια με δύο ευρώ το καθένα να είναι ευκαιρία”, αλλά αν το σύνολο τους είναι… 100, “μπήκες μέσα” κατά €200!

Και το τονίζω αυτό διότι η περίοδος εκπτώσεων του Steam είναι, ακριβώς, “περίοδος”, και διαρκεί αρκετές μέρες, όχι μόνο μια. Έτσι, δεν είναι δύσκολο να πεις τη μια μέρα “εντάξει, θα σκάσω 5-10 ευρουδάκια” και… να το επαναλάβεις και την επόμενη, την μεθεπόμενη, την παραμεθεπόμενη.

Και τσουπ, “μπήκες μέσα” κατά €200!

Ody's thoughts

Για όσους επιμένουν να θέλουν να μάθουν, θα ομολογήσω ότι δεν κρατήθηκα, αφού είχα αρκετό καιρό να αγοράσω ένα παιχνίδι. Και… “το ξέσκισα”. Χάλασα ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΕΥΡΩΠΟΥΛΑ για τα:

The Witcher

The Witcher 2

Audiosurf

BIT.TRIP Presents… Runner2: Future Legend of Rhythm Alien

Gunpoint

…από τα οποία τα δύο πρώτα παρέχουν 30 με 40 ώρες παιχνιδιού το καθένα, το Audiosurf είναι ένας τίτλος “μουσικής-ρυθμού” που λειτουργεί με όποιο MP3 του δώσεις (βλέπε “άπειρο gameplay – μέχρι να το βαρεθείς”), το BIT.TRIP είναι ένα χιλιοβραβευμένο παιχνίδι με… περισσότερες από 100 πίστες, και όλα κόστισαν από δύο μέχρι τέσσερα ευρώ το καθένα.
Εξαίρεση, το Gunpoint, που δεν το γνώριζα, είδα το trailer και “κόλλησα”, αφού αποτελεί έναν απίστευτα πρωτότυπο συνδυασμό γρίφων και δράσης α-κρι-βως στο στυλ που αρέσει και σε μένα και στην σύζυγο, ενώ συνοδεύεται και από editor, με τον οποίο μπορείς να φτιάξεις τις δικές σου πίστες.

Αυτή η τελευταία… υπερβολή με “έβαλε μέσα” κατά… εμ… άλλα €3,5 και ανέβασε το σύνολο στα €16. Να δω τι θα πω, τώρα, στη γυναίκα. Ίσως να της το αφήσω να τρέχει στον υπολογιστή και να κρυφτώ… :-D

Και μια ερωτησούλα: ομολογώ πως έχασα το Far Cry 3 όταν κυκλοφόρησε, και τώρα το βλέπω στα €5. Τα αξίζει; Να το χτυπήσω; Έχει replayability; Αξίζει το multiplayer του; Πόσες ώρες “σας κράτησε”;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • mike

  Για το Far Cry 3 που ρωτάς η απάντηση είναι: ΝΑΙ!! Σίγουρα αξίζει 5 ευρώ (και πολλά περισσότερα!). Εμένα προσωπικά με έχει κάνει να το παίξω από την αρχή 2 φορές και ακόμα και τώρα ασχολούμαι μαζί του όταν έχω λίγο χρόνο. Το open-world περιβάλλον του είναι πολύ ωραία δομημένο και ισορροπημένο και το gameplay του είναι πολύ ενδιαφέρον με πολλά πράγματα να κάνεις όπως το να κυνηγάς ζώα για να φτιάχνεις μεγαλύτερες θήκες για τα όπλα σου και τα λεφτά σου, να εξερευνάς σπηλιές και κυρίως να πολιορκείς εχθρικά outposts τα οποία μπορείς να τα προσεγγίσεις όπως θέλεις (stealth κτλ). Το story δεν είναι και τίποτα τρομερό αλλά εντάξει την ψιλοπαλεύει και το ίδιο και το multiplayer το οποίο μου φάνηκε πιο ενδιαφέρον από το αντίστοιχο του Call of Duty αλλά δεν παύει να είναι το τυπικό FPS Multiplayer που έχουμε συνηθίσει. Συνολικά με έχει κρατήσει γύρω στις 30-40 ώρες και ήμουν αρκετά τυχερός για να το πάρω δωρεάν με το PSN Plus!!

 • galacticusX

  Δες το κι έτσι: FarCry3 = Skyrim με όπλα! Goodbye life! Τσέκαρε και XCOM αν σου άρεσαν τα παλιά turn-base strategic.

 • ducklord

  Έσκασα, συνολικά μέχρι τώρα, γύρω στα €25-€35. Έχω βάλει μέγιστο όριο στον εαυτό μου την… κατοστάρα, διότι από ό,τι βλέπω παίζουν τρελές προσφορές. Και δείχνω και εγκράτεια άστα να πάνε! Π.χ. ΔΕΝ πήρα το Skyrim, όσο και αν το ήθελα, διότι η “πλήρης” έκδοση του είχε €11 και “το σκέτο χωρίς τα expansions” €4. Έχω παιχνίδια να μου καλύψουν το κενό μέχρι… next summer, όπου ελπίζω να το ξαναβάλουν σε ακόμη χαμηλότερη τιμή.

  Το δε Xcom το έχει σε ένα όμορφο πακετάκι μαζί με το “άλλο Xcom”, “το arcade”, το “The Beureau” πώς-το-λένε, για €6,5 ευρουλάκια. Μια χαρά. Έλα που όταν πηγαίνεις να το αγοράσεις, έχουν κάνει πατάτα, και αντί να διαρεί δια δυο την κανονική τιμή του κάθε τίτλου (“προσφορά”) την… πολλαπλασιάζει επι δυο! Αποτέλεσμα, να σου λέει “€6 το ένα κανονικά και €6 το άλλο, €12, παίρνεις το πακέτο με €24, και τώρα πλήρωσε μας τα €48 που χρειάζεται για να το αποκτήσεις” ή κάτι τέτοιο. Βρε τι logout re-login, τι από άλλο υπολογιστή (αλλά ΚΑΙ άλλη σύνδεση)… Τίποτα. Άρα, μάλλον δικό τους το κόλλημα.

  Ένυγουεης, τι έχω τσιμπήσει μέχρι τώρα:

  ORION: Dino Horde (πολύ καλές κριτικές από τους ίδιους τους steam-users και €1,5, οπότε why not), Far Cry 3 (με ψήσατε, π’ανάθεμα σας), Portal 2 (δεν άντεξα, είχα πει πως ΔΕΝ θα αγοράσω παιχνίδι πάνω από €5 αλλά είχα λατρέψει το 1ο και ακόμη δεν έπαιξα το 2 – και το θέλω ΚΑΙ για το co-op που το έχουν εκθειάσει). Μαζί με αυτά, το πρώτο Payday σε τιμή ξεφτίλα (επίσης €1,5) μπας και παίξω κανένα multiplayer για την πλάκα, και, ομοίως, το UnEpic, στα €2+ / €3- (κάπου ανάμεσα), που από τα βιντεάκια και τις περιγραφές (και τα reviews των εκεί gamers) μου φάνηκε ως ένα πάρα πολύ καλό mix metroidvania με ολίγη από diablo/torchlight. Και έχει και editor, οπότε θα… ψιλο-καω και με αυτό. Αυτά πέρα από ό,τι είχα ήδη αγοράσει.

  Κρίμα που δεν μπόρεσα να τσιμπήσω τα εξκόμια όμως. Δεν πειράζει. Του χρόνου, πακέτο ΚΑΙ με το Enemy Within (που το έχουν ακόμη στα €8+).

  Και αυτό διότι, όπως είπα, έχω ήδη τα κέρατα μου σε παιχνίδια για όλες τις παλαιότερες πλατφόρμες και PC, ένα τεράστιο backlog με το οποίο δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ, οπότε “κηνυγάω” κυρίως indies που δεν τα ήξερα, τίτλους με καλό co-op που ίσως να μπορώ να παίξω και με το έτερον ήμισυ, ό,τι έχει πραγματικά κορυφαίο multiplayer και… ό,τι είναι τσαμπέ-ολέ (€2 και κάτω… σχεδόν αυτομάτως αγοράζεται :-D ).

  Όποιος έχει καμια άλλη καλή πρόταση, ας το πει. Εσείς, τσιμπήσατε τίποτα μέχρι τώρα; Αν ναι, τι; Και… πόσα “έχετε σκάσει” ως τώρα; :-D

  Φτού… Σε δυο ώρες έρχονται νέες προσφορές… refresh… refresh… :-P