Android Wear: ένα κομματάκι smartphone, στολίδι στον καρπό σου

”Έξυπνα” ρολογάκια που τρέχουν απλουστευμένα Android apps. Αλλιώς, το final frontier της χλίδας

android-wear-jewel

Με την έλευση του Android L, του ενοποιημένου λειτουργικού, που υπόσχεται ίδιο βασικό interface και λειτουργικότητα, ανεξαρτήτως συσκευής, λογικό είναι τα έξυπνα ρολόγια, για τα οποία τόσος ντόρος γίνεται τελευταία, να έχουν την τιμητική τους. Το Android Wear δεν είναι τίποτε άλλο από ένα υποσύνολο του Android L, υιοθετώντας το ίδιο Material Design στην εμφάνιση, προσαρμοζόμενο στην οθονίτσα του smartwatch.
Το Android Wear αφορά ρολογάκια τόσο με τετράγωνη, όσο και στρογγυλή οθόνη και οπωσδήποτε το δεύτερο είναι πολύ πιο εντυπωσιακό. Δυστυχώς το Moto 360 με την εντυπωσιακό στρογγυλή του οθόνη δεν είναι ακόμη διαθέσιμο κι έτσι, αν θέλεις οπωσδήποτε ΤΩΡΑ ένα Android Wear – compatible smartwatch, θα πρέπει να αγοράσεις ένα μοντελάκι από LG ή Samsung.

Info

Βέβαια και πάλι, τίποτε από όλα αυτά δεν είναι καινούριο. Όπως ακριβώς και με τα τablets, η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε κάτι αντίστοιχο στα smartwatches ήταν και πάλι η Microsoft (ω, ναι!) με την τεχνολογία Smart Personal Object Technology (SPOT). Ήταν μια υπηρεσία που μετέδιδε δεδομένα σε ειδικά ρολογάκια φτιαγμένα από γνωστές εταιρείες όπως Tissot και Swatch και μάλιστα μέσω ειδικού δικτύου, στα πρότυπα των ψηφιακών δορυφορικών ραδιοφωνικών αναμεταδόσεων RDS και Sirius. Οι πληροφορίες αναμεταδίδονταν μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας MSN Direct και κόστιζαν $60 το χρόνο. Μάλιστα η υπηρεσία λειτουργούσε μέχρι πρι ναπό δύο χρόνια, οπότε και σταμάτησε λόγω έλλειψης ζήτησης. Το θέμα είναι ότι η “έξυπνη” Microsoft, αντί να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες της, τις παράτησε και τώρα θα έρθει η Google και θα κεφαλαιοποιήσει επάνω στην αρχική ιδέα. Όπως ακριβώς είχε γίνει με τα πρώτα Microsoft tablets το 2003, τα οποία αντί να εξελιχθούν σωστά και ομαλά, αφέθηκαν στην τύχη τους, για να έρθει μετά η Apple και να σαρώσει μια παρθένα αγορά με ο iPad.

Το ανανεωμένο Android Wear ειδοποιεί με δονήσεις και ηχητικά μυνήματα, δέχεται φωνητικές εντολές μέσω του Google Now, εμφανίζει καρτελίτσες με ειδοποιήσεις με το ανανεωμένο στυλ του “Material Design” και φαίνεται ότι στη Google έχουν στίψει αρκετά τα μυαλουδάκια τους για το πως να χωρέσεις συνοπτικές, αλλές και χρήσιμες πληροφορίες στην λιλιπούτεια οθόνη του ψηφιακού ρολογιού.

Πρακτικά, αν έχεις ένα Android smartphone και ένα Android Wear smartwatch, μπορείς να τα συνδυάσεις, έτσι ώστε όταν ξατεβάζεις ένα application στο κινητό σου, αυτομάτως να εγκαθίσταται και η αντίστοιχη υπο-εφαρμογούλα στο ρολόι, ώστε να ανττλεί πληροφορίες και να παρουσιάζει ειδοποιήσεις στην οθονίτσα του. Κάποιες άλλες ευφάνταστες λειτουργίες είναι επίσης εφικτές, όπως επίσης να επιτρέπεται το αυτόματο ξεκλείδωμα του smartphone, αν φοράς το smartwatch, χωρίς να χρειάζεται έτσι να εισάγεις το PIN σου. Στην παρουσίαση στα πλαίσια της Google I/O 2014 μας έδειξαν ακόμη το σενάριο της παρακολούθησης, μέσω του smartwatch, της πτήσης με την οποία πρόκειται να ταξιδέψεις, περίπτωση στην οποία βλέπεις ανά πάσα στιγμή την κατάστασή της. Με τη βοήθεια του smartwatch μπορείς να δεις αν το αερολάνο θα αναχωρήσει στην ώρα του, ενώ μπορείς να κάνεις ψηφιακό check-in χάρη σε QR code που αντιστοιχεί στα στοιχεία του boarding pass. Τώρα, μερικές άλλες εφαρμογούλες, όπως το να αναμεταδόσεις συνταγές μαγειρικής από το smartphone στο smartwatch δε φαίνονται και πολύ σόι, για το πούμε απλά και λαϊκά…

Galacticus's thoughts

Προσωπικά πιστεύω ότι τα smartwatches θα κάνουν πάταγο, ειδικά μόλις κυκλοφορήσουν ευρέως μοντελάκια με στρογγυλά καντράν, όπως το Moto 360, αλλά και τα αντίστοιχα Μηλορολογάκια. Μόνο και μόνο από άποψη status symbol και ειδικά στη χώρα μας, που είμαστε κάργα πουλ-μουρ, το ψηφιακό ρολογάκι θα γίνει το επόμενο γκατζετάκι σεβασμού, ζηλοφθονίας και αναγνωρισιμότητας, μόδας, τρεντίλας και γενικότερης “κουλαμάρας” (εκ του κουλ-cool-coolness). Το γεγονός όμως ότι το Android Wear συνεργάζεται μόνο με Android smartphones, είναι ενδεικτικό της στροφής της Google σε ένα πιο κλειστό και περιοριστικό οικοσύστημα, θυμίζοντας πλέον την απεχθή λογική της Apple για “μάντρωμα” του χρήστη στο δικό της ψηφιακό παράδεισο. Και είναι ίσως έναυσμα για μια περισσότερο εκτενή συζήτηση πως είναι δυνατόν να μεταβαίνουμε από ένα σύνολο υπηρεισών που λειτουργούν σε πολλαπλές πλατφόρμες σε ένα “ανοικτό” σύστημα, το οποίο όμως απαιτεί πλέον συγκεκριμένο λειτουργικό και δουλεύει καλά ΜΟΝΟ μέσω της υπηρεσίες ΜΙΑΣ εταιρείας. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.