Project Cardboard: Virtual Reality από χαρτόνι!

Μα, πως να μην “μείνεις κάγκελο” βλέποντας την αντιπρόταση της Google στο Oculus Rift, που μπορείς να κατασκευάσεις μόνος σου απο… ένα κουτί πίτσας;

google_project_cardboard_001.jpg

Από όλα όσα έδειξε η Google στην φετινή I/O, αυτό που κατάφερε να αφήσει όλο τον κόσμο με το στόμα κρεμασμένο ήταν η δική της συνεισφορά στο χώρο της Virtual Reality. Και αυτό διότι, ναι, και όμως, ήταν μια κατασκευή φτιαγμένη από χαρτόνι! Ναι, απλό χαρτόνι! Το λέει και το όνομα του: Cardboard!

Το Cardboard είναι ένα κατασκεύασμα που παραπέμπει στην γνώριμη ποια εμφάνιση του Oculus Rift, το οποίο όμως μπορείς να κατασκευάσεις με τα ίδια σου τα χέρια, κόβοντάς και διπλώνοντας με συγκεκριμένο τρόπο ένα χοντρό χαρτόνι. Εντάξει, δεν αρκεί αυτό.

google_project_cardboard_002.jpg

Σε συγκεκριμένα σημεία του, που θα έχεις… κόψει, τρυπήσει ή κολλήσει, βάζεις δύο συγκεκριμένους φακούς, έναν για κάθε μάτι, και σε δύο άλλα σημεία έναν αισθητήρα NFC και ένα μαγνητάκι. Τέλος, το μυστικό συστατικό της συνταγής: ένα… κινητό με Android, που χώνεις μπροστά στα ματάκια σου, στο μπροστά τμήμα της συσκευής, ώστε οι δυο φακοί να “βλέπουν” την οθόνη του. Και τελείωσες!

note

Για περισσότερες πληροφορίες και… αναλυτικότερες οδηγίες μπορείς να επισκεφτείς την επίσημη σελίδα του project. Θυμήσου μετά να εγκαταστήσεις και τη σχετική εφαρμογή στο κινητό σου.

Ένα σύνολο δοκιμαστικών εφαρμογών που έχει ήδη διαθέσει η Google αναλαμβάνουν να σε μεταφέρουν σ’ άλλη Γη, σ’ άλλα μέρη, μέσα από τον παραπάνω αυτοσχέδιο συνδυασμό. Εντάξει, όχι “σε άλλη Γη” αλλά σίγουρα “σε άλλα μέρη” αφού, από ό,τι διαβάζω (αφού δεν το έχω δοκιμάσει προσωπικά) υποστηρίζει και την Google Earth και το Street View.

google_project_cardboard_006.jpg

Αν και η Google ξεκαθαρίζει πως πρόκειται κατά κύριο λόγο για ένα πείραμα, που δεν θα γνωρίσει την ίδια υποστήριξη όπως, για παράδειγμα, το Android SDK, έχει αρκετό ενδιαφέρον τόσο διότι μπορεί να βοηθήσει στην επέκταση της Virtual Reality, με τον απλό κόσμο να την γνωρίζει μέσα από αυτή τη φτηνή κατασκευή πριν μεταβεί σε κάποιο ακριβότερο headset (όταν, με το καλό, κυκλοφορήσουν).
Επιπλέον, έχοντας ήδη ανακοινώσει την διάθεση “όλων των απαραίτητων” ώστε όποιος developer ενδιαφέρεται να αρχίσει να παίζει με την τεχνολογία, πρακτικά η Google μόλις… χώθηκε ενεργά στο χώρο της Virtual Reality παρέχοντας τη δική της πλατφόρμα-απάντηση στο Oculus Rift και το Project Morpheus. Μια πλατφόρμα που υποστηρίζεται από λίγα εκατομμυριάκια συσκευές που ήδη κυκλοφορούν στον πλανήτη.

Το καλύτερο, όμως, σίγουρα θα είναι το… ύφος στο πρόσωπο του Mark Zuckerberg, στη σκέψη του “πόσα έσκασε” για να αγοράσει το Facebook την Oculus, βλέποντας την Google να καταφέρνει παρόμοια αποτελέσματα με… ένα κουτί πίτσας, ένα απλό κινητό με Android και λίγη μονωτική ταινία.

Ody's thoughts

Και μετά σου λέει “ο Μαγκάϊβερ έφτιαξε πυρηνική μπόμπα από χαρτί υγείας και τσιμπιδάκι”. Ίσα ρε Μαγκάϊβερ!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • galacticusX

  Ναι, να σου επισημάνω μια μικρήηηηηηηηηη, τοσοδούλα λεπτομερειούλα: εκτός από το χαρτόνι, χρειάζονται και δυο καλοί φακοί κόστους 20 ευρώ έκαστος, ένα NFC tag (άλλα 5 ευρώ). Σύνολο 45 ευρώ. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις και ποιο φτηνούς φακούς, αλλά οι παραμορφώσεις θα είναι τέτοιες που θα κάνεις εμετό από τη ναυτία σε μισό λεπτό. Για θυμήσου τώρα αυτό: http://unregistered.gr/2014/05/gadgets/vrizzmo-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC-vr-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%84%CF%89%CF%87%CE%BF%CF%8D/

  Με 50 ευρώ είναι έτοιμο το ίδιο kit και όχι η χειροτεχνία της Google. Μη σου πω για αυτό: https://www.durovis.com/dive.html – που κάνει 65 ευρώ. Από μια εταιρεία σαν τη google περίμενα κάτι πιο επαγγελματικό, όχι αυτά τα απαράδεκτα πράγματα. Επειδή είναι Google, κάθε ερασιτεχνισμός της βαφτίζεται “experimental project”. Αίσχος! Ουυυυυυυυ! Αλητεία! Αλητεία!

  https://www.youtube.com/watch?v=nFhCRm1bjtY

 • ducklord

  Έχεις άπλυτο δίκιο. Ή απόλυτο. Δεν ξέρω, πάντα τα έμπλεκα αυτά τα δύο. Αντίθετα, όμως, με το τι νομίζεις – και νόμιζα, ναι μεν αυτό ήταν το αρχικό κόστος, αλλά στο ενδιάμεσο, ναι, μόνο μέσα σε μια μέρα, γέμισε ο κόσμος φακούς που παίζουν σε κόστος από €5 μέχρι €15 ο καθένας. Το μαγνητάκι και το NFC δεν είναι υποχρεωτικά – η ίδια η Google περιγράφει στη σελίδα του project για την οποία έχουμε link πως να τα αντικαταστήσεις με ταινία χαλκού ή να κάνεις άλλες πατέντες. Και το καλύτερο είναι πως εμφανίστηκαν και κάποια τζιμάνια που πουλάνε έτοιμες τις κατασκευές σε κόστος από €20 έως €40.

  Ακόμη και έτσι, και πάλι, έχεις δίκιο. Ακριβώς για αυτό πολλοί λένε πως ένας από τους σημαντικότερους λόγους που το έκανε είναι αυτό που αναφέρω ως πρόσθετο σχόλιο, για να σπάσει τα νεύρα του Zuckerberg με ένα “χα-χα, εμείς το κάναμε με σκέτο χαρτόνι”.

  Αν, όμως, έχεις ήδη το χαρτόνι, και μπορείς να βρεις σε προσιτή τιμή ότι σου λείπει, δεν είναι και λίγο να φτιάχνεις ένα σύστημα Virtual Reality με €20-€30. Ναι, υπάρχουν καλύτερες λύσεις, αλλά αν βάλεις και έξοδα αποστολής σε αυτά που προτείνεις, θα φτάνουν, δεν θα φτάνουν τα €60-€80; €40-€50 είναι μια κάποια σεβαστή διαφορά.

 • galacticusX

  Άπλετο. Άπλετον. Appleton. Φάιν Τζαμάικαν Ραμ.

 • e4rthw0rm

  Επανήλθα! Η αλήθεια βρίσκεται πάντοτε κάπου στη μέση. Μέση. Middle. Middleton. Pippa Middleton. Pippa. Kwlos. Κάπου εκεί, στη μέση…
  http://media.thehubsa.co.za/forum/uploads/monthly_09_2012/post-13006-0-22322400-1347613235.jpg

 • galacticusX

  χαχαχαχαχαχαχα!! Α, εσύ έχεις ξεφύγει τελείως!

 • e4rthw0rm

  Εγώ ρε; Εγώ δε ξεφεύγω ποτές. Έχω απλικέϊσιο.

  https://www.youtube.com/watch?v=5w8BtIiPw5c

 • ducklord

  Μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια πως γνωρίζουμε ποιο θα είναι το πρώτο απλικέϊσο που θα χώσεις στο πρώτο σύστημα βίρτσουαλ ριάλιτυ που θα πέσει στα… βρωμόχερα σου!

  http://www.xxxvirtualreality.com/

  Κάτι μου λέει πως οι παραγγελίες Domino’s XXL και οι επισκέψεις στα Praktiker θα αυξηθούν δραματικά μετά από αυτό :-D

  Α, ΞΕΧΑΣΑ να σας πω πριν το κάνετε κλικ: “NSFW” και όλα αυτά που μας έχουν καθιερώσει τα αμερικάνια, εμποδίζοντας μας από το να μαζευτούμε όλοι επάνω από ένα γραφείο αναφωνώντας “ώ, ρε Μπάμπη, που το ξετρύπωσες αυτό; – πάρε δυο και για μένα!”. :-P