Android One: το Nexus των… φτωχών

Από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις της Google στην φετινή I/O, αυτή της πλατφόρμας Android One, που θα αποτελέσει το πρότυπο συσκευών για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Android_003.jpg

Με αυτό η Google αισιοδοξεί πως θα δημιουργήσει, όπως είπαμε και στον τίτλο μας, το αντίστοιχο της οικογένειας Nexus, αλλά αντί για μέσες-προς-high-end συσκευές, εστιάζοντας την προσοχή της στο οικονομικό, low-end κομμάτι της αγοράς.

Η Google συνεργάζεται με δημιουργούς hardware εκτιμώντας το “που πηγαίνει η τεχνολογία”, ουσιαστικά δημιουργώντας το αντίστοιχο του… “Microsoft Certified” hardware για τα Windows, αλλά προφανώς με τη δική της στάμπα και για το Android. Με άλλα λόγια, θα υπάρχουν κομμάτια hardware που θα είναι “εγγυημένα” από πλευράς της, που θα τα προτείνει στους συνεργάτες της για χρήση στις δικές τους συσκευές.

Ody's thoughts

Και εδώ μάλλον θα πέφτει και ένα εκβιαστικό “αν θέλουν να μπορούν να χρησιμοποιούν τη στάμπα Android One στις συσκευές τους”, άσχετα αν δεν αναφέρθηκε.

google_play_001.jpg

Η ίδια η Google θα συμμετέχει ακόμη περισσότερο στο κομμάτι του software, παρέχοντας το ίδιο το λειτουργικό σύστημα, την πιο “καθαρή” έκδοση του Android (“stock”), όπως αυτό συναντάται και στην οικογένεια Nexus. Με τη διαφορά πως εδώ οι διάφοροι κατασκευαστές θα μπορούν, μέσω του Play, να εγκαθιστούν αυτόματα πρόσθετο λογισμικό που οι ίδιοι κρίνουν χρήσιμο για τους αγοραστές των συσκευών τους.

Ody's thoughts

Με άλλα λόγια, “όλα εκείνα τα ενοχλητικά” που έβρισκες σε μια συσκευή και έλεγες “ανάθεμα, πως θα ήθελα να είχα μια stock εκδοχή του Android, όπως στα Nexus”, εδώ θα έρχονται ως… αυτο-εγκαθιστούμενα πρόσθετα. Και να ήθελες, δεν γλιτώνεις από δαύτα!

Απορώ, πως θεωρείται “Stock Android” αυτή η πρόταση της Google, από τη στιγμή που ναι-μεν-θα-ξεκινά-ως-stock αλλά μετά θα γίνεται το άστα-να-πάνε χάλι που ήδη συναντάμε σε πολλές συσκευές. Και τα Windows “stock” είναι όταν τα αγοράζεις, και μετά από δυο-τρια χρόνια, ένας μέσος χρήστης τα έχει κάνει τόσο μπάχαλο που απαιτείται reformat. “Stock”… Δεν το λέγατε “Spock” καλύτερα;

Ευτυχώς, το θετικό είναι πως το όλο πακέτο θα εμπεριέχει και αυτόματα updates όλου του λογισμικού των συσκευών – λειτουργικού συστήματος και πρόσθετων εφαρμογών – που θα αναλαμβάνει η ίδια η Google. Ναι, “όπως στα Nexus”. Και έτσι, θα μπορούν να αποφευχθούν τα φαινόμενα που θεωρούμε πια δεδομένα, το να περιμένουμε πότε θα… δεήσει ένας κατασκευαστής να διαθέσει “τη νέα έκδοση του Android” για το smartphone μας, τη στιγμή που όλοι οι ανταγωνιστές του την έχουν ήδη διαθέσει εδώ και ένα εξάμηνο. Εδώ, η ίδια η Google θα φροντίζει για αυτό, και θα έχουμε πάντα τη “latest and greatest” εκδοχή όλου του λογισμικού που μπορεί να τρέξει* η συσκευή μας.

Ody's thoughts

Για όταν, πια, δεν μπορεί να τρέξει τίποτα… θα υπάρχει πάντα και το XDA Developers!

Ως υλική απόδειξη του ότι η πρόταση της είναι καλή, πως μπορεί να παίζει σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές δίχως να υπολείπεται στην “εμπειρία χρήσης”, ο Sundar Pichai αποκάλυψε την πρώτη συσκευή της οικογένειας Android One, (σύντομα;!) διαθέσιμη στην Ινδία από την προσωπικά-δεν-θυμάμαι-να-την-έχω-ξανακούσει Micromax, σε κόστος κάτω από $100.

Το hardware της, το αναμενόμενο για το κόστος, προσαρμοσμένο στις εκεί ανάγκες της αγοράς: οθόνη 4,5”, FM Radio, επεκτασιμότητα χώρου αποθήκευσης μέσω καρτών SD και διπλή SIM. Κατά τον ίδιο τον Mr. Pichai, η συσκευή λειτουργεί πάρα πολύ καλά και τον καλύπτει απόλυτα, παρά το ότι ο ίδιος συνήθως χρησιμοποιεί high-end συσκευές.

Ody's thoughts

Τι περιμένατε να πει, “προτιμώ το Galaxy S5 μου”;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.