Amazon Fire: το smartphone που… μάλλον, τελικά, δεν ήθελες!

Επιτέλους, μετά από αρκετό καιρό φημών και εικασιών, η Amazon αποκάλυψε το έξυπνο κινητό της. Και όχι, το “killer feature” του δεν είναι η υποστήριξη 3D – αν και υπάρχει και αυτή.

Δεν θα αναλωθούμε όπως άλλα sites παρουσιάζοντας σου όλα τα χαρακτηριστικά της συσκευής, αφού μπορείς να τα δεις αναλυτικά στην επίσημη σελίδα της στο site της Amazon. Αντί αυτού, ας δούμε που διαφέρει από τον ανταγωνισμό, ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της, και τι καινούργιο φέρνει στο τραπέζι.

Ας αρχίσουμε με το 3D

Amazon_Fire_005.jpgΉταν κοινό μυστικό εδώ και καιρό πως η συσκευή της Amazon θα παρουσίαζε, με κάποιον τρόπο, τρισδιάστατα γραφικά. Όπου “τρισδιάστατα”, όχι με την έννοια των πολυγωνικών γραφικών που φτύνουν στις οθόνες μας τα συστήματα γραφικών των υπολογιστών και κονσολών μας, των smartphones και tablets μας, αλλά με την έννοια του “φοράω ειδικά γυαλιά για να δω το σφυρί του Θωρ να μου έρχεται στην μούρη στον κινηματογράφο”. Χωρίς τα γυαλιά.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις ήθελαν την Amazon να καταφεύγει σε μια τεχνολογία αντίστοιχη αυτής που χρησιμοποίησε η Nintendo στο 3DS, αν και φαινόταν ύποπτο το ότι η συσκευή θα διέθετε περισσότερες από μία κάμερες. Οι ίδιες εκτιμήσεις έλεγαν πως αυτές θα χρησίμευαν για την σύλληψη τρισδιάστατων φωτογραφιών και βίντεο. Δεν είναι όμως, τελικά, έτσι η κατάσταση.

Το Fire είναι εξοπλισμένο με τέσσερις κάμερες στην μπροστινή πλευρά του, τις οποίες χρησιμοποιεί ανά δύο για να καταλαβαίνει τη θέση του κεφαλιού του χρήστη. Ανάλογα με αυτήν, αλλάζει ότι απεικονίζεται στην οθόνη του, δημιουργώντας ένα ψευδό- τρισδιάστατο μεν, μα πολύ εντυπωσιακό – και σίγουρα πιο ξεκούραστο από αυτό του 3DS ή του να φοράς ειδικά γυαλιά – αποτέλεσμα.

Το λειτουργικό του σύστημα είναι μία… βαρέως μεταλλαγμένη έκδοση του Android, που ακούει στο όνομα Fire OS 3.5.0, και είναι σχεδιασμένο ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο αυτή την ψευτο-τρισδιάστατη λειτουργία της συσκευής. Για παράδειγμα, αντίθετα με όλες τις άλλες συσκευές όπου για να δεις περισσότερες πληροφορίες για κάτι καλείσαι να αγγίξεις την οθόνη και να κάνεις μια προκαθορισμένη κίνηση με τα… δαχτυλάκια σου, εδώ αρκεί να περιστρέψεις την συσκευή προς μια κατεύθυνσή ή να κουνήσεις το κεφάλι σου για να τις δεις να εμφανίζονται ως δια μαγείας στην οθόνη.

Ουσιαστικά, η ψευδαίσθηση που δημιουργείται είναι πως η συσκευή αποτελεί ένα μικρό αλλά… κυριολεκτικό “παράθυρο” προς την ψηφιακή ζωή σου, η οπτική της οποίας αλλάζει ανάλογα με το προς τα που κοιτάς.

Firefly: η ευκολία του να αγοράζεις (και αγοράζεις, και αγοράζεις…)

Αυτό που είναι πραγματικά επαναστατικού, όμως, στη συσκευή της Amazon είναι η λειτουργία που, κατά τα άλλα, έχουμε ήδη δει εδώ και χρόνια μέσω εφαρμογών σε άλλες συσκευές: η “αναγνώριση” του γύρω της κόσμου.

Amazon_Fire_002.jpg

Η Amazon ονόμασε τη δική της σχετική πρόταση Firefly, και αποτελεί σημαντική εξέλιξη όλων των μεθόδων αναγνώρισης εικόνων, κειμένου, μουσικής και βίντεο που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Η συσκευή διαθέτει ένα εξειδικευμένο πλήκτρο για αυτή τη λειτουργία, ένα πάτημα του οποίου αρκεί για να αναγνωρίσει ποιο κομμάτι ακούγεται κοντά σου, ποια είναι η σειρά που παίζει στην τηλεόραση, το βιβλίο που κοιτάζεις, το προϊόν στο οποίο αντιστοιχεί ένα barcode.

Και, προφανώς, αμέσως μετά έχεις την δυνατότητα να το αγοράσεις από το κατάστημα της Amazon. Ω, τι βολικό!

Μπερδεγουέη, άσχετο, αλλά μιας και αναφέραμε το “πλήκτρο ειδικά για το Firefly”, το Amazon Fire διαθέτει και ξεχωριστό πλήκτρο ειδικά για την κάμερα του. Κινητο-φωτογράφοι όλου του κόσμου, μπορείτε να χαρείτε!

Κατά τα άλλα, καλά!

Amazon_Fire_004.jpgΠέρα από τα παραπάνω, η ίδια η συσκευή φαίνεται πάρα πολύ καλή, αν και όχι και κάτι το συνταρακτικό, ακολουθώντας τα πρότυπα μιας τυπικής high-end πρότασης: τετραπύρηνος επεξεργαστής Snapdragon 800 στα 2,2GHz, 2GBs RAM, Adreno 330 GPU, υποστήριξη δικτύωσης LTE, GSM, UMTS, 802.11ac, NFC, Bluetooth και WiFi channel bonding, οθόνη 4,7” HD με Gorilla Glass, μπλα-μπλα-μπλα. Είπαμε, “για αναλυτικά χαρακτηριστικά, πήγαινε στην επίσημη σελίδα της”.

Δυστυχώς, όμως, ενώ στην αρχή η τιμή της φαίνεται ως το πιο ελκυστικό σημείο του “πακέτου”, αφού αναγράφεται ως “$199” (γουάου, δώσε κι’ εμένα Μπάρμπα, θα πάρω πέντε κ.λπ. κ.λπ.), μετά προσγειώνεσαι απότομα προσέχοντας πως αφορά μόνο την αμερικανική AT&T, και μάλιστα συγκεκριμένα προγράμματά της διαρκείας διετίας, με άλλα να ανεβάζουν το κόστος της συσκευής ακόμη και στα $649. Και μιλάμε πάντα για την αγορά της Αμερικής, έτσι; Και μόνο. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί αν και πότε (και… πόσο) θα διατεθεί αλλού.

Μάλλον, λοιπόν, αν και όντως είναι μια καλή πρόταση, δεν αποτελεί την επανάσταση που περίμεναν αρκετοί, ούτε φαίνεται πως θα κάνει τα iPhone και Galaxy S του πλανήτη να… αγχώνονται!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.