Τα προσωπικά σου δεδομένα είναι δικά σου στο Android L

Αν και το Android L θα εμπεριέχει αρκετές βελτιώσεις όσον αφορά στην ασφάλεια του, η σημαντικότερη μάλλον θα είναι το κεντρικό κέντρο ελέγχου του “τι μοιράζεσαι με ποια εφαρμογή και υπηρεσία”.

google_io_2014_008.jpg

Όπως το περιέγραψε ο Sundar Pichai στην Google I/O, πρόκειται για ένα κεντρικό πλαίσιο μέσα από το οποίο ο ίδιος ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει σε ποια δικά του δεδομένα που “κατοικούν” στην συσκευή του θα έχει πρόσβαση κάθε υπηρεσία και εφαρμογή αυτόνομα.

Έτσι, δεν μιλάμε για μια γενική επιλογή on/off σε κάθε παράμετρο, του στυλ ‘ναι, θέλω να αντλούν δεδομένα από το GPS”, αλλά για ένα πλαίσιο που θα σου επιτρέπει, επιτέλους, να πεις “όχι, το Angry Birds δεν έχει ΚΑΜΙΑ δουλειά να μπλέκεται στα emails και στα SMS μου”.

Σημειώνεται πως ένα τέτοιο πλαίσιο είχε κάνει την εμφάνισή του και παλαιότερα, αλλά η Google έσπευσε να το αφαιρέσει ταχέως- ταχέως, κάνοντας εκατοντάδες χρήστες να αρχίσουν να… “τη θάβουν” για το ότι τους θεωρεί ηλίθιους, δεν θέλει να τους δώσει τον έλεγχο της συσκευής και των δεδομένων τους ή θέλει να τα κρατήσει για την πάρτη της κ.λπ. κ.λπ. Να που, τελικά, επέστρεψε – αν και πιθανότατα μεταλλαγμένο. Δεν γνωρίζουμε, δεν το έδειξε.

Πέρα από αυτό, θα υπάρχει δυνατότητα remote wipe/factory reset για την περίπτωση που σου κλέψουν τη συσκευή, αν και εδώ δεν αναφέρθηκε τίποτα για τα τι και πως της όποιας υλοποίησης. Απλά πως “θα υπάρχει”.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.