Η Google αναβαθμίζει το… σπίτι σου!

Πριν από λίγες ημέρες, η Nest της Google αγόρασε την Dropcam. Τώρα, ανακοινώνει πως θα αναβαθμίσει… συνολικά τα σπίτια μας.

nest_002.jpg

Δεν έχουν περάσει και πολλοί μήνες που η Google αγόρασε τη Nest, βασικότερο προϊόν της οποίας είναι ο ομώνυμος έξυπνος θερμοστάτης της. Η Google έδειξε πως σκοπεύει να διατηρήσει τη Nest και το όνομα της ανεξάρτητα από αυτή, μετατρέποντας την στη φίρμα της που θα ειδικεύεται “στα της οικίας”. Η Nest, όμως, μέχρι πριν λίγο καιρό, είχε να προτείνει μόνο αυτόν τον θερμοστάτη της, καθώς και μία έξυπνη λύση πυρασφάλειας / ανιχνευτή καπνού. αυτά, από μόνα τους, δεν κάνουν ένα… “έξυπνο σπίτι”.

Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, η Google ως Nest αγόρασε την Dropcam, που ειδικεύεται στην κατασκευή εύχρηστων καμερών ασφαλείας. Και πάλι, αν και η οικογένεια μεγάλωσε, στο σύνολό τους αυτές οι λύσεις δεν δημιουργούν αυτό που λέμε “έξυπνο σπίτι”. Ποια θα ήταν η επόμενή κίνησή της;

note

Οι λύσεις που θα δομούν το “έξυπνο σπίτι” φαίνεται πως αποτελούν ένα από τα βασικά… πεδία μάχης του αύριο για τις εταιρίες τεχνολογίας, με την Apple να είναι για μια ακόμη φορά η πρώτη από “τους μεγάλους” που αποφάσισε να χωθεί σε αυτόν τον χώρο.

Έτσι, στην φετινή της WWDC ανακοίνωσε ένα νέο, δικό της API, που θα επιτρέπει την επικοινωνία των “έξυπνων” οικιακών συσκευών του αύριο με τις συσκευές που τρέχουν το δικό της λειτουργικό σύστημα, iOS.

Τώρα, λίγο πριν ξεκινήσει η φετινή Google I/O, όπου φήμες έλεγαν πως θα ακούγαμε μια σχετική ανακοίνωση, η Nest ανακοίνωσε… πριν της ώρας του ένα νέο, δικό της API, που θα επιτρέψει στις έξυπνες συσκευές άλλων κατασκευαστών να μιλούν με τις δικές της.

note

Που, για την ώρα, επίσημα παραμένουν οι προαναφερθείσες: ο έξυπνος θερμοστάτης από τον οποίο έγινε γνωστή και ο… όχι και τόσο έξυπνος ανιχνευτής καπνού της. Όχι, ακόμη δεν έχει ακουστεί τίποτα για την Dropcam (εξάλλου, δεν έχει περάσει καν εβδομάδα!)..

Ανάμεσα στους πρώτους που δηλώνουν υποστήριξη για το API της, οι Logitech, Mercedes-Benz, Whirlpool, LIFX, Jawbone, Chamberlain και η ίδια η Google, καθώς και η αρκετά δημοφιλής ιντερνετική υπηρεσία αυτοματισμού IFTTT (Σημ.: “If This Then That”).

note

Η υποστήριξη ειδικά της τελευταίας καθιστά δυνατή τη δημιουργία κανόνων αυτοματισμού που, για παράδειγμα, θα λένε “όταν εμφανιστεί ένα tweet στο λογαριασμό μου με το hashtag #thermosifonas, άναψε τον για να με περιμένει ζεστό νερό για μπάνιο όταν επιστρέψω σπίτι”.

nest_003.jpgΑκριβώς αυτό είναι βέβαια και το πιο ενδιαφέρον με την όλη υπόθεση του έξυπνου σπιτιού, το “πάντρεμα” διαφορετικών συσκευών και αισθητήρων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοματοποίηση της καθημερινότητάς μας.

Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως όλα αυτά θα “παντρεύονται” και με το Google Now, επιτρέποντας τον έλεγχο των “έξυπνων” συσκευών μα και τη δημιουργία απλών κανόνων αυτοματισμού με τη χρήση φωνητικών εντολών.

Φαντάσου, για παράδειγμα, να μπορείς να πεις στο κινητό σου “OK Google, δύο λεπτά αφού βγω από την πόρτα άνοιξε μου την γκαραζόπορτα, σβήσε τα φώτα και ενεργοποίησε το συναγερμό”. Μοιάζει… μαγικό, για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση που καθιέρωσε η Apple σε αυτή την μάλλον πιο ταιριαστή χρήση της*.

Ody's thoughts

* = Διότι, όσο να ναι, πιο “μαγικό” φαίνεται το να ανοίγει μόνη της η γκαραζόπορτα σου από ό,τι το “να έχει περισσότερα pixels και γυαλιστερό φινίρισμα το κινητό σου”. Το ένα είναι… τρικ που θα το έκανε ο David Copperfield, το άλλο ένα… τεχνολογικό χαρακτηριστικό.

Αυτό που, βέβαια, δεν φαντάζει “μαγικό”, είναι ακριβώς αυτό το “Google”. Το “OK Google”, η εντολή ενεργοποίησης του Google Now, που κάθε φορά που την χρησιμοποιεί κανείς επικοινωνεί με την ίδια την Google, στέλνοντας της τις προσταγές και τη φωνούλα μας “για να μας βοηθήσει”.

Σε ένα “έξυπνο σπίτι”, ο όγκος δεδομένων που θα μπορεί να αποκομίσει σχετικά με την καθημερινότητά μας θα είναι δραματικά μεγαλύτερος, αφού θα μπορεί πια να γνωρίζει ακόμη και… τι ώρα πέφτουμε συνήθως για ύπνο (αφού τότε “θα κλείνει με έξυπνο τρόπο το έξυπνο φως του έξυπνου σαλονιού”).

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.