Αντίο PSP

Η Sony ανακοίνωσε πως τερματίζει την διάθεση PSP και στην μαμά Ιαπωνία για να εστιάσει την προσοχή της στον αντικαταστάτη του, PS Vita.

Sony_PSP_001.jpeg

Το τέλος της διάθεσης PSP στην Ιαπωνία σηματοδοτεί και το τέλος της ζωής της κονσόλας, αφού κατόπιν αυτού, όταν τελειώσει το όποιο απόθεμα στα καταστήματα, “τελείωσε” και το ίδιο το PSP.

Jessica Chobot licks PSPΤο PlayStation Portable, όπως είναι το πλήρες όνομά του, έφτασε σχεδόν στα 10 χρόνια ζωής, αποτελώντας την πρώτη κονσόλα που έφερε το 3D gaming (με την έννοια των “πολυγώνων”) στις τσέπες μας.

Αν και ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον μεγάλο ανταγωνιστή του, το Nintendo DS, ούτε να πλησιάσει τη “μάζα” της συλλογής τίτλων του, είχε κάποια παιχνίδια- διαμάντια που πραγματικά αξίζει να δεις και σε έκαναν να ξεχνάς πως αυτό που έπαιζες ήταν μια φορητή κονσόλα. Τίτλους όπως τα δύο “φορητά” God of War, τα Patapon, Locoroco, Wipeout…

Και ήταν λογικό, αφού όπως είχε εξηγήσει και η ίδια η Sony, το PSP βρισκόταν από άποψη ισχύς κάπου ανάμεσα στο PlayStation και το PlayStation 2.

Περισσότερο από όλους την κονσόλα αγάπησαν όσοι την… έσπασαν, εγκαθιστώντας ανεπίσημο λογισμικό. Κυρίως εξομοιωτές.

Zelda_II_Adventure_of_Link.jpgΤο PSP ήταν και παραμένει η χαρά του retro-gamer, έχοντας εξομοιωτές για πολλά παλιά αγαπημένα συστήματα, από τον Commodore 64 και τον Amstrad μέχρι τον Atari ST και την Amiga, και από το Atari 2600 μέχρι τα CPS2/CPS3 arcades της Capcom (όπως λέμε “Street Fighter Alpha και παραπλήσια”). Οι περισσότεροι παίζουν με ικανοποιητική ταχύτητα και παρουσιάζουν πολύ υψηλά επίπεδα συμβατότητάς.

Προφανώς τα δημοφιλέστατα NES/SNES/Master System/Megadrive δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την παρέα, αν και ειδικά αυτά τώρα πια εξομοιώνονται καλύτερα από το… smartphone σου.

Εκείνο, όμως, δεν έχει μοχλό και πλήκτρα! Έχει;

Μήπως είναι ευκαιρία, κατά την… επίσημη θανάτωση του, να αγοράσεις εκείνο το PSP που λιμπιζόσουν εδώ και χρόνια;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.