Movie Review: X-Men Days of Future Past

Η φαντασμαγορική κορύφωση της κινηματογραφικής εποποιΐας των X-Men καταφέρνει να λύσει το γόρδιο δεσμό της περίπλοκης ιστορίας και να μας χορτάσει θέαμα
X-Men_Days_of_Future_Past_posterΕντάξει, μιλάμε για ταινία με σούπερ ήρωες, υπερδυνάμεις και εντελώς “ανεύθυνη” και παλαβή ανατροπή ιστορικών καταστάσεων. Μιλάμε για μια ατέλειωτη σειρά από περίεργα πλάσματα με πολύχρωμες φορεσιές, ιδανικές για τη δημιουργία συλλογών από φιγούρες, κουκλάκια και μοντέλα χαρακτήρων σε videogames.
Δεν παύει όμως να είναι ένας ξεχωριστός κώδικας επικοινωνίας, ένας συνεκτικός και λεπτομερώς καταγεγραμμένος φανταστικός κόσμος, ένα εναλλακτικό πρίσμα για τη θεώρηση του πραγματικού κόσμου και μια ιδιαίτερη πρόταση για απόδραση και απεγκλωβισμό από την γκρίζα πραγματικότητα. Ευκαιρία να πάρουμε μια ανάσα, να ξανανιώσουμε παιδιά και να χαλαρώσουμε.

Υπάρχει και νόημα όμως, μη φοβάσαι: ο ποιητής μιλάει για την επίδραση των ναρκωτικών, αλλά δε θέλει να μας διαλύσει τα σώψυχα, όπως το Requiem. Μιλάει για ρατσισμό και μισαλλοδοξία αλλά δεν φτιάχνει ιστορικές αγιογραφίες τύπου Malcolm-X. Χρησιμοποιεί ιστορικό καμβά, αλλά όχι για να μας κάνει μάθημα για το Βιετνάμ και τον Νίξον, αλλά για να ανατρέψει τα πάντα με την αυθάδεια της ακατάσχετης χρήσης του υπερφυσικού.

Παρότι θεωρητικά οποιοσδήποτε μπορεί να την παρακολουθήσει, αντικειμενικά δεν μπορεί να εκφέρει αξιόλογη άποψη α) αν δεν έχει δει τα προηγούμενα μέρη, β) αν δεν γνωρίζει έστω κι επιδερμικά το σύμπαν των X-Men και γ) αν δεν είναι προγυμνασμένος αισθητηριακά στην pop κουλτούρα των video games και του sci-fi με τα γνώριμα θεματικά σύνολα του ταξιδιού στο χρόνο, των παράλληλων timelines και των υπερφυσικών δυνάμεων.

Πρόσεξε, δε λέω ότι ο καθένας δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να διατυπώσει και “άποψη”. Και αυτό επεκτείνεται 100% και σε μια μερίδα σινεφίλ κριτικών, οι οποίοι είναι κάθετα και βαθιά διακείμενοι αρνητικά ως προς το είδος που πρεσβεύει το X-Men. Αυτοί οι άνθρωποι ψάχνουν αγωνιωδώς για τα φαντάσματα του Μπέργκμαν και του Κιούμπρικ, λατρεύουν τα μισά νοήματα και τον χοντρό ασπρόμαυρο κόκκο. Η κλίμακά τους είναι ιεραρχική και βαθμονομημένη, οπότε το X-Men θα καταλήξει κάπου στον πάτο, με 3άρια και 4άρια. Στην πραγματικότητα όμως, μιλάμε για εμπειρίες που θα πρέπει να τις δούμε, να τις ακούσουμε και να τις συνδυάσουμε με τα προσωπικά μας γούστα, συναισθήματα, βιώματα. Με άλλα λόγια, στα παλιά σου τα παπούτσια η βαθμολογία του κάθε “ειδικού”.

XMEN-FUNNY-01
Page 1 of 41234
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.