Movie review: Her

Audio αισθηματικό δράμα. Διαστολή χρόνου. Σεξ και κέρατο στο cloud. Ροζ.

her-movie-posterHer. Όχι όπως λέμε “Her Commandant”, αλλά όπως λέμε “Εκείνη”. Εν ολίγοις πρόκειται για την ερωτική σχέση μεταξύ ενός απλού ανθρώπου, του Theodore, που υποδεύεται ο Joaquin Phoenix και του… λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή του, της Samantha, τη φωνή στην οποία χαρίζει η αισθησιακή . Είναι μια ταινιούλα που ήθελα από καιρό να σχολιάσω και τώρα που αρχίσαμε τις φιλμοκριτικές μας στο unregistered, νομίζω ότι ήρθε και η σειρά της.

Το σκηνικό του έργου τοποθετείται στο εγγύς μέλλον, σε μια μεγαλούπολη των ΗΠΑ. Η τοποθέτηση του σεναρίου σε μελλοντικό πλαίσιο δύσκολα θα γίνει αντιληπτή, γιατί πουθενά δε θα δεις ιπτάμενα οχήματα, περίεργες λεωφόρους, ρομπότ ή άλλα, εμφανώς φουτουριστικά τεχνολογικά επιτεύγματα. Το μόνο που καθιστά πρόδηλο το ότι βρισκόμαστε αρκετά χρόνια στο μέλλον είναι οι υπολογιστές που είναι παντού γύρω μας, έχοντας φτάσει σε αξιοθαύμαστο επίπεδο αρτιότητας και φυσικοτητας ως προς την ανθρώπινη διεπαφή.

Εδώ βασίζεται και η ιδιοφυής σκέψη του σεναριογράφου: να πάρει ένα πολύ δημοφιλές σημερινό τεχνολογικό trend, εκείνο των “έξυπνων” βοηθών όπως η Siri και η Cortana και να το φτάσει στο τέρμα και το απώγειο της εξέλιξής του, σε μια ψηφιακή οντότητα που έχει αυτογνωσία, προσωπικότητα, ανάγκες και φιλοδοξίες. Η ιδέα αυτή, αλλά και η εκτέλεσή της είναι, ομολογουμένως, έξυπνες, τουλάχιστον με τον τρόπο που θέλει ο σκηνοθέτης να λειτουργήσει. Ο μειλίχιος και αγνός Theo, παρατημένος από τη γυναίκα του, αναζητά την ανθρώπινη επαφή και την ικανοποίηση των βασικών του αναγκών σε απρόσωπα sex chat rooms. Ώσπου βλέπει μια διαφήμιση σχετικά με το OS 1, το πρώτο λειτουργικό σύστημα με προσωπικότητα και πραγματική ευφυία. Το αγοράζει, το εγκαθιστά στον υπολογιστή του και… voila, η Samantha, η ψηφιακή του βοηθός.

Η Samantha όχι μόνο τον βοηθά να οργανώσει τη δουλειά και τη ζωή του, αλλά του στήνει και ραντεβού για να ξαναβγεί στο ερωτικό παιχνίδι. Είναι περίεργη. Ανασκαλεύει τα αρχεία του. Του κλείνει δουλειές και τακτοποιεί τις υποχρεώσεις του. Του κρατάει συντροφιά για κουβεντούλα και χαβαλέ. Και στο τέλος τον ερωτεύεται και συνάπτουν ερωτική σχέση. Όπως αποδεικνύεται, το να τα έχεις φτιάξει με τον υπολογιστή σου, είναι πλέον κάτι σύνηθες στην μελλοντική αυτή κοινωνία. Άλλοι το αποδέχονται με ανοιχτό μυαλό και άλλοι διατηρούν επιφυλάξεις και το αντιμετωπίζουν ως ταμπού. Ο Theo προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των συναισθημάτων του και της κοινωνικής αποτύπωσης της επιλογής του.

Page 1 of 41234
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.