Movie review: Edge of Tomorrow

Ευπειθώς αναφέρω, Στρατιώτης Πεζικού Θωμάς Κρούζης, 395η ΕΣΟ, αποστολή εξετελέσθη!

edge-of-tomorrow-pics-01

Πάντα μια ταινία έχει δύο επίπεδα: αυτό που φαίνεται απλώς με μια παρακολούθησή της και εκείνο που αποκαλύπτεται μόλις σηκώσεις το πέπλο που φανερώνει τις καταβολές της και τις ρίζες της. Το Edge of Tomorrow είναι συναρπαστικό την πρώτη φορά (αν και όχι ολόκληρο), αλλά είναι προβληματικό αν το συγκρίνεις με την ιστορία στην οποία βασίστηκε. Αλλά επειδή για αυτό το συγκεκριμένο θεματάκι θα μιλήσουμε στο τέλος, ας δούμε το Edge of Tomorrow με πιο “τίμιο” τρόπο: ως ένα εργάκι που θα δεις το Σ.Κ., με την παρεούλα ή το έτερον ήμισυ, για να ξεδώσεις.

Αυτή την αποστολή την επιτυγχάνει και μάλιστα παίρνει το παράσημο της ανδρείας. Σε αντίθεση με το Oblivion, το προηγούμενο νεροζούμι sci-fi action του Tom Cruise, ετούτο εδώ το ταινιάκι είναι γουστόζικο, αρκεί να αφήσεις στην άκρη τα αντιαμερικανικά, αντιπολεμικά σου αισθήματα, καθώς και τον Κουτσούμπα που κρύβεις μέσα στην λούμπεν ψυχή σου. Είναι το κλασσικό στρατοκαβλέ παραμυθάκι με εξωγήινη εισβολή, ρεμάλια πεζοναύτες και το ανάλογο techie αλατοπίπερο – εν προκειμένω οι γαμηστεροί εξωσκελετοί που μετατρέπουν το φανταράκι σε Master Chief.

Μπαίνοντας στην αίθουσα προβολής πρέπει να φορέσεις τη φορμίτσα του gamer, έχοντας υπόψη σου, ότι θα δεις ένα μακροσκελές gameplay trailer. Περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Με ολίγη από Gears of War, Halo, Warhammer 4K, αλλά και… Dark Souls, το στόρι “μιλάει” την γκεϊμάδικη διάλεκτο. Διότι στο επίκεντρο του σεναρίου, το εφεύρημα της ιστορίας περιστρέφεται γύρω από την ιδιότητα του πρωταγωνιστή να ανασταίνεται μετά από κάθε θάνατό του, διατηρώντας όμως και τις μνήμες από τα προηγούμενα.

Έτσι λοιπόν, όπως και στο αγαπημένο Dark Souls που φτύνεις αίμα για να καταλάβεις πως διάολο θα ξεκάνεις το επόμενο boss, τελικά τα καταφέρνεις μετά από καμιά διακοσαριά θανάτους. Στην αρχή οι προσπάθειές σου και η έλλειψη εμπειρίας είναι περιγέλαστες, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η πείρα και οι αυτοματισμοί στο gameplay σου θα σε ανεβάσουν σε status βετεράνου.

Αυτά παθαίνει και ο Mr Cage, ο πρωταγωνστής μας, ο οποίος είναι ένας βυσματωμένος αξιωματικός που κάνει τον εκπρόσωπο τύπου για τις ένοπλες δυνάμεις, μέχρις ότου καλείται να παρυσιαστεί στη μονάδα του για πραγματική συμμετοχή στο μέτωπο. Καθώς του έρχεται πραγματικός ντουβρουντζάς, που στην κυριολεξία δεν ξέρει από που του ήρθε, σαν απόλυτη ψαρούκλα γίνεται αλοιφή την πρώτη του κιόλας μέρα στη μάχη, αφού ούτε καν ξέρει πως να απασφαλίσει το όπλο του.

Για καλή του τύχη, ξαναγυρνά πίσω στο χρόνο, τη στιγμή που φτάνει στη μονάδα, μια μέρα πριν το μακελειό. Ζει ξανά και ξανά τη στιγμή του θανάτου του, με τη διαφορά ότι έχει επίγνωση και μνήμη των περασμένων. Έτσι σταδιακά μετατρέπεται σε πραγματικό bad-ass ήρωα που θα μπει μέχρι τα μπούνια μέσα στην καρδιά του πολέμου και τελικά θα κληθεί να… σώσει τον κόσμο από τους κακούς εξωγήινους – ω, τι προτότυπο.

EDGE-OF-TOMORROW-FUNNY-04
Page 1 of 41234
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.