Η HP ετοιμάζει τη δική της επανάσταση στο computing

Ένα σύνολο ενδιαφέρουσες και ως ένα σημείο επαναστατικές ιδέες από την HP συγκεντρώνονται κάτω από τον ευρύτερο χαρακτηρισμό The Machine.

memristors_001.jpg

Ναι, όντως το νέο project της HP μοιράζεται το ίδιο όνομα με την ταινία που είδαμε πρόσφατα, The Machine, και όπως και ο κεντρικός χαρακτήρας εκείνης, αν υλοποιηθεί, θα αλλάξει πολλά πράγματα που θεωρούμε μέχρι σήμερα δεδομένα.

Πρόκειται για ένα νέο τύπο αρχιτεκτονικής υπολογιστών, που βασίζεται στην τεχνολογία των memristors. Αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένας συνδυασμός transistor και μνήμης, ουσιαστικά συνδυάζοντας μνήμη και “χώρο αποθήκευσης” στην ίδια “οντότητα”. Μαζί τους, μια νέα τεχνολογία επικοινωνίας ανάμεσα στα κυκλώματα, η silicon photonics, θα συμπληρώνει το σύνολο αναλαμβάνοντας να μεταφέρει δεδομένα με πολύ υψηλές ταχύτητες χρησιμοποιώντας ακτίνες φωτός.

Φυσικά, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τους υπολογιστές του σήμερα, και έτσι η νέα αυτή πλατφόρμα θα χρειαστεί και τα δικά της λειτουργικά συστήματα. Η HP ετοιμάζει ήδη ένα δικό της λειτουργικό σύστημα για αυτόν τον σκοπό, ενώ πειραματίζεται και με εκδοχές του Linux και του Android.

Όσο για το που μπορεί να οδηγήσουν όλα αυτά; Η HP έφερε ως παράδειγμα κινητά που θα μπορούν να εμπεριέχουν… όλη τη ζωή μας, διαθέτοντας αποθηκευτικό χώρο που θα φτάνει τα 100 TBs. Ναι, όπως λέμε Terabytes.

Η HP έχει αφιερώσει τα τρία τέταρτα του εργαστηριακού προσωπικού της σε αυτό το project, ενώ εκτιμά πως χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη, και ίσως και μέχρι το τέλος της δεκαετίας για την ολοκλήρωση του.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.