Πάρε τσάμπα το σημαντικότερο εργαλείο των Pixar/Disney

Το χιλιοβραβευμένο, ακριβό και άκρως επαγγελματικό RenderMan, δικό σου στο κόστος του… αέρα που αναπνέεις!

Η Pixar αποφάσισε να διαθέσει απολύτως δωρεάν την νέα έκδοση του RenderMan, του βασικότερου από τα εργαλεία με τα οποία μας έδωσε ταινίες όπως τα Toy Story, Cars, Finding Nemo και Wall-E.

renderman_pixar_003.jpg

Για όποιον δεν το γνωρίζει, πρόκειται για έναν πλήρως φωτορεαλιστικό ray-tracer που μπορεί να αναλάβει την τελική διαδικασία rendering των τρισδιάστατων γραφικών σε εικόνες. Αλληλουχίες από αυτές χρησιμοποιούνται ως καρέ, που “τρέχοντας” συνθέτουν τις ταινίες της.

renderman_005.jpg

Με άλλα λόγια, αφού προετοιμάσεις τα τρισδιάστατα γραφικά και τις σκηνές όπου βρίσκονται, το animation και τα εφέ τους, το RenderMan “παίρνει” αυτά τα στοιχεία και υπολογίζει πως θα αντανακλώνται οι ακτίνες του φωτός σε όλα αυτά, ώστε να δημιουργήσει φωτορεαλιστικές εκδοχές τους.

Το RenderMan Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στο χώρο των τρισδιάστατων γραφικών, και χρησιμοποιείται συχνά ως τελικός renderer και από τρίτους, όπως η ILM (του George Lucas) και η WETA (του Peter Jackson) για τη δημιουργία των δικών τους εφέ.

Αν και, όπως είπαμε, τώρα πια η Pixar σου το δίνει δωρεάν, αφού μιλάμε για έναν τελικό renderer, που παίρνει υλικό από κάπου αλλού και το προετοιμάζει για τελική απεικόνιση, για να το αξιοποιήσεις στην πράξη θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο πρόγραμμα τρισδιάστατης σχεδίασης και στησίματος σκηνών. Που, επιπλέον, να είναι συμβατό με αυτόν.

Έτσι, αν δεν έχεις ασχοληθεί πότε σου με την σχεδίαση τρισδιάστατων γραφικών, ο RenderMan δεν αρκεί από μόνος του για να μπεις στον χώρο. Αν, από την άλλη, ασχολείσαι σοβαρά με το χόμπι, το πιθανότερο είναι πως το επαγγελματικό ή ημιεπαγγελματικό πρόγραμμα που ήδη χρησιμοποιείς τον υποστηρίζει. Και “κουμπώνοντας” τον σε αυτό αντικαθιστάς τον δικό του renderer, όσο καλός κι αν είναι αυτός, με έναν χολιγουντιανών προδιαγραφών που ήδη έχει αποδείξει τις ικανότητές του στην πράξη σε εκατοντάδες ταινίες.

Info

Μπορείς να το βρεις, μαζί με πληροφορίες για αυτό, στο επίσημο site του.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.